Moartea prelungeşte programul în weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adina (25 de ani) şi soţul ei, Cornel (27 de ani),  au o fetiţă
Adina (25 de ani) şi soţul ei, Cornel (27 de ani), au o fetiţă

După moartea Adinei Vizitiu, autorităţile sanitare şi firma privată care deţine computerul tomograf au stabilit că aparatul va fi disponibil pentru urgenţe şi sâmbăta, şi duminica. Adina Vizitiu a murit duminică seară, după ce a ajuns de două ori la spital cu dureri mari de cap. Medicii nu i-au pus un diagnostic fără o tomografie, aparatul fiind inaccesibil în weekend.

A fost nevoie de moartea unui pacient pentru ca autorităţile să ia măsuri în privinţa contractului dezavantajos de prestare a serviciului tomograf pentru pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă din Focşani.

Cătălin Graur, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, a stabilit o întâlnire cu reprezentantul companiei Interclinic SRL, care funcţionează în curtea Spitalului „Sf. Pantelimon" Focşani, pentru a prelungi programul analizelor la aparatul tomograf şi în weekend. „Vom ajunge la o înţelegere cu directorul companiei pentru a asigura non-stop şi urgenţele în ce priveşte analizele tomograf", a declarat directorul DSP Vrancea.

Citiţi şi:

A murit pentru că la tomograf este închis în weekend

Un sat întreg a jelit-o pe Adina Vizitiu, tânăra care a murit pentru că era închis la tomograf / GALERIE FOTO

El a admis că situaţia este anormală: „Oricând cineva poate depinde de o astfel de analiză şi îşi poate pierde viaţa doar pentru că medicii nu au aparatul tomograf cu ajutorul căruia să pună diagnosticul corect. Eu m-am opus externalizării activităţii încă de la început şi am cerut repararea tomografului existent".

Anca Vâţă, reprezentantul Interclinic SRL Bucureşti, a acceptat de principiu că programul va fi extins. „Mâine (n.r.- astăzi) vom discuta detaliile", a precizat aceasta.

Aparatură veche

Principalul motiv pentru care Adina Vizitiu nu a putut beneficia de investigaţiile medicale care i-ar fi salvat viaţa este acela că Spitalul Judeţean Vrancea nu dispune de aparatura obligatorie pentru o unitate medicală cu acest profil. Dr Nicolae Moise, directorul spitalului, a declarat că tomograful din dotare este vechi de peste 10 ani şi din 2008 s-a stricat. „Am cerut fonduri pentru reparaţii, dar am fost refuzaţi de fiecare dată", se apără Moise.

Firma care, cel puţin teoretic, trebuia să asigure serviciile medicale pentru spitalul vâncean - Interclinic SRL Bucureşti - încasează anual de la CAS Vrancea exact suma cu care s-ar putea repara tomograful spitalului: 100.000 de lei. Pe primele 10 luni din 2010 a încasat deja 70.000 de lei. Programul cabinetului este, în prezent, de luni până vineri, între orele 8.00 şi 14.00.

„Nu am fost sesizaţi!"

Mariana Săpunaru, preşedinta Colegiului Medicilor, spune că toate operaţiunile derulate în legătură cu investigaţiile RMN şi tomograf sunt decontate corect şi legal. „S-a făcut licitaţie. Totul este transparent. În ceea ce priveşte cazul Vizitiu, nu am fost sesizaţi, deci nu avem ce investiga", a declarat aceasta.

Adina a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului vineri seară cu o migrenă acută, în primă fază medicii spunându-i că analizele au ieşit bine. Pentru că s-a simţit rău în continuare, Adina a ajuns din nou la spital, cu ambulanţa. Medicii nu au avut aparatura necesară pentru a-i pune un diagnostic exact fără analiza tomograf. Adina a fost programată să facă investigaţia medicală luni.

Tânăra a murit duminică şi a lăsat în urmă o fetiţă de doar zece luni, Maria Bianca. Cauza morţii: anevrism şi ruptură de aortă.

RMN-ul, tot concesionat

O altă investigaţie medicală recomandată Adinei este analiza RMN. Şi acest serviciu a fost externalizat, iar administratorul societăţii respective, SC Euromedic SRL, este soţiadirectorului Serviciului Judeţean de Ambulanţă Vrancea, Gabriela Onia. 

Un sat întreg a jelit-o pe Adina

Peste 500 de oameni au condus-o, marţi, pe ultimul drum pe Adina Vizitiu, angajată a Serviciului de Cercetări Penale al Poliţiei Rutiere Vrancea, care a murit duminică, la zece zile după ce a dat naştere unei fetiţe.

Tânăra a fost înmormântată în localitatea sa natală Gheorghe Doja, din judeţul Ialomiţa. Fratele Adinei, Sebastian Bordea, crede că tânăra ar fi avut oricum puţine şanse să scape cu viaţă. „Nu cred că ar fi scăpat, i se rupsese între timp aorta", a declarat el.

Tatăl Adinei, Gheorghe Bordea (75 ani), abia a reuşit să murmure câteva cuvinte: „M-a secerat vestea că mi-a murit copila. Toţi am trăit o mare bucurie când s-a născut fata Adinei, dar uite că Dumnezeu a fost crud".

Vecinii au fost şi ei afectaţi de decesul tinerei poliţiste. „În toate vacanţele era la bunici, venea mereu aici. A fost o fată extraordinară, am înlemnit când am auzit vestea că a murit", a spus bătrânul Ion Burlacu (70 de ani).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite