Coreea de Nord şi-a construit o nouă centrală nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un om de ştiinţă american s-a declarat "uimit" de stadiul avansat al unei noi centrale de îmbogăţire a uraniului, pe care a vizitat-o recent în Coreea de Nord.

Profesor la Universitatea Stanford, Siegfried Hecker a declarat că centrala nucleară este "uimitor de modernă" şi sofisticată, dând drept exemplul numărul mare de centrifuge. 

"În locul unor mici centrifuge în cascadă pe care mă aşteptam să le văd în Coreea de Nord, am găsit peste 1.000 de centrifuge", a scris Hecker în raportul său. Cu toate acestea, nord-coreenii susţin că 2.000 de centrifuge au fost deja instalate şi că acestea produc deja uraniu slab îmbogăţit, destinat unui reactor nou.

Descoperirea acestei noi facilităţi, despre care Statele Unite nu ştiau că există, în aprilie 2009, ar putea stârni îngrijorarea Occidentului cu privire la programul nuclear. Viteza cu care a fost construită sugerează puternic faptul că această ţară sărăcită şi izolată, care şi-a testat primul dispozitiv nuclear în 2006, beneficiază de ajutor extern şi că ea a încălcat sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite.

O delegaţie de experţi americani, printre care şi Hecker, anunţase anterior că imagini prin satelit atestă construirea unui reactor cu apă uşoară la centrala de la Yongbyon.

Hecker, care a vizitat Coreea de Nord în numeroase ocazii, a spus că nu a văzut nicio existenţa unor stadii avansate, necesare pentru a face o bombă, fie la Yongbyon sau în noua centrală. Lui i s-a spus că uraniul este îmbogăţit la niveluri scăzute - adică necesarul pentru o centrală electrică.

Pentru fabricarea unei bombe, uraniul trebuie să fie îmbogăţit cu mai mult de 90%. De altfel, omul de ştiinţă a adăugat că ambele facilităţi par să fie destinate îmbogăţirii uraniului pentru utilizarea în energie, nu pentru producţia de arme nucleare, notează Sky News.

Cu toate acestea, Hecker a menţionat că facilităţile pot fi transformate cu uşurinţă astfel încât să poată produce uraniu îmbogăţit suficient de mult pentru producerea armelor nucleare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite