VIDEO Piaţa Obor, raiul traficului cu ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traficul cu ţigări de  contrabandă a înflorit  în pieţele din toată ţara
Traficul cu ţigări de contrabandă a înflorit în pieţele din toată ţara

România se confruntă cu o avalanşă de transporturi ilegale de ţigări, care sunt vândute de agenţi ambulanţi în pieţele din toată ţara. Preţurile sunt cu 3-4 lei mai mici decât cele de la magazin, iar statul român pierde milioane de euro prin netaxarea vânzărilor.

De când s-au mărit accizele şi, implicit, preţurile la ţigări, România a devenit principala piaţă de desfacere a contrabandiştilor din Republica Moldova, Ucraina şi Serbia.

Mai citeşte şi:

Ţigările „la negru" deţin supremaţia în România

FOTOREPORTAJ: Patronii magazinelor duty-free de la graniţa cu Serbia au găsit căi să continue comerţul în vămi

Potrivit producătorilor, românii consumă anual 35.446 miliarde de ţigarete, valoarea totală a pieţei fiind de 1,4 miliarde euro. În momentul de faţă, peste 35 la sută din piaţă este ocupată de contrabandişti, conform unui studiu al companiei Novel Research.

Piaţa Obor

27 februarie, Piaţa Obor, Bucureşti. „Kisuri, bă, hai la kisuri". Un ţigan înalt stă în mijlocul găştii sale şi face reclamă la „vinston" şi „mor". Adică, la marfa pe care o are: cartuşe de Winston şi More. Nu are nimic în mână, nici nu ascunde ceva sub haină. Stă pe culoarul principal al pieţei, în clisa dintre o tarabă cu portocale şi un butic cu dresuri.

Se apucă să turuie tare: „Ţigări, ţigări, vând ţigări". Oamenii săi sunt strânşi ca o pavăză: stau în jurul vânzătorului şi privesc atenţi îmbulzeala. O pensionară cu parpalac peticit şi sacoşă cu rotile intră în „dispozitivul" vânzătorului. Cu voce joasă întreabă: „Cât?". „50 pe cartuş", vine răspunsul.

Mâna bătrânei iese din buzunarul hainei vechi cu hârtia deja pregătită. Când banii intră în buzunarul unui om de-al dealerului, un cartuş e scos dintr-o cutie pusă la cinci metri de grupul vânzătorului şi e plasat în sacoşa cu rotile a femeii. Scena - cu alţi cumpărători - se repetă de mai bine de cinci ori în câteva minute. Pe lângă grup, trece „concurenţa": tot felul de inşi care bat culoarul Oborului mormăind întruna: „Ţigări, am ţigări". Ca pe Lipscaniul valutiştilor de odinioară. Metodele sunt aceleaşi.

Vânzătorii sunt abordaţi de cumpărători, se retrag „la fereală", iar tranzacţia se face în viteză. Cumpărătorii sunt de toate tipurile: de la oameni nevoiaşi, care cumpără de obicei ţigări MT sau More (5 lei pachetul), până la funcţionarul cu ochelari pe nas, care îndeasă Viceroy, Marlboro sau LM (7 lei pachetul) în servietă.

Marfă pentru toţi

Unul dintre vânzătorii aflaţi la ieşirea spre magazinul Obor intră în panică: pe poteca dintre tarabe vin agale doi agenţi de poliţie. Se uită peste tot. Scapă numai grupurile care se retrag spre centru.

Indivizi cu burţi pătrate şi pantaloni umflaţi de la cartuşele ascunse pe sub haine iuţesc paşii. Nu aleargă, fiindcă nu vor să bată la ochi. O vânzătoare cu fuste largi, înflorate, şi cu un băieţel de mână, intră în panică. Copilul, târât de femeie, simte şi el pericolul şi strânge tare sacoşa de rafie în care sunt ţinute cartuşele cu ţigări. Cu câteva secunde înainte de a se intersecta cu poliţiştii, femeia împinge copilul, cu sacoşă cu tot, în spatele unei tarabe. Chiar şi după ce aceştia au trecut, nu mai vinde nimic până când ceilalţi traficanţi nu îi spun că „potera a degajat".

„N-am ţigări de vânzare, să moară mama! P-astea le-am cumpărat acu' pentru mine şi pentru bărbată-miu. Nu ştiu care vinde p-acilea ţigări", zice ţiganca speriată când îi cerem un pachet de Marlboro. Încă nu aflase că e „verde". Lângă ea, ascuns pe după precupeţe, un traficant plasează unui bătrânel, „bucata" de LM.

Vânzătorul, cu un chiştoc în colţul gurii şi fesul tras peste ochi, aruncă fumul spre un colţ al pieţei. Taman ce a apărut Poliţia. Sunt patru inşi, în uniformă de agent, iar unul e cu mapa în mână. Traficanţii nu au probleme; „garda" rămâne pe loc. Mai bine de un sfert de ceas poliţiştii stau la şuetă chiar în dreptul „vadului central". După cât de liniştiţi sunt traficanţii, e clar: şi azi o să meargă bine vânzarea.

Bucureştiul este „depozitul" central

Capitala este principalul centru al depozitării şi vânzării ţigărilor de contrabandă. Aici ajung cele mai multe transporturi, indiferent că sunt pentru pieţele Capitalei, pentru distribuţie, în sudul ţării, sau pentru redirecţionare către Occident. „Marfa" ajunge în Capitală din cele mai active zone ale contrabandei cu tutun: frontierele cu Moldova, Ucraina şi Serbia.

Pentru fiecare zonă de trafic au fost create reţele bine puse la punct, care câştigă sume importante din traficul cu ţigări. Potrivit ofiţerilor de la Poliţia de Frontieră, grupările profită atât de cererea mare de ţigări de pe piaţa românească, cât şi de solicitările venite din vestul Europei, iar modalităţile de lucru sunt deja unele sofisticate.

În 2009, poliţiştii de frontieră au făcut capturi de peste opt milioane de pachete de ţigări. Poliţiştii au confiscat peste 3,5 milioane de pachete. Prejudiciul total ce ar fi fost adus bugetului de stat prin vânzarea la negru a acestor ţigări de contrabandă, numai în 2009, ar fi fost de 12,8 milioane de euro. Pentru anul acesta, prognozele sunt şi mai sumbre, dat fiind faptul că traficanţii şi-au intensificat activităţile.

Studiu

Un studiu efectuat la începutul anului de Novel Research, la cererea principalilor producători de tutun din România, arată că aproape patru din zece pachete de ţigări provin din contrabandă.

Producătorii de ţigări cer intervenţia statului

Din cauza traficului de ţigări, statul român poate înregistra, în 2010, pierderi de un miliard de euro. Un studiu efectuat la începutul anului de Novel Research, la cererea principalilor producători de tutun din România, arată că aproape patru din zece pachete de ţigări provin din contrabandă.

Potrivit studiului, cel mai mare nivel al fenomenului se înregistrează în zonele de nord şi de vest ale ţării, acolo unde contrabanda cu ţigări a ajuns să reprezinte jumătate din vânzările totale de ţigarete. Astfel, pe primul loc se află zona de vest a României, cu 58% ţigări de contrabandă din totalul de ţigarete vândute, pe locul doi fiind zona Moldovei, cu 49,1% din totalul vânzărilor. Totodată, Novel Research a mai stabilit că principalele state care alimentează piaţa neagră de ţigarete sunt Republica Moldova, Ucraina, Rusia şi Serbia.

Creşterea contrabandei îi îngrijorează şi pe marii producători de tutun ale căror vânzări au înregistrat scăderi importante pe piaţă. „Este necesară o intervenţie urgentă şi fermă din partea autorităţilor statului prin care să contracareze pierderile la bugetul de stat, estimate pentru anul în curs la peste 1 miliard de euro", a declarat, pentru Hotnews, Adrian Popa, directorul Corporate&Regulatory Affairs, British American Tobacco Europa de Sud‑Est.

Bursa ţigărilor de contrabandă

TIMIŞ

Pe lângă tradiţionalele legume şi fructe, pieţele timişorene oferă o gamă variată de ţigări de contrabandă. Printre tarabe sau la colţ de piaţă, bişniţarii îşi vând marfa sub „ochii vigilenţi" ai poliţiştilor comunitari. Cea mai mare aglomeraţie este Piaţa 700 unde, zilnic, îşi vând marfa cel puţin 30 de persoane. Urmează apoi Piaţa Iosefini, Piaţa Badea Cârţan, dar şi pieţele de cartier. Ţigările normale, gen Kent, Winston sau Pall Mall, costă 7 lei pachetul. Cele mai ieftine sunt Marble şi Ronson cu 5 lei pachetul. Mirela Vlăduţi

CLUJ

Comercianţii de ţigări de contrabandă îşi vând marfa, în Cluj, mai ales în Piaţa Mărăşti, în Piaţa Flora sau în Piaţa Ion Meşter, din cartierul clujean Mănăştur. Fumătorii înrăiţi, care au fost cât pe ce să se lase de ţigări din cauza scumpirii acestora, sunt cei mai fideli clienţi ai ţigărilor de contrabandă. Dacă în magazine un pachet de ţigări poate fi cumpărat cu 10 lei, în piaţă un pachet face 5-5,50 lei. Ţările de provenienţă a ţigărilor de contrabdă din Cluj sunt, în 90% din cazuri, Ucraina şi Republica Moldova.

IAŞI

Comercianţii de ţigări de contrabandă aduse din Republica Moldova pot fi găsiţi foarte uşor în Iaşi pentru că sunt echipaţi cu genţi voluminoase şi îşi fac traiul pe lângă marile pieţe, cum ar fi Hala Centrală, Piaţa Nicolina, Piaţa Alexandru şi Piaţa Chirilă din Tătăraşi. Sunt vizate şi staţiile aglomerate de autobuz, cum sunt cele de la Gară şi Târgu Cucu. Dacă tutunul se distribuie în mod legal la tarabe cu 9,5 lei, comercianţii de peste Prut dau pe sub mână ţigări chiar şi cu 6 lei pachetul. Cosmin Turcu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite