Huliganii din Jandarmerie, înregistraţi video IMAGINI EXCLUSIVE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii jandarmi şi persoane neidentificate, îmbărcate în civil, care însoţeau forţele de ordine, au acţionat cu agresivitate nejustificată, exact ca nişte huligani, în timpul protestelor din Piaţa Universităţii. Două înregistrări video, ambele cu telefoanele mobile, expun două abuzuri grave comise de autorităţi în Piaţa Universităţii.

Tinerii care au atacat cu pietre jandarmii duminică seară, în Piaţa Universităţii şi Piaţa Unirii, au fost dur catalogaţi: huligani, vandali, descreieraţi. Luni seara, Jandarmeria a făcut controale stricte, lăsând impresia că acţionează cu maxim profesionalism. Dincolo de aceste imagini este şi o altă realitatea: unii jandarmi şi poliţişti au acţionat şi ei exact ca nişte huligani.

Martorii oculari ai intervenţiilor în forţă ale jandarmilor, care încercau să filmeze cu telefonul mobil aceste incidente, erau rapid blocaţi, bruscaţi şi ameninţaţi foarte agresiv. Cel mai grav aspect este că aceste intervenţii în forţă erau executate şi de persoane care nu purtau uniformă sau vreun alt însemn oficial.

Rolul “civililor” în operaţiunile de ordine publică este necesar, dar devine un abuz foarte grav în momentul în care aceste persoane trec dincolo de observarea ostilităţilor şi transmiterea informaţiilor şi intervin brutal.

Adevărul a documentat video acest tip de abuzuri şi prezintă înregistrările. Într-una dintre ele se arată cât de diferit au tratat forţele de ordine cetăţenii simpli şi jurnaliştii.

Civilii statului te lovesc prin surprindere

VIDEO 1: O persoană necunoscută, în civil, aflată între jandarmi blochează filmarea cu telefonul mobil

Înregistrarea video a reţinerii unor manifestanţi în Piaţa Universităţii, cu un simplu telefon mobil, dar şi cu ecusonul de jurnalist la vedere, s-a putut realiza fără probleme. În momentul în care aceeaşi persoană ascunde ecusonul şi filmează altă reţinere din aceeaşi locaţie, intervine în forţă un „huligan” al forţelor de ordine, care s-a asigurat, într-un mod agresiv, că nu se filmează nimic cu telefonul mobil.

Persoana care a intervenit brutal şi fără niciun avertisment anterior a refuzat să se legitimeze ulterior sau să-şi decline identitatea. Jandarmii în uniformă din grupul în care a acţionat civilul, au refuzat să spună cine este individul şi ce calitate avea acolo.
Reprezentanţii Jandarmeriei nu au putut să lămurească cine era civilul care a intervenit şi nici în ce bază legală s-a acţionat aşa.

“În dispozitivele de ordine publică au fost jandarmi în uniformă militară, echipaţi şi jandarmi civili echipaţi cu veste, despre care nu pot să-mi dau cu părerea. Cât timp eu nu sunt mandatat să vorbesc pentru alte instituţii, nu pot să confirm sau să infirm prezenţa celor în civi”, a declarat George Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Jandarmii te caftesc fără niciun motiv

VIDEO 2: Un jandarm din forțele de ordine publică acționează abuziv împotriva unui martor ocular care filma cu mobilul reținerea unor tineri

O altă înregistrare video, oferită de un cititor, prezintă un alt abuz provocat tot de faptul că se filma cu telefonul mobil reţinerea unor tineri. De data aceasta, însă, cel care a comis abuzul este chiar un jandarm în uniformă. Acesta se adresează pe un ton dur unui bărbat care înregistra cu telefonul mobil şi apoi îl bate fără alte avertismente. În fundalul sonor se aude şi limbajul suburban folosit de jandarm.

Întrebat dacă s-au dat ordine forţelor de ordine să blocheze martorii oculari care filmează cu telefonul mobil acţiunile Jandarmeriei, reprezentantul instituţiei nu a dat un răspuns clar.

„Eu reprezint Jandarmeria Capitalei, nu comentez ordinele. Sunt situaţii diverse. Oamenii pot filma, cât timp nu afectează desfăşurarea activităţilor de ordine publică şi respectă indicaţiile forţelor de ordine. În legătură cu agresarea unor persoane pot spune că sunt invitaţi toţi cei care au fost lezaţi să se adreseze instituţilor abilitate.  Sunt cazuri izolate şi punctuale”, a mai spus a declarat George Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Cititorii care cunosc cazuri similare şi au înregistrări video sunt rugaţi să se adreseze redacţiei, pe adresa web@adevarul.ro

Citeşte şi:
LIVE TEXT Protestatarii revin în Piaţa Universităţii! Îl vor pe Arafat ministrul Sănătăţii

FOTO Covrigi şi baloane de vânzare la proteste. Portretul revoluţionarului ieşit în stradă de foame

FOTO "Hai la o bere «sub» manifestaţii!" La suprafaţă se protestează, în pasajul Universităţii se bea bere

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite