Covrigi şi baloane de vânzare la proteste. Portretul revoluţionarului ieşit în stradă de foame

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are 59 de ani, poartă ochelari de soare pe cap şi un tricolor în piept. Îmbrăcat într-o ţinută de inspiraţie "militărească" şi cu o ţigară în colţul gurii, Nicolae Rusu, un revoluţionar originar din Braşov, a venit la Bucureşti pentru a-şi manifesta solidaritatea pentru bucureştenii ieşiţi pe străzi. Totodată, el susţine că a venit în Capitală „de foame".

Nicolae Rusu s-a făcut cunoscut în rândul revoluţionarilor încă de anul trecut, din 30 noiembrie 2011, când a intrat în greva foamei în semn de protest pentru tăierea indemnizaţiei. A refuzat să mănânce până la data de 23 decembrie, timp în care a slăbit 18 kilograme. Deşi are o familie numeroasă în Braşov, de aproximativ zece persoane, el a refuzat să plece din Capitală şi a rămas să protesteze alături de ceilalţi bucureşteni, fie ei revoluţionari, bugetari sau tineri studenţi.

Citeşte şi:
LIVETEXT Protestatarii revin în Piaţa Universităţii! Îl vor pe Arafat ministrul Sănătăţii

FOTO "Hai la o bere «sub» manifestaţii!" La suprafaţă se protestează, în pasajul Universităţii se bea bere

În prezent, Nicolae Rusu „doarme pe unde apucă". El povesteşte că a încercat să se adăpostească pe timpul nopţii în Gara de Nord, dar a fost gonit de jandarmi.

Întrebat de motivul pentru care s-a alăturat manifestaţiile, Rusu a răspuns răspicat: „De foame, la fel ca şi ceilalţi revoluţionari!". Totuşi, nu toţi cei care au luptat în decembrie '89 sunt de acord cu el. Un alt bărbat a rectificat: „Ziceţi prostii! Eu am venit pentru indemnizaţie".

image

„Noi dăm baloane, nu bastoane!"

În a cincea zi de protest, până la această oră, s-au adunat cateva sute de oameni în Piaţa Universităţii. Au apărut şi vânzătorii ambulanţi, care au fost la rândul lor cuprinşi de spiritul protestatar. La o tonetă unde se vinde cafea poţi găsi şi baloane, iar comercianţii au întins pe aceasta un afiş pe care scrie: „Noi dăm baloane, nu bastoane!".

În piaţă au apărut şi vânzători de covrigi. Zeci de persoane s-au înghesuit să cumpere covrigi uriaşi la trei lei.

Spre deosebire de celelalte seri de protest, atmosfera este paşnică, transmite reporterul „Adevărul" aflat la faţa locului. Piaţa Universităţii a devenit mai degrabă un loc de socializare decât de manifestaţie. Grupuri de câte doi-trei jandarmi stau de vorbă cu oamenii.

Întoarcerea la Ministerul Sănătăţii a lui Raed Arafat va opri sau nu protestele din ţară? Unde este Băsescu în toată această ecuaţie?

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite