Iulian Chifu: "Aplanarea tensiunii din Coreea de Nord revine Beijingului"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, Iulian Chifu, a explicat substratul conflictului izbucnit marţi dimineaţă între Coreea de Nord şi Coreea de Sud.

adevarul.ro: Domnule Chifu, cum ar trebui să privească românii evenimentele de azi din peninsula Coreea?

Iulian Chifu: Cu îngrijorare.

Este vorba de un al doilea atac al Coreei de Nord la graniţă. În ceea ce priveşte contextul, Coreea de Nord se află pe plan intern în faza de succesiune a puterii, plus că se află într-o postură recentă în care s-a dat publicităţii faptul că are o a doua bază de îmbogăţire a uraniului.

Plus că a fost acuzată de proliferare nucleară în consiliul de securitate al Naţiunilor Unite, adică a exportat tehnologie nucleară unor state care nu respectă reglementările internaţionale.

În acest context există unele semne de întrebare, iar "the worst case scenario", adică cel mai rău scenariu, este să vedem utilizarea din nou a unei arme nucleare.

Care este rolul Statelor Unite, Chinei şi al Rusiei în această ecuaţie?

Escaladările de tensiune din Coreea de Nord sunt generate de situaţia internă plus presiunile din partea ONU. Funcţia de aplanare a conflictului revine Beijingului.

China va trebui să exercite presiuni pentru calmarea conflictului şi trebuie să explice lumii întregi care este substratul escaladării tensiunilor şi care este situaţia adevărată din Coreea de Nord.

Cum se traduce din punct de vedere militar, strategic, o acţiune precum cea a Coreei de Nord?

Este o dispută la frontieră, frontieră pe care Coreea de Nord nu o recunoaşte, dar de fapt este o formulă sub care se ascund alte tactici.

De exemplu, ca să obţină unele avantaje în negocieri, Coreea de Nord vrea să demonstreze că are capacitate nucleară.

Iulian Chiu este: director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warning, Bucureşti; consilier al vicepreşedintelui Senatului României pe probleme de Politică Externă, Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională; conferenţiar universitar doctor la Departamentul de Relaţii Internaţionale din cadrul SNSPA

Coreea de Nord  a atacat marţi dimineaţă, ora României, o insulă din Coreea de Sud

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite