VIDEO Japonia: apocalipsa după Richter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de morţi şi sute de dispăruţi: acesta este bilanţul provizoriu după devastatorul cutremur de 8,9 grade pe scara Richter, urmat de valurile seismice de peste zece metri din nordul ţării. Japonia a fost lovită ieri, la ora locală 14.46, de cel mai puternic seism din istoria sa. Tragediaa fost provocată însă de tsunami-ul care a măturat tot în cale.

Citiţi şi: Japonia, zguduită de un cutremur de 8,8 grade / Bilanţul seismului va depăşi probabil 1.000 de morţi

Mama a două fete stabilite în Japonia: „A reuşit să-l ia pe băieţel de la grădiniţă între două cutremure"

Şeful Institutului de Seismologie Aplicată: „Specialiştii japonezi ştiau că urmează un cutremur puternic"

Autorităţile au anunţat peste 330 de morţi, peste 500 de dispăruţi şi circa 600 de răniţi, dar numărul celor care şi-au pierdut viaţa creşte de la o oră la alta. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edana, a precizat că numărul morţilor este foarte mare, dar nu a furnizat nicio cifră.

Agenţia Kyodo vorbeşte de peste 1.000 de persoane decedate. Mii de persoane au fost evacuate, pe măsură ce valul uriaş înghiţea tot ce întâlnea în cale. Seismul a fost urmat de peste 50 de replici, cea mai mare fiind de 7,3 grade pe scara Richter. Cutremurul a deplasat axa de rotaţie a Pământului cu aproape 10 centimetri, potrivit Institutului de geofizică din Italia.Cel mai afectat a fost oraşul Sendai (nord-estul ţării), aflat la doar 130 de kilometri de epicentrul cutremurului. Circa 70.000 de persoane au fost evacuate din oraş.

Poliţia locală a anunţat că a găsit 200 de cadavre pe o plajă, iar 1.200 de clădiri, printre care şi sediul Prefecturii Miyagi au fost luate de val. Pista aeroportului a fost acoperită de ape. Oamenii s-au refugiat în zone mai înalte, aşa cum au fost sfătuiţi de autorităţi. Un baraj s-a rupt în Prefectura Fukushima (nord-est), iar mai multe case au fost luate de apă la câteva ore după seism.
 
Transporturile, paralizate

Transporturile aeriene, feroviare şi rutiere au fost întrerupte într-o mare parte a ţării. Mii de oameni, aflaţi în momentul cutremurului la serviciu, nu au mai putut ajunge acasă din această cauză, fiind nevoiţi să înnopteze la prieteni, colegi de serviciu sau pur şi simplu în gări. În unele oraşe, curentul a fost întrerupt, iar oamenii rămaşi fără locuinţe s-au refugiat în adăposturi sau în şcoli. Peste patru milioane de oameni au rămas fără curent electric. Serviciile de telefonie nu au funcţionat câteva ore după seism, singurul mijloc de comunicare fiind internetul.

Stare de urgenţă nucleară



Un vapor cu circa 80 de persoane la bord a fost luat de tsunami, iar un tren cu un număr necunoscut de pasageri a fost dat dispărut. Mai multe vase de mici dimensiuni s-au zdrobit de ţărmuri. Deşi obişnuiţi cu seismele - în Japonia au loc 1.000 de cutremure anual - mulţi japonezi au fost pur şi simplu îngroziţi de ceea ce au trăit, nota un reporter Reuters pe Twitter.
 
Guvernul japonez a declarat stare de urgenţă la o centrală nucleară din Prefectura Fukushima, nord-est, după constatarea unei deficienţe la un sistem de răcire a unui reactor. Potrivit agenţiei Kyodo, nivelul de radiaţii a crescut în incinta în care se află turbina nr. 1 a centralei. Autorităţile locale le-au cerut celor aproximativ 3.000 de persoane care locuiesc în apropierea centralei să evacueze zona. Un incendiu a izbucnit la centrala nucleară din Onagawa, dar a fost stins.

Cele patru centrale nucleare aflate cel mai aproape de zona afectată de puternicul cutremur au fost oprite „în condiţii de securitate totală", a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Tsunami prezintă un risc deosebit pentru sistemele de răcire ale centralelor nucleare, dar reactoarele Japoniei sunt concepute pentru a rezista unor astfel de situaţii, susţin experţii. Poliţia japoneză a anunţat o explozie puternică la complexul petrochimic din Sendai, unde anterior se înregistrase un incendiu. Cel puţin 80 de incendii, dintre care unul la o rafinărie, s-au înregistrat în urma valurilor seismice.

Costuri pentru asigurĂtori

Ministerul nipon al Apărării este pregătit să trimită 300 de avioane şi 40 de nave pentru operaţiuni de salvare în nord-estul Japoniei. Şi Statele Unite sunt pregătite să participe la operaţiuni umanitare cu cel puţin şase nave, inclusiv nave de debarcare şi nave portelicopter.  Costurile după cutremurul de ieri s-ar putea situa între unul şi două miliarde de dolari pentru asigurătorii europeni, a apreciat societatea de asigurări JPMorgan Cazenove, în opinia căreia factura este „suportabilă", dar estimările sunt „preliminare".

Şi activitatea industrială a avut de suferit. Companii precum Toyota, Sony, Honda, Panasonic sau Nissan au închis temporar unele uzine din cauza daunelor. Au fost şi cazuri în care unii muncitori au fost răniţi, iar la Honda un angajat a murit în urma prăbuşirii unui zid, relatează Reuters. Tranzacţiile la termen cu obligaţiuni de stat ale Japoniei s-au scumpit, iar transferurile cash cu titlurile de stat au fost oprite. „Telefoanele s-au oprit, aşa că la un moment dat nu am mai putut face tranzacţii", a declarat un dealer.

Top 10 cutremure

1. Valdivia (Chile) - 9,5 grade pe Richter - 22 mai 1960
2. Alaska (SUA) - 9,2 grade pe Richter - 28 martie 1964
3. Sumatra (Indonezia) - 9,1 grade pe Richter - 26 decembrie 2004
4. Kamceatka (Rusia) - 9,0 grade pe Richter - 4 noiembrie 1952
5. Arica (Chile) - 9,0 grade pe Richter - 13 august 1868
6. Cascadia (Canada) - 9,0 grade pe Richter - 26 ianuarie 1700
7. Sendai (Japonia) - 8,9 grade pe Richter - 11 martie 2011
8. Maule (Chile) - 8,8 grade pe Richter - 27 februarie 2010
9. Esmeraldas (Ecuador) - 8,8 grade pe Richter - 31 ianuarie 1906
10. Sumatra ( Indonezia) - 8,8 grade pe Richter - 25 noiembrie 1833

Clipe de groază pentru românii din Japonia

Florin Mitu, Ioana Popa,Sorin Ghica

image
image

Mihaela Okamura, împreună cu soţul şi finul de botez   Foto: Arhivă personală



Mulţi dintre românii aflaţi în Japonia au trăit clipe de coşmar. Oamenii au povestit îngroziţi prin ce au trecut. Deocamdată, nu se ştie dacă seismul de 8,9 grade pe scara Richter şi tsunami-ul au făcut victime şi printre români.

„Ne-a zguduit foarte puternic. Am trăit câteva clipe de coşmar", a povestit Claudia Sumiya, care locuieşte de trei ani în Maebashi, oraş aflat la 100 de kilometri de Tokyo. În pofida spaimei trase, românca se consideră norocoasă. „Ni s-au dărâmat doar lucrurile de prin casă. După ce a început cutremurul, am luat pisica şi am ieşit în curte, unde am aşteptat să se liniştească pământul". Seismul a fost urmat de câteva replici, din fericire, de intensitate mai mică.

Fuga la grădiniţă,între două cutremure

Familiile românilor aflate în ţară au trecut, de asemenea, prin momente dificile, până au reuşit să ia legătura cu cei plecaţi.

Maria Petcu (54 de ani), din Constanţa, are două fiice stabilite de 10 ani în Japonia.  „Parcă am avut o presimţire. M-a strigat soţul să-mi arate la televizor ce se întâmpla acolo. Am început să le sun pe Mădălina, fiica cea mare, şi pe Valentina, cea mijlocie, dar nu le mergeau telefoanele. Ştiam că Makio, nepotul cel mare, era la grădiniţă şi nici nu puteam să-mi închipui ce s-a întâmplat", a povestit cu lacrimi în ochi Maria Petcu.

Au trecut mai bine de trei ore până a reuşit să ia legătura cu fiica cea mijlocie, Valentina. „Mai întâi am reuşit să luăm legătura cu ele pe internet şi ne-au spus că sunt bine. Apoi, m-a sunat Valentina şi mi-a spus că nu au păţit nimic. A reuşit să-l ia pe Makio de la grădiniţă între două cutremure. L-a găsit, împreună cu ceilalţi copii, în curtea grădiniţei, stând în genunchi, cu mâinile pe picioare şi cu capul lipit de pământ", a mai spus Maria.

Mihaela Okamura:„Aici e un infern"

O buzoiancă stabilită în Japonia, Mihaela Okamura (30 de ani) susţine că nicio clipă nu s-a gândit că va trăi astfel de momente de groază. Mihaela a povestit că de o săptămână tot au avut loc cutremure în zonă, dar de mai mică intensitate. 

„Eram la calculator. A fost un sunet foarte puternic, ca o bubuitură, apoi a început cu un legănat şi încet, încet, şi-apoi tot mai tare. Au fost două minute foarte lungi. Toată lumea zice să nu intri în panică, dar la un cutremur aşa de puternic, nici nu te mai poţi mişca, organismul nu mai reacţionează", mărturiseşte Mihaela Okamura. Femeia locuieşte, împreună cu soţul său, în oraşul Gifu Ken, situat în partea centrală a insulei Honshu. „Ceea ce a lăsat furia naturii în urmă este greu de povestit.

Este un adevărat infern. S-a anunţat că tancurile cu gaz din Chiba au explodat şi am rămas deja fără gaze, s-au oprit", a declarat românca.Populaţia oraşului Gifu Ken a fost anunţată la un moment dat să se pregătească de tsunami, dar localitatea a scăpat, din fericire, de furia apei.

Haos la TokYo

Carmen Tămaş, care locuieşte cu soţul său la Osaka, spune că în zonă cutremurul nu a fost resimţit atât de puternic. „La noi nu au fost probleme deosebite. Au arătat la televizor ce s-a întâmplat. Aici nu s-au întrerupt comunicaţiile, dar ştiu că în Tokyo nu au mai mers nici telefoanele şi nici internetul", a spus femeia.

O prietenă aflată la Tokyo, cu care a putut lua legătura, i-a povestit prin ce a trecut. „S-au simţit ca pe vapor, au fost legănaţi vreo două minute. Mi-a mai spus că atunci când seismul a lovit era în parc şi au trebuit să se întindă pe pământ, pentru că nu puteau sta în picioare, aşa de puternic a fost".

Potrivit româncei, autorităţile au deschis mai multe refugii, unde oamenii rămaşi fără adăpost pot rămâne peste noapte. Alimentarea cu gaze s-a întrerupt după ce în zonele de periferie au izbucnit mai multe incendii.

Pregătiţi pentru dezastre

image



Românii aflaţi în Japonia susţin că localnicii sunt pregătiţi să facă faţă dezastrelor naturale. „Pe străzi circulă maşini cu angajaţi de la primărie care anunţă cât de mare este tsunami", a declarat Carmen Tămaş. Casele japonezilor sunt foarte uşoare, din lemn, cu un grad mare de elasticitate. Clădirile, în general, se reconstruiesc cam la 30 de ani, nu mai mult. În caz de calamitate, autorităţile anunţă refugiile unde populaţia se poate adăposti.

Clădirile mai înalte desemnate drept locuri de refugiu în caz de tsunami sunt arondate pe zone şi peste tot sunt plăcuţe indicatoare. Locuri de refugiu în caz de cutremure sunt, de exemplu, terenurile de sport ale şcolilor, care nu au împrejur clădiri foarte înalte.

"Au fost două minute foarte lungi. Toată lumea zice să nu intri în panică, dar la un cutremur aşa de puternic nici nu te mai poţi mişca, organismul nu mai reacţionează."
Mihaela Okamura
româncă stabilită în Japonia

1.000 era cifra provizorie a morţilor după devastatorul cutremur.

20 de ţări vizate

Alertă de tsunami a fost dată în 20 de ţări, printre care Japonia, Rusia, Indonezia, Canada şi SUA. Ieri, valuri de doi metri au ajuns pe coastele insulei Hawaii şi ale Californiei, fără a provoca pagube. În insulele Kurile, autorităţile ruse au evacuat rapid circa 11.000 de persoane.

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite