ONU: Coreea de Nord exportă tehnologie nucleară şi balistică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport ONU arată că Phenianul a exportat tehnologie nucleară şi balistică unor state care nu respectă reglementările internaţionale, arată un raport elaborat de experţi ONU, informează CNN.

Potrivit raportului, Coreea de Nord este implicată în "activităţi nucleare şi balistice în unele ţări, inclusiv în Iran, Siria şi Myanmar".

Raportul are 75 de pagini şi a fost elaborat de o comisie de experţi a Consiliului de Securitate ONU. Publicarea lui a fost însă întârziată timp de şase luni din cauza opoziţiei Chinei, un stat prieten al Coreei de Nord, a declarat un diplomat, sub protecţia anonimatului.

Potrivit documentului, Coreea de Nord reuşeşte să evite sancţiunile ONU mascând tranzacţiile financiare prin intermediul "unor entităţi din străinătate, mecanismelor informale de transfer şi acordurilor de tip barter".

"Coreea de Nord a creat o sofisticată reţea internaţională pentru achiziţionarea şi vânzarea de echipamente militare, exporturile de armament devenind principala sursă de profit în comerţul internaţional", subliniază raportul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite