Funeriu către sindicalişti: „Să-şi bage minţile-n cap şi să ajute la Bac“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Funeriu către sindicalişti: „Să-şi bage minţile-n cap şi să ajute la Bac“. Peste 200.000 de liceeni au programată mâine proba de Bac, pusă în pericol de organizarea grevei generale.

CITEŞTE ŞI:

„Grevă de catifea“, la Braşov

Examenul de Bacalaureat se va desfăşura mâine conform programului, a dat ieri asigurări ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu. El le-a cerut inspectorilor şcolari să lipească afişe la toate centrele unde ar trebui să se organizeze Bacalaureatul pentru a anunţa elevii că examenul nu va fi periclitat.

Mai citeşte şi:

Se răsuflă greva!

Liceenii: „Vrem să dăm Bac-ul!“

În cadrul videoconferinţei cu inspectorii şcolari, difuzată de Realitatea TV, ministrul a încercat să-i pună la punct pe sindicalişti. „Nu vreau să am directori lideri de sindicat, nu vreau să am directori care să fie primii lideri de sindicat şi care să bată palma peste sau pe sub masă", a spus Funeriu. Ministrul i-a transmis liderului de sindicat de la FSLI Dolj, Constantin Rada, „să‑şi bage minţile în cap şi să se remarce ajutând să organizeze Bacalaureatul pentru copii, că aşa se face remarcat, nu cu gura mare".

Constantin Rada a replicat că va face plângere penală împotriva lui Funeriu. „În primul rând, domnul Funeriu să‑şi bage el minţile în cap. Am cerut Guvernului să îl demită pe acest individ pentru că nu are dreptul să înlocuiască profesorii care sunt în grevă", a declarat ieri pentru „Adevărul" Constantin Rada.

„Totul a fost gândit în beneficiul elevilor"

Sindicaliştii spun că „ministrul şi-a atins scopul" şi că examenul va fi susţinut, dar îl acuză că a modificat pe ultima sută de metri şi în mod ilegal metodologia de Bacalaureat astfel încât profesorii grevişti care nu se vor prezenta la examen să poată fi înlocuiţi cu alte cadre didactice, care nu vor face grevă.

„Examenul va fi susţinut, dar din punctul de vedere al condiţiilor va fi unul ratat. Nu vor corecta profesori calificaţi peste tot, ci suplinitori care nu cunosc programa", a spus Aurel Cornea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

În replică, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Melania Vergu, a declarat că articolele din metodologia de Bacalaureat au fost modificate legal. „Totul a fost gândit în beneficiul elevilor. Legea prevede ca articole din metodologie să fie schimbate prin ordin de la ministru", a declarat Vergu.

Supraveghetori de la grădiniţe

În unele centre de Bac din ţară sunt încă probleme cu desfăşurarea examenului. În cele 111 centre de Bac din Bucureşti examenul nu va fi afectat de greva generală a profesorilor, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu, care a declarat că ei sunt pregătiţi cu resurse umane suficiente, astfel încât în cazul în care profesorii se vor răzgândi, examenul să se poată  desfăşura totuşi în condiţii normale.

„Situaţia se poate schimba de la oră la oră. Putem folosi şi cadre didactice de la grădiniţe şi şcoli generale în locul profesorilor care vor absenta de la supraveghere", a spus Banu.  ; Grupaj realizat cu ajutorul ediţiilor „Adevărul de Seară"

Elevii sunt încă bulversaţi

În 11 şcoli din Suceava vor fi aduşi profesori din alte instituţii pentru a-i înlocui pe dascălii grevişti. Printre centrele care vor folosi profesori „de împrumut" se află trei licee mari din municipiu. Pentru restul elevilor situaţia era ieri încă neclară.

Elevii din Braşov nu au certitudinea că examenul se va desfăşura bine, deşi conducerea inspectoratului a precizat că nu va fi nicio problemă. „Ştim că doar 15% din profesorii implicaţi în examen vor fi în grevă, cadre didactice care vor fi înlocuite pentru buna desfăşurare a examenului", a spus inspectorul şcolar general Dorel Agache.

Daniel Funeriu, ministrul Educaţiei, le-a cerut inspectorilor şcolari să informeze elevii cu privire la modul de desfăşurare a Bacalaureatului. Listele provizorii cu centrele de desfăşurare a Bac-ului din ţară sunt afişate pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Judeţul Alba

Greva generală anunţată pentru luni nu va împiedica desfăşurarea probei de Bacalaureat. Inspectorul şcolar general Cornel Sandu a spus că examenul va fi susţinut în toate cele 34 de centre. Şase profesori evaluatori care au anuţat că vor face grevă au fost schimbaţi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba. „Vom face plângere penală celor care au decis înlocuirea profesorilor care sunt în grevă pe perioada bacalaureatului", a spus liderul sindicatului profesorilor, Ioan Stanca. În total, în Alba, vor susţine bacalaureatul aproximativ 3.000 de elevi.

Judeţul Dolj

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean) Dolj a anunţat că Bacalaureatul din acest an se va desfăşura în condiţii normale, în ciuda grevei generale programată a începe în aceeaşi zi. „În cazul în care anumiţi profesori nu vor dori să asiste, vor fi înlocuiţi cu alte cadre didactice. Nu este exclus să apelăm şi la profesorii din gimnaziu, dacă va fi nevoie", a spus inspectorul şcolar general, Diana Buşoi. ISJ Dolj a postat pe site procedura de desfăşurare a examenului de bacalaureat.

Judeţul Bacău

Şefii Inspectoratului Şcolar Judeţean susţin că cei aproape 6.000 de elevi vor da examenele finale, inclusiv a treia probă a Bac-ului, programată pentru 31 mai. „Au fost probleme în trei din cele 31 de centre de examinare, dar am găsit soluţii. În locul profesorilor de acolo am adus alţi dascăli şi am format comisia de Bacalaureat. Îi asigur pe elevi că vor susţine cu toţii evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă", a declarat Adrian Fuioagă, inspector general al IŞJ Bacău. Potrivit acestuia, în aceste zile, inspectoratul asigură permanenţă şi pune la dispoziţia elevilor numărul de telefon 0234.510.117 pentru a solicita informaţii legate de examen.

Judeţul Iaşi

În cele 49 de centre de examen din judeţ proba de limbi străine a examenului de Bacalaureat va fi susţinută de către elevi. Cadrele didactice care vor intra în grevă şi care erau desemnate în comisiile de examinare vor fi înlocuite cu personal auxiliar, susţin liderii celor două mari sindicate din Iaşi. „Scopul vizitei domnului ministru a fost dezamorsarea situaţiei, având în vedere că 75% din colegii noştri erau ferm convinşi să intre în grevă. Parţial, misiunea lui Funeriu a avut succes. Sub influenţa directorilor, a elevilor, a părinţilor sau a conştiinţei, mai multe şcoli au cedat şi vor susţine proba de Bacalaureat, chiar dacă nu o vor face în condiţii optime", a explicat Violeta Amariei, vicepreşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Judeţul Timiş

Reprezentanţii instituţiilor fac asigurări în legătură cu buna desfăşurare a examenului de Bacalaureat. „S-au găsit soluţii alternative. Profesorii asistenţi şi profesorii de la diferitele specializări care şi-au exercitat dreptul să facă grevă au fost înlocuiţi", a explicat Marin Popescu, preşedintele comisiei de Bacalaureat din Timiş. Mai mult, nu va fi nevoie ca elevii să se deplaseze de la o şcoală la alta. „Examenul se va desfăşura conform metodologiei, aşa cum a fost programat", a întărit Mariana Eftimie, inspector general în cadrul Inspectoratului Şcolar Timiş.

Judeţul Arad

Examenul de Bacalaureat se va susţine în proporţie de 100 la sută.Dacă la începutul săptămânii doar 60 la sută dintre centrele de examinare erau dispuse să participe la bacalaureat pe perioada grevei, ieri problema s-a rezolvat iar examenul va decurge în mod normal.

Judeţul Bihor

Șeful Inspectoratului Școlar General Bihor,  Dorel Luca spune că în toate cele 46 centre de examen unde se susţine proba C a examenului de Bacalaureat, evaluarea liceenilor se va face fără nicio problemă.  „Din cei 767 de profesori asistenţi la examenul de Bacalaureat, 99 au semnat că vor face grevă, iar din cei 263 de profesori examinatori, vor intra în grevă 23. Cadrele didactice care au optat pentru grevă însă, au înţeles că bacalaureatul este important pentru liceeni şi vor participa la desfăşurarea probelor de competenţe lingvistice. Doar doi profesori au susținut că nu vor veni la examinare, dar mai au timp să se răzgândească până luni. În cazul în care nu se prezintă, avem profesori dispuși să-i înlocuiască ", precizează Luca.

Judeţul Caraş-Severin

Elevii pot merge şi ei liniştiţi la proba de luni a examenului. Pe site-ul inspectoratului sunt afişate toate cele 27 de centre unde va avea loc examinarea. Deşi profesorii au anunţat grevă aceştia şi-au revizuit poziţia. „Ceea ce vă pot spune este că a venit o adresă de la minister în care erau indicate soluţii posibile alternative, astfel încât, absolvenţii să susţină bacalaureatul în alte centre. Profesorii au spus că preferă să organizeze proba de bacalaureat la ei în şcolaă, deşi corectura se va face în alte centre", a declarat inspectorul şcolar general, Adrian Doxan.

Judeţul Hunedoara

Din cele 35 de licee din judeţ în care profesorii anunţaseră iniţial că vor boicota proba de bacalaureat care va avea loc luni 31 mai, 28 au anunţat că vor susţine acest examen. Inspectorul general Alexandru Lăutaru, şeful Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara a declarat că până în data de 31 mai conducerea instituţiei va găsi soluţii pentru ca toţi elevii claselor a XII-a să poată susţine în condiţii normale prima probă de BAC. „Greva generală care va fi declanşată de către profesori nu va perturba desfăşurarea examenului de bacalaureat", a declarat Alexandru Lăutaru.

Judeţul Constanţa

Doar 1.037 de cadre didactice (13,65%) din totalul celor 7.596 existente în judeţul Constanţa au optat pentru greva din data de 31 mai.Profesorii constănţeni vor fi prezenţi luni, 31 mai, în sălile de examen. „Într-un singur centru a fost nevoie să schimbăm doi profesori evaluatori. În rest, avem câte doi asistenţi în fiecare clasă", a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Elena Buhaev. Ea a mai spus că în rândul elevilor de clasa a XII-a există şi trei cazuri speciale. „Un elev de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân este plecat la NASA, iar alţi doi de la Liceul cu Program Sportiv se întorc abia luni seara de la campionatele mondiale", a completat inspectorul. Cei trei liceeni vor susţine proba de competenţe lingvistice într-o limbă străină în altă zi. 

Judeţul  Bistriţa-Năsăud

Proba de competenţe lingvistice a bacalaureatului va fi organizată în toate cele 25 de centre existente, anunţă Inspectoratul Şcolar. Doar 9 dintre cei 120 de profesori evaluatori din comisiile de Bacalaureat au fost înlocuiţi din pricina grevei cu profesori de limbi străine din aceeaşi şcoală, susţine purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar, Mihaela Hiticaş, restul urmând să se prezinte în comisiile de Bacalaureat. Reprezentanţii Inspectoratul Şcolar spun că nu sunt probleme nici cu personalul care participă la supraveghere: „toţi cei care vor supraveghea examenul sunt cadre didactice", dă asigurări Hiticaş. În Bistriţa-Năsăud susţin proba C a Bacalaureatului 3200 de elevi.

Judeţul Satu Mare

Deşi profesorii din toată ţara ameninţă cu grevă generală şi boicotarea examenului de bacalaureat, la Satu Mare, elevii de clasa a XII-a vor susţine examenele luni.  Astfel, proba de limbi străine va începe în 31 mai şi se va încheia vineri, 4 iunie, cu participarea a 3600 elevi din judeţ, examinaţi de 156 pofesori şi supravegheaţi de 359 asistenţi. Conform celor declarate de Mariana Popa, inspectorul general al ISJ Satu Mare,toţi profesorii şi supraveghetorii vor fi plătiţi asemeni anilor trecuţi, la sfârşitul tuturor probelor din cadrul examenului de bacalaureat.

Judeţul Sălaj

Proba de evaluare a competenţelor lingvistice începe luni în Sălaj în toate cele 22 de centre de bacalaureat. Potrivit inspectorului şcolar general Ioan Abrudan, în 21 dintre centre n-au fost probleme cu asigurarea profesorilor asistenţi (supraveghetori) sau a evaluatorilor, însă pentru un centru a fost nevoie de aducerea a trei cadre didactice de la o şcoală din apropiere. Este vorba despre centrul de la Grupul Şcolar „Gheorghe Pop de Băseşti" din Cehu Silvaniei, unde numărul profesorilor care au renunţat la grevă pentru a le permite elevilor să-şi dea bacalaureatul a fost prea mic pentru a asigura necesarul de evaluatori. Examenul de bacaalureat este susţinut anul acesta în Sălaj de aproximativ 2.600 de candidaţi.

Judeţul Cluj-Napoca

Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Cluj a anunţat că aproximativ 7.000 de candidaţi din judeţ, înscrişi pentru susţinerea BAC-ului, îşi vor putea da examenele. „BAC-ul se va susţine în condiţii normale în toate cele 60 de centre din judeţ", a anunţat, vineri, inspectorul şcolar general Anca Hodorogea. În vederea evitării unor eventuale blocaje în desfăşurarea examenelor, IŞJ Cluj a luat măsura înlocuirii cadrelor didactice care vor să intre în grevă, cu personal didactic auxiliar. În judeţ, cadre didactice din 15 instituţii de învăţământ intră în grevă.

Judeţul Sibiu

Reprezentanţii Inspectoratului Scolar Sibiu spun că Bacalaureatul se va desfăşura în condiţii normale. „La nivelul judeţului Sibiu, s-au stabilit 33 de centre de evaluare. În 31 de de centre, Bacalaureatul se va desfăşura în condiţii normale, urmând ca în două centre să găsim soluţiile alternative. Este vorba despre Şcoala Naţională de Gaz din Mediaş şi de Liceul Roth, tot din Mediaş. In aceste cazuri, fie vom solicita alte cadre didactice de la alte unităţi de învăţământ, fie vom deplasa elevii, ceea ce este mai dificil de realizat, într-o unitate de învăţământ apropiată, acolo unde nu este declanşată această grevă generală", a spus Constantin Gorun, inspector şcolar general. Acesta a mai adăugat că luni dimineață se va lua o decizie finală, legată de soluția ce va fi aplicată. In momentul actual, în judeţul Sibiu învaţă aproximativ 77.000 de elevi.

Judeţul Prahova

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean Şcolar Prahova, evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă modernă, care reprezintă proba C din cadrul Examenului  de Bacalaureat 2010, se va susţine luni, 31 mai 2010, conform Calendarului Examenului de Bacalaureat. Candidaţii vor susţine Proba C în condiţii optime, în unul din cele 45 de centrele de examen la care sunt înscrişi, cu excepţia candidaţilor de la Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu" din Breaza, care vor fi examinaţi în cadrul centrului constituit la Colegiul Militar „Dimitrie Cantemir", din Breaza.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite