S-a stins o stea! Florica Ungur, artistul care a trăit prin și pentru folclor (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florica Ungur a învățat să cânte din copilărie când mama o punea să fredoneze melodii cântate de femeile din sat. Îi plăcea să cânte, dar era timidă. Florica se ascundea după o pătură, în colțul casei, să nu o vadă nimeni. Copilul timid a ajuns marele artist care a pus Bihorul pe harta muzicii populare. Îndrăgita intrepretă s-a stins din viață la 72 de ani după o luptă grea cu cancerul.

În una dintre ultimele emisiuni la care Florica Ungur a participat a fost „Dincolo de aparenţe", interpreta și-a deschis sufletul în fața telespectatorilor și a presei.
Ea a mărturisit atunci despre momentul sfios în care a început să cânte.

„ Cânt de când eram mică. Dar eram foarte timidă. Mama îmi zicea să cânt cântecul Mării Toderii, o femeie din sat...Cântam la colţul casei, acolo mă ascundeam să nu mă vadă nimeni. Şi îmi puneam şi o pătură pe mine", spunea Florica Ungur. În timpul şcolii, bihoreanca a fost o elevă strălucită, obţinând bursă din gimnaziu până în anii studenţiei. A ajuns să urmeze cursurile unei facultăţi de latină-greacă printr-o întâmplare.

„Am ajuns la Bucureşti şi am aflat că manualul de franceză nu era  cel după care se dădea admiterea. Mă pregătisem la română, istorie, franceză. Ca să nu pierd anul, m-am dus la secretariat să întreb unde se dă admitere din aceste obiecte. Am aflat că la limbi clasice. Nu ştiam ce sunt acelea limbi clasice. Am aflat că la latină-greacă. Bucureştiul mi s-a părut năucitor", şi-a amintit Florica Ungur în timpul emisiunii.

 Se relaxa tricotând

În cadrul aceleaşi emisiuni televizate, Florica Ungur a adus aminte despre un alt moment interesant din viaţa ei, dezvăluind cum a ajuns Irina Loghin să poarte o rochie de-a ei.

„Când eram profesoară, după ce veneam acasă mâncam şi beam o cafea, mă odihneam tricotând. Eram la un spectacol şi aveam o fustă lungă, cloş, din lână naturală. Care i-a plăcut foarte mult Irinei Loghin.  Şi-a dorit-o, neapărat. I-am dat-o din toată inima, cu toată dragostea , dar a insistat să mi-o plătească", a povestit Florica Ungur.

CLICK PENTRU FOTOGRAFII CU ARTISTA ȘI DISCURILE SALE

image
image
image

O viață pentru muzică

Născută la 8 iunie 1939 în Fâșca, Bihor, Florica Ungur a fost poate cea mai îndrăgită cântăreaţă de muzică populară din judeţ. A absolvit cursurile Universității din București, secția limbi clasice, latină și greacă veche și a fost profesoară de latină la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" din Oradea. Bihoreanca a înregistrat primul disc în anul 1970, iar de atunci au urmat alte nouă discuri, cinci casete audio şi un CD. În întrega sa carieră a înregistrat şi interpretat peste 150 de melodii.

Cu publicul alături

Lovită de boală, Florica a luptat până în ultima clipă, avându-i alături pe colegii de scenă și pe spectatori.
Colegii s-au mobilizat în data de 21 iulie, pentru a strânge bani care să o ajute în lupta cu boala. La spectacolul „Florica Ungur - O viaţă închinată cântecului", susţinut la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, au cântat, printre alţii,  Cristian Pomohaci, Tiberiu Ceia, Cornel Borza, Antonela Ferche Buţiu, Ioana Urs, Mihaela Popa, , Elvira Lerinţiu, Radu Potoran, Iuliana Chelu şi Otilia Haragoş.
Florica Ungur s-a stins din viață în această dimineață la 72 de ani. Ea era internată la secția de Oncologie a Spitalului Județean Oradea.
Înmormântarea va avea loc sâmbătă, la ora 14.00, la capela Hașaș din Cimitirul Municipal.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite