Iaşi: Bărbatul care înjunghia femei a făcut 12 ani de puşcărie pentru viol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Gavrilaş şi portretul-robot întocmit de poliţiştii din Iaşi
Petru Gavrilaş şi portretul-robot întocmit de poliţiştii din Iaşi

Petru Gavrilaş (35 de ani), condamnat la 12 ani de puşcărie pentru viol, a fost prins  aseară de poliţişti după ce în ultimele două zile ar fi agresat 12 femei. Bărbatul, divorţat şi fără serviciu, este caracterizat de psihiatri drept un frustrat sexual, deoarece le înjunghia pe femei în coapse, picior sau fese.

Petru Constantin Gavrilaş (35 de ani), care a pus pe jar un oraş întreg timp de două zile, este un fost puşcăriaş, condamnat la 12 ani, pentru viol. Firul atacurilor a început marţi la prânz, în jurul orei 12.55, când a lovit în coapsă o tânără care mergea neînsoţită prin zona Podu Roş, din Iaşi. În următoarele cinci ore, Petru Gavrilaş a mai înţepat zece femei.

Iaşi: EXCLUSIV „Jack Înţepătorul“, poet religios

UPDATE Bărbatul care înjunghia femei în centrul Iaşiului a fost prins (VIDEO)

„Primul apel l-a făcut o femeie de cetăţenie franceză prin 112 la ora 15.40, iar res­tul victimelor au ajuns abia seara la spital, după ce fuseseră deja acasă. Multe dintre ele nici nu conştientizaseră că au fost atacate, ci au crezut iniţial că au fost doar împinse. Dacă ar fi făcut sesizări mai devreme, probabil că numărul femeilor atacate ar fi fost mai mic", a precizat Mădălin Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Iaşi.

Un tânăr avocat și-a agresat iubita și ea avocată pe holurile de la Tribunalul Sibiu

Ultima dată a lovit miercuri după-amiază, cea de-a douăsprezecea victimă fiind o elevă de la Liceul Sportiv din Copou. Fata a fost rănită uşor, dar ţipetele ei au fost auzite de echipajele de Poliţie care împânziseră zona. Imediat, atacatorul a fost prins de oamenii legii.

„Mi-a înfipt cuţitul în spate"

Una dintre cele 11 tinere care au fost înjunghiate, marţi, în plină stradă susţine că agresorul era stăpân pe el şi nu s-a lăsat impresionat când aceasta i-a spus că va suna la 112.

„Mi-a spus: «Nu cred că ai să suni, uite ce am în mână», şi mi-a arătat briceagul", a mărturisit Diana Petroiu, studenta care a fost atacată în zona Petru Poni. Îngrozită, i-a spus bărbatului să o lase în pace, i-a întors spatele şi a plecat.

„M-a înjurat şi mi-a înfipt cuţitul în spate. Apoi şi-a văzut mai departe de drum", a mai spus tânăra. Bărbatul se orienta în special către femei care mergeau neînsoţite pe stradă. Iulia Goga, care venea de la un examen de la Universitatea Cuza din Copou nu-şi dă seama nici acum cu ce anume a fost atacată. „După ce m-a înţepat m-am suit în microbuz, era un poliţist în microbuz şi dumnealui a sunat la colegi şi m-a luat din maşină şi m-a adus la spital", a spus tânăra de 22 de ani.

„Mi-a fost frică să-l urmăresc. Rana nu este foarte adâncă, cred că m-a lovit cu o şurubelniţă. Mă tem să nu mă fi infectat cu HIV sau cu vreo altă boală", a spus Alexandra Şandru, o altă victimă.

Traseul atacatorului

Diana Petroiu, una dintre victimele lui Petru Gavrilaş

Diana Petroiu, una dintre victimele lui Petru Gavrilaş 

Prima femeie a fost atacată marţi, la ora 12.55, în zona Podu Roş, pe strada Ţuţora. Două ore mai târziu, la 15.15, o a doua victimă a fost înţepată în coapsă cu un obiect ascuţit de Petru Gavrilaş pe strada Anastasie Panu, în plin centrul oraşului. După alte cinci minute, atacatorul a făcut a treia victimă în imediata apropiere pe Bulevardul Ştefan cel Mare.

În 10 minute, la ora 15.30, ieşeanul a mers din centru spre Gară şi la Râpa Galbenă a înjunghiat cea de-a patra femeie. După aproape o oră, la 16.20, Petru Gavrilaş a făcut şi a cincea victimă: a înţepat cu un briceag sau o şurubelniţă o studentă care mergea pe jos singură din Păcurari, în apropiere de Şcoala „Petru Poni". „După 10 minute, la 16.30 atacatorul a mai înţepat o tânără care se afla în apropiere de «Petru Poni»", a afirmat Mădălin Ţăranu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi.

Petru Gavrilaş s-a îndreptat apoi din nou spre centrul Iaşiului şi, pe strada Străpungerii Silvestru, a lovit din nou, la ora 16.30. Numărul victimelor ajunsese deja la şapte. Următoarea lovitură a aplicat-o în cartierul Dacia, situat la periferia Iaşiului, după aproape o oră de mers pe jos. „În jurul orei 17.35 a mai înţepat o femeie care mergea singură pe strada Drobeta. Despre următoarele două victime vă pot spune doar că au fost agresate până în ora 18.00, dar nu ştim exact zonele", a adăugat reprezentantul IPJ Iaşi.

Ieşeanul de 35 de ani a lovit pentru a douăsprezecea oară ieri, în jurul orei 16.30, în apropiere de Liceul Sportiv. Eleva care a fost agresată de Gavrilaş a ţipat, moment în care poliţiştii l-au arestat pe agresor.

Şi-au făcut testul HIV

Cinci dintre cele 12 victime atacate în plină stradă de bărbatul cu probleme psihice au fost să-şi facă analize la Sanepid, după ce rănile le-au fost tratate de medici. „Cinci femei au venit la investigaţii marţi seară şi miercuri dimineaţă la Sanepid. Li s-au luat probe de sânge pe baza cărora vor fi efectuate mai multe tipuri de analize: hepatita B, C şi HIV-Sida. Ele vor trebui să revină pentru analize suplimentare peste două, trei luni pentru a vedea dacă au fost infectate sau nu cu ceva", a afirmat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Traseul înţepăturilor

Marţi, 23 februarie
12.55 Bulevardul Ţuţora, Podu Roş
15.15 Strada Anastasie Panu, centru
15.20 Bulevardul Ştefan cel Mare, centru
15.30 Zona Râpa Galbenă, Gară
16.20 Zona Petru Poni, Păcurari
16.30 Zona Petru Poni, Păcurari
16.40 Strada Străpungerii Silvestru, între Gară şi centru
17.35 Aleea Drobeta, cartierul Dacia

Până la 18.00 a mai lovit trei femei, dar nu se cunosc zonele

Miercuri, 24 februarie
16.30 Copou, în apropiere de Liceul Sportiv

Frustrări sexuale

După modul de operare al atacatorului, care şi-a lovit victimele atât din spate, cât şi venind frontal spre ele, psihiatrii susţin că motivele pentru care bărbatul a recurs la aceste gesturi variază de la teribilism până la refulări provocate de dezamăgiri în relaţiile amoroase.

„Cauzele acestor atacuri pot fi multiple. Poate că acest individ a suferit dezamăgiri în dragoste sau nu poate cuceri o femeie şi din acest motiv se răzbună, atacând în mod special în zonele erogene ale victimelor.

Totodată, faptul că rănile nu sunt grave ar putea arăta că el mai mult urmăreşte să creeze spaimă în rândul victimelor sale. Are un comportament de frustrat", a explicat Gabriel Crumpei, medic psihiatru.

Panica creată în rândul femeilor agresate ar putea sta la baza faptului că unele dintre victime s-au pus de acord asupra portretului-robot creat de anchetatori. „Surpriza atacului a afectat în mod sigur atenţia acordată de victime. Acest fenomen este bine-cunoscut în criminologie. Mărturia martorilor este afectată de stresul posttraumatic", a precizat Gabriel
Crumpei.

„Faptul că a acţionat în plină zi, fără a încerca să se ascundă, arată că este vorba de o persoană schizofrenică, care acţiona impulsiv şi avea halucinaţii", a declarat Şerban Ţurliuc, director medical la Spitalul de Psihiatrie „Socola" din Iaşi.

Cuţitul şi parul, principalele arme în crimele din România

Cel puţin un om a fost omorât, în fiecare zi a anului 2009, în România, conform statisticii Poliţiei Române. Anul trecut, în ţara noastră, au fost comise 379 de omoruri, cu 65 mai puţine decât în 2008, când s-au înregistrat 444 de asemenea infracţiuni. Aproximativ 3,7% din aceste cazuri au rămas neelucidate.Cuţitul de tăiat pâinea, de curăţat cartofii sau briceagul sunt armele cel mai des folosite de ucigaşii români, atât în marile oraşe cât şi în mediul rural.

Rapoartele poliţiei arată că, din totalul omorurilor înregistrate în 2009, aproape 180 au fost comise cu arme albe, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre cuţite.

Parii, fie că sunt rupţi din garduri, fie că sunt bâte de baseball care pot fi cumpărate la orice colţ de stradă, ocupă un loc important în categoria obiectelor „prefererate" de criminalii din România. Anul trecut au fost comise aproape 200 de omoruri cu astfel de obiecte. Alte cinci crime au fost comise, în 2009, cu arme de foc.

O treime dintre crime, comise în familie

Potrivit criminaliştilor Inspectoratului General al Poliţiei Române, cele mai multe omoruri au fost comise în mediul familial. Statisticile arată că 30,1% din crime sunt infracţiuni domestice, iar 77, 8% dintre aceste fapte sunt comise în mod spontan, pe fondul unor conflicte de moment. Cazurile premeditate sunt mult mai rare. Poliţiştii spun că, de obicei, certurile urmate de crimă se produc mai ales pe fondul consumului de alcool.

Sunt însă şi multe crime pasionale, cauzate de gelozie sau, mai ales la ţară, de discuţii în contradictoriu pe tema împărţirii moştenirilor.

Anul trecut, aproximativ 64% din omoruri au fost înfăptuite la ţară. Anchetatorii spun că mai predispuse sunt zonele sărace şi izolate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite