VIDEO A murit Florica Ungur, cântăreaţă de muzică populară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cântăreaţa de muzică populară Florica Ungur, în vârstă de 72 de ani, a încetat din viaţă joi ca urmare a unei boli incurabile.

UPDATE 14.04 Colegii de scenă şi elevii Floricăi Ungur o plâng pe cea mai de seamă ambasadoare a Bihorului

Binecunoscuta cântăreaţă din Bihor suferea de o formă rară de cancer.

În luna iulie chiar a  fost organizat un concert de caritate la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, unde, în cadrul spectacolului "Florica Ungur - O viaţă închinată cântecului", foarte mulţi muzicieni au cântat pentru a strânge bani pentru boala ei. Citeşte aici mai multe!

În cadrul evenimentului pe scenă au urcat soliştii Cristian Pomohaci, Nicolae şi Nicuşor Mureşan, Tiberiu Ceia, Cornel Borza, Antonela Ferche Buţiu, Ioana Urs, Mihaela Popa, Paul Ananie, Dana Ionela Jurjuţ, Elvira Lerinţiu, Radu Potoran, Iuliana Chelu şi Otilia Haragoş.

Moartea Floricăi Ungur vine la trei zile după dispariţia unei alte doamne a muzicii populare româneşti, Viorica Ciotoi, care a fost găsită fără viaţă şi dezbrăcată în casa ei. Vezi aici detalii!

Citiţi şi: S-a stins o stea! Florica Ungur, artistul care a trăit prin și pentru folclor (FOTO)

Cine a fost Florica Ungur:

Florica Ungur a fost una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică populară din județul Bihor și România.

image

Născută la 8 iunie 1939 în Fâșca, județul Bihor, cântăreața afirma, într-un interviu din 1975, că "Nu mi-am propus niciodată să cânt pentru a avea succes, ci pentru a mângâia sufletul celor care au izvodit cântarea."

"Pentru mine folclorul este viață", mai spunea Florica Ungur

A absolvit cursurile Universității din București, secția limbi clasice (latină și greacă veche) și a fost profesoară de latină în liceu. Cântăreața mărturisea: „(...) era de așteptat să-mi respect vocația de dascăl, dobândită, și să fructific talentul dat de Dumnezeu în timpul care-mi rămânea după munca la catedră".

Interpreta a reușit să culeagă, să interpreteze și să înregistreze peste 150 de melodii. A înregistrat primul disc „Electrecord" în anul 1970, la vârsta de 31 de ani. A mai înregistrat încă nouă discuri, cinci casete audio și un CD.

Cânt pentru a-l aduce pe omul zilelor noastre în fața sa, pentru a-l oglindi în coordonatele spirituale care l-au generat și l-au perpetuat. Cânt pentru că a cânta înseamnă a viețui într-un anume fel, pentru că a cânta este sinonim cu a recrea lumea după măsura ta", spunea.

"Cred că omul trebuie să caute mulțumirea sufletească și fericirea înăuntrul său. Cu această convingere în suflet, încerc să ofer celor din jur câte un strop din lumina mea interioară, iar cântecul îmi este mesager."

Interpreta a primit la 19 decembrie 2008 diploma „Pro meritis".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite