Guvernul, pe punctul să renegocieze cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La presiunea sindicatelor, Executivul este dispus să modifice scrisoarea de intenţie către FMI. Mihai Tănăsescu nu exclude o nouă vizită a delegaţiei Fondului. Consiliul Economic şi Social (CES) a trimis ieri o scrisoare Guvernului prin care cere formularea de amendamente la planul de măsuri anunţat de şeful statului.

Plenul Consiliului Economic şi Social (CES) nu a reuşit ieri să dea un aviz scrisorii de intenţie a Guvernului către Fondul Monetar Internaţional (FMI). După o dezbatere care a durat mai bine de două ore, sindicaliştii, reprezentanţii patronatelor şi cei ai Guvernului au reuşit să cadă de acord doar asupra trimiterii unei scrisori către Executiv. În acest document, CES solicită Cabinetului Boc elaborarea unei noi scrisori către FMI, dar al cărei conţinut să fie discutat în prealabil cu partenerii sociali.

Mai citiţi şi:

Guvernul trage cu gloanţe oarbe în evaziunea fiscală

Multe state europene anunţă programe dure de asuteritate bugetară

Modificarea conţinutului scrisorii i-ar putea aduce din nou în România pe finanţatorii externi, pentru o renegociere a acordului convenit deja. Reprezentanţii Guvernului susţin că este o posibilitate foarte mare ca FMI să se întoarcă în România.

„Este foarte posibil ca FMI să revină în România pentru negocieri. Dacă scrisoarea va fi mult modificată în urma dialogului cu partenerii sociali şi economici, este clar că acest lucru se va întâmpla", a declarat Andreea Vass, consilier personal al premierului Emil Boc. Surse guvernamentale ne-au declarat că Executivul lucrează deja la modificarea scrisorii către FMI şi analizează propunerile venite de la sindicate.

PROCUROR DE LUX CU PENSIE DE APROAPE 5.000 DE EURO


Tănăsescu: „Aşteptăm decizia Guvernului"

Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, nu exclude posibilitatea unor noi negocieri între Guvern şi finanţatorii externi. „Aşteptăm o decizie finală din partea Guvernului şi atunci vom şti ce vom face", a declarat Tănăsescu, pentru „Adevărul".

Liderii sindicali, cei care au solicitat o nouă scrisoare de intenţie, au confirmat faptul că negocierile cu FMI vor fi reluate dacă Guvernul nu se grăbeşte să adopte măsurile anunţate deja. „Asociaţia Naţională a Investitorilor Români a trimis FMI o scrisoare, iar reprezentanţii Fondului spun că sunt dispuşi să renegocieze", a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Executivul dă înapoi

Măsurile de austeritate anunţate de preşedintele Traian Băsescu nu vor intra nici săptămâna aceasta în dezbaterea Executivului. „Guvernul vrea acordul sindicatelor şi patronatelor pe scrisoarea de intenţie. De aceea, Executivul nu va lua nicio decizie miercuri, în şedinţa de guvern. Mai avem o săptămână la dispoziţie", a mai spus Andreea Vass.

Avizul CES este consultativ, însă Executivul este dispus să cedeze presiunilor sindicatelor de a modifica programul de austeritate. Măsurile Guvernului trebuie adoptate până la 1 iunie.

Vlădescu combate evaziunea cu usturoi

Pe lângă contrabanda cu ţigări, ne mai confruntăm cu un tip nou de contrabandă: cea cu usturoi chinezesc, a declarat ieri ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu. „Usturoiul este adus de regulă din China până în Moldova, ca să nu plătească aici toate taxele. Din Moldova se aduc câte două lădiţe, câte trei lădiţe de usturoi de către cărăuşi, aceste lădiţe ajungând la fabricanţii de mezeluri", a mai spus Vlădescu, întrebat de presă despre măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite