FOTOREPORTAJ: Patronii magazinelor duty-free de la graniţa cu Serbia au găsit căi să continue comerţul în vămi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proprietarii magazinelor spun că nu renunţă la comerţ şi vor vinde cafea sau parfumuri
Proprietarii magazinelor spun că nu renunţă la comerţ şi vor vinde cafea sau parfumuri

Eliminarea ţigărilor şi alcoolului fin, fără taxe, de la frontiera terestră pune la lucru imaginaţia afaceriştilor. Dacă până anul trecut orice afacerist şi-ar fi dorit să deţină o bucată de teren pe graniţa neutră dintre România şi Serbia, din cauza încasărilor mari ale magazinelor duty-free, un ordin al ministrului Internelor Administraţiei a schimbat radical situaţia.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Citeşte cum reacţionează bişniţarii din pieţe:
ANCHETĂ: Mafia contrabandei cu ţigări schimbă rutele de la graniţa cu Serbia la graniţa cu Moldova

De câteva zile, angajaţii magazinelor duty-free din punctul de trecere al frontierei Moraviţa, de la graniţa cu Serbia, se luptă din răsputeri să îşi convingă clienţii să cumpere cantităţi cât mai mari de tutun şi alcool. Ordinul care îi obligă să lichideze stocurile a fost emis de ministrul Vasile Blaga şi le oferă 45 de zile proprietarilor să vândă toate ţigările şi băuturile fine neaccizate. După acest termen, vânzările vor fi interzise.



Nu au clienţi

Teoretic, numărul clienţilor de la vamă ar trebui să fie mare, mai ales că mulţi timişoreni erau abonaţi la astfel de cumpărături pentru menajarea bugetului familiei. În practică, interesul pentru ultimele ţigări şi sticle de băutură de pe rafturi e mic. Vânzătorii spun că poliţiştii şi raziile vameşilor în zonă sperie clienţii şi nu mai au cui să vândă marfa de pe stoc. Singurele persoane care mai animă vama sunt muncitorii care lucrează la reabilitarea punctului de trecere a frontierei.

Vor vinde cafea

Există şi manageri inventivi care au decis să încerce o nouă reţetă de afacere, bazată tot pe vicii. „Cele mai mari venituri erau din ţigări şi alcool, dar sunt mulţi care cumpără cafea şi parfum. Nu o să dăm faliment pentru că patronul a început deja să obţină actele pentru lărgirea clădirii. O să avem un outlet de dimensiuni mai mici, cu haine”, spune Maria Gherge, angajată a singurului duty-free shop care mai funcţionează în prezent în Moraviţa. Alt afacerist vrea să deschidă o parfumerie, în timp ce un alt butic de ţigări se va axa pe cafeea. Noul ordin nu va duce în totalitate la dispariţia ţigărilor netimbrate.

Moraviţa: Zona duty-free de la graniţa cu Serbia 7 Moraviţa: Zona duty-free de la graniţa cu Serbia 2
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite