A murit pentru că la tomograf este închis în weekend

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adina Vizitiu (25 de ani) a murit duminică, înainte ca medicii să-i poată pune un diagnostic. Ei aveau nevoie de o tomografie, care nu se putea face decât luni. Directorul spitalului din Focşani spune că a externalizat serviciul de tomografie pentru că era mai ieftin decât repararea aparatului propriu, primit de la minister.

Adina Vizitiu (25 de ani), angajată la Serviciul de Cercetări Penale al Poliţiei Rutiere Vrancea, a murit duminică, la zece zile după ce a născut o fetiţă, deşi nu părea a avea probleme de sănătate, iar sarcina a decurs perfect normal.

Mai citeşte şi:

Poliţia vrânceană îndoliată / Subinspectorul Adina Vizitiu a murit în urma unui stop cardio – respirator

Ei stau la mila statului pentru o proteză salvatoare

VIDEO/Poliţia a clasat cazul crimei de la Maternitatea Galaţi. O gravidă a fost ucisă cu medicamente experimentale şi nimeni nu este vinovat

Patru moduri în care poţi muri cu zile în România

Pentru că după naştere o durea capul foarte tare, poliţista a mers vineri seara la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Pantelimon" din Focşani. Medicul de gardă, dr. Popescu Decebal,  i-a spus că suferă doar de o migrenă acută şi că nu necesită analize suplimentare.

„Medicul ne-a spus că nu are ce să-i facă mai mult", a declarat soţul Adinei, Cornel Vizitiu, şi el angajat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie, la Serviciul Economic.

Avea nevoie urgent de o tomografie

Pentru că s-a simţit foarte rău în timpul nopţii, Adina a ajuns din nou la spital. De această dată, un alt medic, Daniela Voinea, i-a recomandat efectuarea neîntârziată a unei investigaţii imagistice pentru confirmarea diagnosticului prezumtiv de anevrism.

Cum însă laboratorul firmei Interclinic din curtea spitalului nu are program decât în timpul săptămânii, între orele 8.00 şi 14.00, soţul Adinei susţine că doctoriţa i-a sugerat că ar fi bine să plece la Bucureşti pentru a face o investigaţie prin rezonanţă magnetică (RMN).

„Ne feream de drumuri"

Adina era însă cu gândul la nou-născutul care trebuia alăptat şi ar fi vrut să meargă acasă.

„Noi am zis că semnăm că mergem acasă pentru ca soţia mea să alăpteze copilul. Se simţea mai bine şi ne bazam şi pe consultaţia primului medic, Popescu, care spunea că e bine, că au ieşit bine analizele şi la inimă, şi la tot. Am zis că o să ne întoarcem la spital, dar nu ne-am mai întors, zicând că vom face luni acea analiză. Ne feream de drumuri, că abia născuse Adina", a mai povestit soţul pacientei.

„A tot încercat să facă acea tomografie. O programase abia azi-dimineaţă (luni, n.r.). Atunci trebuia să-i facă, pe loc, aşa a murit cu zile! S-a chinuit cu durerile acelea de cap", a confirmat starea tinerei Mirela o colegă de serviciu.

Tânăra nu a mai apucat să facă analiza, deşi există un computer tomograf şi în spital. Stricat însă de doi ani. Adina Vizitiu a murit de „anevrism, disecantă de aortă şi insuficienţă cardio-respiratorie" după cum se precizează în raportul întocmit de Serviciul de Medicină Legală Vrancea. Diagnosticul nu ar fi putut fi pus fără rezultatul tomografiei.

„Am înţeles că avea din naştere o malformaţie şi, din cauza efortului, a cedat", a mai spus Cornel Vizitiu. Adina va fi înmormântată astăzi la Slobozia, judeţul Ialomiţa, acolo unde locuiesc părinţii ei.

"Să repar tomograful mă costă un miliard de lei vechi, iar ministerul nu dă bani decât pe programe. Legea nu impune ca firma să lucreze şi în weekend."
Nicolae Moise
director SJU Focşani

"În contract, nu este stipulat acest lucru, să lucrăm şi în weekend. Nu lucrăm atunci pentru că nu avem personal suficient."

Anca Vâţă
reprezentant Interclinic

Direcţia de Sănătate a cerut să fie reparat aparatul

Reprezentanţii CJAS au precizat că în 2010 a alocat aproape 70.000 de lei pentru firma Interclinic. „Ştiu că lucrează doar în cursul săptămânii, de la 8.00 la 14.00 şi că mai prelungesc programul, dar nu-i putem obliga să lucreze pentru urgenţe în weekend. Spitalul este cel care trebuie să asigure tomografiile şi alte servicii pentru urgenţe", a declarat Mihai Copaci, directorul CJAS Vrancea.

„Eu am încercat în martie, când s-a făcut licitaţia, să împiedic acest contract cu Interclinic şi să-l determin pe director să repare tomograful din spital, dar n-am reuşit", spune directorul DSP Vrancea, Cătălin Graur.

Directorul spitalului ridică din umeri

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr Nicolae Moise (foto), nu crede nici că ar fi trebuit să repare aparatul şi nici să prevadă în contractul cu Interclinic asigurarea analizelor pentru urgenţe medicale.

„Să repar tomograful mă costă un miliard de lei vechi, iar ministerul nu dă bani decât pe programe. Contractul cu firma aceasta este un parteneriat public - privat şi prevede că firma plăteşte chirie pe spaţiul din curtea spitalului, trei euro pe metrul pătrat, iar în rest, firma are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru serviciile pe care le prestează. Legea nu impune ca firma să lucreze şi în weekend", a declarat managerul.

În doi ani, doctorul Moise nu a reuşit să facă rost de fondurile necesare reparării tomografului, cu toate că avea obligaţia constituirii unui subcapitol bugetar destinat service-ului aparaturii medicale.

Moise este contrazis de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. „Dacă era un caz urgent, pacientul trebuia transportat cu ambulanţa la un alt spital care avea un computer tomograf. În cazul în care aparatul nu funcţionează, managerii de spital trebuie să prevadă în buget un capitol pentru întreţinere şi reparaţii", a precizat Oana Grigore, purtător de cuvânt.

Personal insuficient

Reprezentanţii firmei  private Interclinic susţin că nu au personal suficient pentru a asigura în regim non-stop serviciile necesare pacienţilor din spital. „În contract nu este stipulat acest lucru, să lucrăm şi în weekend. Nu lucrăm atunci pentru că nu avem personal suficient", ne-a declarat Anca Vâţă de la Interclinic Bucureşti.

Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, spune că „în mod normal, orice spital trebuie să asigure tomograf pentru situaţiile de urgenţă. Cei care au făcut contractul trebuiau să se gândească şi să asigure continuitate pentru servicii de urgenţă".

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite