Greva generală, marea fâsâială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oprirea lucrului n-a încremenit România şi nici n-a resuscitat mişcarea sindicală, cum sperau liderii.Aproximativ 400.000 de bugetari, faţă de un milion câţi erau anunţaţi, au fost ieri în grevă. Bacalaureatul s-a desfăşurat normal.

În prima zi, greva generală a fost mai mult sonoră: au sunat sirene, s-a strigat şi s-a huiduit când televiziunile transmiteau în direct. Cei mai mulţi dintre protestatari s-au resemnat cu o banderolă pe mâini ori au spart greva din calcule strict financiare: o zi fără lucru înseamnă o zi scăzută din salariu.

Mai citeşte şi:

Şeitan: E posibilă o nouă tăiere a salariilor cu 30-50%, în 2011, dacă măsurile eşuează

Grevele de la atelierele Griviţa din 1933, o diversiune a lui Carol al II-lea

Marea înfrângere le aparţine sindicatelor din învăţământ, care n-au reuşit să amâne Bacalaureatul. Constantin Ciosu, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), a recunoscut ieri eşecul grevei: „Categoric, nu sunt mulţumit de ce a ieşit"!

Protestul cu pauză de masă

În primele patru ore ale zilei, greviştii Primăriei Municipiului Bucureşti s-au adunat pe treptele clădirii şi au pozat în faţa carelor tv care transmiteau în direct. După ora 12.00, când a plecat presa, au început să dispară şi sindicaliştii, iar la ora 13.00 aceştia s-au evaporat brusc. Explicaţia a fost furnizată de unul dintre funcţionari: „Între 13.00 şi 14.00 este pauză de masă!".


MAI CITEŞTE ŞI:

GALERIE FOTO Bugetarii bănăţeni şi-au vărsat năduful pe timişorenii care le plătesc salariile

Ce a mai rămas după greva din 1933 - Atelierele Griviţa, astăzi

GALERIE FOTO/Protestul gardienilor din Penitenciarul Galaţi: „Băsescu la puşcărie!”


O agenţie da, cealaltă ba

Pe strada Spătaru Preda din Bucureşti se află două agenţii pentru ocuparea forţei de muncă: într-un capăt de clădire este sediul agenţiei din Sectorul 2, iar în celălalt, cel al Sectorului 4. Lucrătorii din prima s-au aflat ieri în grevă, fapt ce le-a încurcat unora existenţa. Angela Pasăre (24 de ani) şi-a găsit un loc de muncă şi trebuia să ceară încheierea şomajului.

Sindicatele arădene au început lupta pentru drepturile lor

Iaşi: Protest în loc de jucării, de 1 iunie

Greva a intrat în criză în faţă la Palatului Culturii din Iaşi VIDEO

Era ultima zi în care putea face asta fără a fi penalizată, aşa încât supărarea tinerei era îndreptăţită, mai ales că femeia-bodyguard din faţa uşii închise n-a ştiut să-i explice când se va relua lucrul: „Ordinul este să nu las pe nimeni înăuntru!", s-a zburlit femeia. La agenţia Sectorului 4 n-a fost grevă, dar nici nu s-a prea muncit - lumea ştia că e grevă, cum s-a anunţat în toată presa.

Pile şi la greva generală

Bac cu elevi, casetofon şi chiar cu profesor în sală  Foto: Marian Vilău

image

Funcţionarele de la Administraţia Sectorului 3 stăteau ieri la umbră pe băncuţă şi fumau. Înăuntru, un bodyguard răsfoia plictisit un tabloid.
Anton Matei, funcţionar la Primăria Sectorului 1, a venit la Circa Financiară a Sectorului 3 pentru a-şi rezolva o problemă cu apartamentul. Pentru că a fost refuzat pe motiv de grevă, omul a plecat ameninţând că-şi va suna un prieten din Primăria Sectorului 1 care să intervină pe lângă un alt prieten din Primăria Sectorului 3 şi să-l ajute.

La Spitalul Clinic de Ortopedie Foişor din Bucureşti, o parte din personalul medical a protestat în curte. Alţii, precum directoarea administrativă, au rămas în birou, printre dosare. „Am foarte multe hârtii de completat, trebuie să găsim soluţii să asigurăm medicamentele şi mâncarea pentru pacienţi. N-am timp de grevă. Sunt alături de colegii mei. Şi mie îmi vor tăia din salariu, dar nu ştiu ce o să rezolvăm cu acest protest", a spus ec. Magdalena Lazu, directoare administrativă.

Cei 670 de salariaţi ai Primăriei Drobeta-Turnu-Severin din judeţul Mehedinţi au muncit cu o banderolă pe mână. În judeţul Olt, peste 6.000 din cei 7.000 de profesori au participat la grevă.

Şi-au tăiat singuri craca

Pensionarii din faţa Guvernului, cei mai activi protestatari  Foto: Lucian Muntean

image

La Primăria Cluj-Napoca, greva i-a afectat nu doar pe contribuabili. Angajaţii primăriei tocmai au câştigat un proces împotriva primarului, prin care au obţinut înapoi sporul de stabilitate şi cel de dispozitiv. „Pentru că sistemele informatice ale primăriei nu funcţionează, jurista noastră nu a reuşit să plătească taxa pentru un timbru fiscal pentru a obţine minuta deciziei judecătoreşti, ceea ce înseamnă că nu o putem aplica", explică Valer Suciu cum greva le-a blocat mărirea salariilor.

Bolnavii veniţi la spitalele timişorene care nu au fost consideraţi cazuri de urgenţă de gradul zero au fost trimişi înapoi acasă. Supăraţi au fost şi portarii spitalelor care au fost lăsaţi să trieze bolnavii. „Au spus că numai cazurile de gradul zero pot intra. Dar ar trebui să stea un medic aici, că nu sunt eu în măsură să pun diagnostice", a spus unul dintre portari. ; Au colaborat Daniela Şerb, Alina Gavrilă şi redacţiile „Adevărul de Seară"

Ploaia opozantă

Angajatele Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu" din Timişoara au vrut să blocheze circulaţia în zonă şi au mers în şir indian pe trecerea de pietoni, dar nu au rezistat decât cinci minute, pentru că a venit ploaia.

"Categoric, nu sunt mulţumit de ce a ieşit! Oamenii s-au retras fiindcă ştiu că urmează şi disponibilizări."

Constantin Ciosu
lider sindical

"Am foarte multe hârtii de completat, trebuie să găsim soluţii să asigurăm medicamentele şi mâncarea pentru pacienţi. N-am timp de grevă."

Magdalena Lazu
director administrativ
Spitalul Foişor


„Nu-mi permit să fac grevă!"


În ciuda protestelor din Educaţie, proba la limbi moderne a Bac-ului s-a desfăşurat în majoritatea liceelor.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, în două centre de examinare din judeţul Bacău elevii nu au susţinut Bac-ul.
Peste 600 de elevi de la Colegiile „Gheorghe Asachi", „Grigore Moisil" din Oneşti şi „Costache Negri" din Târgu Ocna sunt în această situaţie.

„La cele două colegii din Oneşti unii elevi n-au vrut să mai susţină proba şi au plecat acasă. La Târgu Ocna, elevii ar fi vrut să dea Bacalaureatul, dar nu s-a întrunit comisia", a declarat Manole Chiriac, lider Sindicatul Liber din Învăţământ Bacău.

La nivel naţional, prezenţa elevilor la Bac a fost de 98%.  Ministrul Daniel Funeriu a declarat că 35% din profesori au fost în grevă şi a recomandat elevilor să meargă astăzi la şcoală. 

„Vin la Bac pentru bani"

Ambulanţierii din Constanţa au manifestat fără a-i afecta pe pacienţi   Foto: Mihai Ciobanu

image

„Sunt membru de sindicat la FSLI şi personal auxiliar la Şcoala nr. 74. Câştig doar 720 de lei lunar după doi ani de învăţământ. Sindicatele din România nu te plătesc pe timpul grevei aşa cum fac cele din străinătate. Nu-mi permit să fac grevă", a spus Alexandru Tănăsescu, cadru didactic supraveghetor la Colegiul „Gheorghe Şincai" din Bucureşti.

Un alt cadru didactic a fost învăţătoarea Angela Popa, de la Şcoala nr. 97. „Eu am semnat pentru grevă, dar asta nu mă împiedică să câştig nişte bani pentru că particip la Bac. Nu ştiu despre ce sumă este vorba, dar e bine-venită", a explicat învăţătoarea.

Profesorii care participă la Bac vor primi între 250 şi 600 de lei. Elevii cred că învăţătorii lor au luat cea mai bună decizie, prezentându-se la examen.

„Profesorii au demonstrat că pun mai presus interesul liceenilor", a spus elevul Albert Craiu, preşedintele Consiliului Municipal al Elevilor. Proba de limbi străine a Bac-ului  se va desfăşura până pe 4 iunie. ; Andreea Ofiţeru, Geta Panaite, Simona Soare, Oana Sandu, Crina Secară, Daniela Pilat

Subiecte date

La proba de audiţie, care a durat 90 de minute, elevii au ascultat o conversaţie într-o limbă străină. Conversaţia trebuia înţeleasă şi formulate nişte întrebări. La proba scrisă, elevilor li s-a cerut să facă o cronică la un eveniment, ca de pildă la filmul „Avatar", şi să elaboreze un eseu pe o temă dată.

Metroul, oprit din ambiţie

Trenurile subterane nu vor circula între orele 4.00 şi 12.00

image

Singurii care se ţin tare în isteria grevelor anunţate sunt sindicaliştii de la Metrorex. Aceştia au anunţat că astăzi opresc lucrul de dimineaţă până la ora 12.00, în semn de solidarizare cu bugetarii care protestează faţă de măsurile anticriză anunţate de Guvern.

Totuşi, bugetarii despre care vorbesc liderii de la Uniunea Sindicatelor Libere din Metrou (USLM) Bucureşti nu au mai organizat ieri mitinguri la anvergura anunţată săptămâna trecută. O mare parte dintre dascăli au mers la serviciu, cadrele medicale au asigurat asistenţa de urgenţă, iar angajaţii de la CFR au renunţat de tot la proteste.

În aceste condiţii, solidarizarea sindicaliştilor de la Metrorex, conduşi de fostul deputat PSD Ion Rădoi, este din ce în ce mai puţin justificată, iar singura concesie făcută de aceştia este reducerea perioadei de grevă. Astfel, circulaţia metroului va fi reluată astăzi, la ora 12.00, în loc de ora 16.00, dar generozitatea vine în special datorită rugăminţii organizatorilor unui concert caritabil.

„Noi le-am cerut să dea drumul la metrou măcar la ora 14.00, pentru că avem spectacolul la ora 18.00, dar sunt plăcut surprinsă să aflu că se va relua circulaţia chiar de la ora 12.00", a declarat ieri, pentru „Adevărul", Liana Stanciu, organizatoarea show-ului „Rock pentru viaţă".

Şi o parte din transportul de suprafaţă (RATB) va fi blocat astăzi. Reprezentanţii RATB au dat asigurări însă că bucureştenii vor avea la dispoziţie suficiente mijloace de transport în comun. Greva de astăzi riscă să pună în pericol Bac-ul.

„Nu am bani să dau pe taxi, nu pot risca să mă urc într-un autobuz aglomerat ce ar putea rămâne şi blocat în trafic, aşa că nu-mi rămâne decât să mă trezesc devreme, să mă îmbrac în trening şi să merg pe jos din Titan până la Unirii", a spus Cristian Drăghiceanu, candidat la centrul de examinare de la Colegiul Naţional „Matei Basarab".

Ceferiştii, supăraţi pe toată lumea

Şi greva din CFR se dezumflă, chiar înainte de-a începe. La ceferişti, situaţia s-a schimbat ieri de la o oră la alta, în funcţie de ce au mai spus pe la televizor reprezentanţii Executivului. În jurul orei 14.00, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat că se vor reduce cu 25% şi veniturile celor din companiile de stat. Imediat, Gheorghe Frăţică, liderul Federaţiei Mişcare-Comercial din CFR, a declarat pentru „Adevărul" că începe mobilizarea generală:

„Aţi văzut ce-a spus Şeitan? Clar, ne afectează pe noi. Facem şedinţă extraordinară în seara asta şi în maximum 48 de ore oprim trenurile pe calea ferată!". Peste o oră, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a infirmat cele spuse de Şeitan, iar Iulian Măntescu, liderul mecanicilor de locomotivă a explicat că-n cazul ăsta pică greva generală.

Nici greva de solidaritate nu prea are şanse, a recunoscut Măntescu: „S-au strâns doar 40% din semnături, nu putem opri trenurile. Poate vine mai târziu şi restul necesar, de 10%. Dar, nu prea cred. În iarnă, la noi au fost disponibilizări. Le-am cerut ajutorul colegilor sindicalişti, dar ei ne-au întors spatele", a explicat  Măntescu.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite