INTERCEPTĂRI Silviu Bian: „Acesta-i scorul, astea-s jocurile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Silviu Bian, fostul şef ANOFM
Silviu Bian, fostul şef ANOFM

Silviu Bian, fostul secretarul de stat şi preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, ştia că în punga primită de la denunţător sunt bani, potrivit judecătorilor Tribunalului Bucureşti, care au decis emiterea unui mandat de arestare prevetivă pentru 29 de zile.

Flagrant înainte de nuntă

Judecătorii au respins apărarea făcută de secretarul de stat în sensul că punga, pe care recunoaşte că a primit-o de la denunţător, nu conţinea bani, ci doar sticle de băutură şi cafea, atenţii pe care „le primea des", mai ales că din înregistrarea video rezultă că denunţătorul a împachetat punga de culoare roşie - ceea ce nu ar fi fost posibil dacă în ea se aflau doar sticle. Silviu Bian urma să participe la o nuntă în Braşov în ziua în care a fost prins în flagrant.

Şpaga în formă „continuată" a preşedintelui ANOFM Silviu Bian: 22.000 de euro şi 101.000 lei

„Să plece dacă nu le convine"

„Mai mult, din interceptările în mediu ambiental rezultă că Silviu Bian l-a întrebat pe R.C. ce conţine punga, iar acesta i-a răspuns „sunt ăia...ştiţi dumneavoastră", iar înregistrarea video dovedeşte că inculpatul, personal, a deschis portiera autoturismului cu care venise şi a pus punga de culoare roşie pe bancheta din spate.

Totodată, inculpatul l-a avertizat pe R. să fie atent, să nu vorbească la telefon, iar când acesta din urmă i-a spus că „unii cam strâmbă din nas", inculpatul s-a arătat foarte hotărât în reacţii, spunând „pleacă dacă nu le convine" şi „dacă comentează, afară", notează judecătorii în încheierea de şedinţă.

Bian l-a sfătuit pe denunţător să aibă „foarte mare grijă", să nu ţină „acasă nimic, nici prin calculatoare", să fie atent la carneţelele pe care notează sumele de bani că acestea pot fi ridicate şi verificate, să aibă încredere în el că va găsi o soluţie pentru o societate sau ceva în Germania, unde „să care cu materiale, cu tot", să transmită clar către o persoană că „acesta-i scorul, astea-s jocurile" şi nu în ultimul rând, să nu recunoască „nici tăiat în 50 de bucăţi dacă vine vreo acuzaţie".

„Nu vreau s-o bag pe nevastă-mea în trepidaţii"

La finalul dialogului, Silviu Bian l-ar fi întrebat pe denunţător ce are „acolo, în pungă", cel din urmă răspunzând „vreo optzeci şi două de mii". Bian a transformat imediat suma la 20.000 euro, după care a spus că „trebuie să văd exact unde-i pun că nu vreau nici pe nevastă-mea s-o bag în trepidaţii".

„Aşa stând situaţia de fapt, nu e greu, ci imposibil de crezut că inculpatul nu a ştiut ce se află în punga respectivă - el susţinând că acolo se aflau doar sticle şi un pachet în care a crezut că era multă cafea, mai ales că a căutat mai multe locuri unde să o ascundă, pentru ca în final punga şi cu sticle şi cu banii marcaţi, în cuantum de fix 82.000 lei - sumă discutată în birou - să fie descoperită de organele de urmărire penală în portbagajul autoturismului său, cu care venise în Braşov", mai arată Tribunalul bucureşti.

Praful de mită i-a pătat cravata

Potrivit judecătorilor, după realizarea flagrantului s-a procedat la examinarea în spectru UV - ultraviolet a mâinilor şi a obiectelor de îmbrăcăminte ale inculpatului, împrejurare în care au fost descoperite urme de substanţă fluorescentă pe faţa internă şi externă a ambelor mâini, pe cravată, pe sacou şi pe pantaloni. S-au examinat în spectru UV pungile în care se aflau banii, constatându-se pe suprafaţa acestora urme de substanţă de praf verde, fluorescent.

DNA: banii erau colectaţi de la funcţionarii din subordine

Conform DNA, la 17 septembrie 2011, Silviu Bian în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, a primit suma de 22.000 euro şi 19.000 lei de la funcţionarii structurilor judeţene ale ANOFM. Banii au fost pretinşi de către Silviu Bian pentru ca, în calitate de ordonator principal de credite, să vireze 25% din costul proiectelor finanţate din fonduri ale Uniunii Europene şi destinate dezvoltării resurselor umane, reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, în vederea bunei derulări a activităţii în cadrul proiectelor. De asemenea, această sumă, primită cu titlu de mită printr-un intermediar, reprezintă o parte din salariile funcţionarilor respectivi pe luna august 2011.

Silviu Bian a primit în calitate de preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă de 22.000 euro şi 19.000 lei de la funcţionarii structurilor judeţene ale ANOFM pentru a cofinanța posturile, funcționarul fiind prins când primea alți 82.000 de lei.

Citiţi şi: Fiul preşedintelui ANOFM a lovit, în 2008, un om cu BMW-ul pe trecerea de pietoni. Bărbatul a murit la spital

Presiunile şefului ANOFM după accidentul provocat de fiul său cu BMW-ul. Soţia victimei vrea daune de 100.000 lei VIDEO

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite