Flagrant la momentul oportun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Cătălin Chelu i-ar fi oferit un milion de euro secretarului de stat Dan Fătuloiu chiar în biroul acestuia. Presupusa mită  a venit exact în momentul în care poziţia lui Dan Fătuloiu în Ministerul de Interne era serios clătinată după scandalul de la Neamţ.

În plin scandal al interlopilor care au ajuns să controleze România, secretarul de stat în Ministerul de Interne, Dan Fătuloiu, chestorul-şef însărcinat cu ordinea publică, este protagonistul unei tentative de mită. Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu (44 de ani) şi un asociat al său Gabriel Constantinescu  au fost săltaţi cu mandat la DNA chiar din parcarea Ministerului de Interne, ieri, în jurul orei 15.00.

Mai citeşte şi:

Unul dintre cei mai bogaţi gălăţeni, Cătălin Chelu a fost prins în timp ce încerca să-i dea mită chestorului Fătuloiu

Miliardarul Cătălin Chelu a fost reţinut de DNA şi propus la arestare preventivă 

Cei doi sunt acuzaţi de trafic de influenţă, după ce ar fi încercat să-l mituiască pe Dan Fătuloiu cu un milion de euro. În schimb, secretarul de stat ar fi trebuit să intervină pe lângă procurorii DIICOT, unde Cătălin Chelu era cercetat pentru infracţiuni de spălare de bani, evaziune fiscală şi manipularea pieţei de capital.

Ieri, Cătălin Chelu însoţit de asociatul său ar fi mers la sediul Ministerului de Interne, unde ar fi urmat să lase mita pentru Dan Fătuloiu: două autoturisme de lux - BMW X6, cheile şi actele de la două vile şi 50.000 de euro.

Mita din parcarea de la „Interne"

Surprinzător pentru o anchetă de o aşa anvergură, procurorii DNA au preferat să-i oprească pe oamenii de afaceri în parcarea din faţa instituţiei şi  nu au realizat flagrantul chiar în biroul lui Fătuloiu, unde mituitorii ar fi încercat să lase 50.000 de euro, dar secretarul de stat i-ar fi refuzat.

Dan Fătuloiu ar fi informat DNA în urmă cu două luni despre încercarea lui Chelu de a-l mitui. Conform unor informaţii, neconfirmate de DNA, şi Cătălin Chelu ar fi făcut un autodenunţ, conform căruia urma să-l mituiască pe chestorul-şef.

Confruntarea

Cătălin Chelu, la o şedinţă foto

image


De altfel, aseară omul de afaceri Cătălin Chelu şi secretarul de stat în MAI, Dan Fătuloiu, au fost confruntaţi la DNA. Procurorii urmau să decidă, noaptea trecută, dacă dispun reţinerea lui Cătălin Chelu şi propun arestarea lui preventivă sau continuă cercetările cu omul de afaceri în stare de libertate. Oprit în parcarea MAI, Cătălin Chelu a declarat reporterilor TV, prezenţi la faţa locului, că habar nu are de ce a fost săltat de procurori.

Asociatul său Gabriel Constantinescu a recunoscut că în maşina pe care o conducea se afla o sumă mare de bani. Dan Fătuloiu a îmbrăţişat aceeaşi atitudine: „Ancheta este a procurorului.Tentativa de mită a avut loc în biroul meu". Atât a declarat jurnaliştilor secretarul de stat din MAI a cărui demitere a fost vehiculată după asasinatul mafiot de la Piatra Neamţ.

În direct

Mai multe televiziuni au filmat „întâmplător" momentul în care poliţiştii şi procurorii DNA i-au ridicat pe Cătălin Chelu şi pe Gabriel Constantinescu.

Cine este Cătălin Chelu

                                                                                                                 Chestorul-şef Dan Fătuloiu

Cătălin Chelu ocupă locul 312  în topul „Forbes 500 miliardari" 2010, cu o avere de circa 17 milioane de euro. Omul de afaceri din Galaţi, în vârstă de 44 de ani, este unul dintre cei mai activi investitori pe Bursă, numărându-se şi printre cei mai influenţi investitori în SIF-uri, motiv pentru care a avut parte de numeroase scandaluri. Chelu a fost acuzat că, prin intermediul a câtorva zeci de firme, controlează direct şi indirect pachete de acţiuni la SIF-uri, depăşind pragul de deţinere legal de 1%. Ulterior, a şi fost obligat de CNVM să renunţe la o parte din titluri.

În prezent, Chelu are deţineri la multe companii de pe BVB, cu domenii de activitate foarte diferite, de la aţă de cusut, feroase şi neferoase, porţelanuri, ceramică, până la industria alimentară sau fabricarea pieselor de maşini. Chelu este implicat în firme precum Altur Slatina, Vulturul Comarnic, Celule Electrice Băileşti şi Mecanica Roteş. Nu sunt însă singurele sale afaceri. 

Achiziţii importante

Portofoliul omului de afaceri gălăţean s-a tot mărit în ultimii ani. În 2009, Chelu a preluat pachetul majoritar de acţiuni al producătorului de mobilă Alprom Piteşti, mişcare care a surprins pe toată lumea. La momentul respectiv, Chelu anunţa şi alte achiziţii în acest sector, pentru că i se părea o piaţă interesantă, în ciuda vânzărilor în scădere din ultima vreme determinate de criză. 

Marea lui ambiţie era să să readucă compania pe creştere, după ce afacerile firmei se reduseseră de la 11,6 mil.euro în 2008 la 7,5 milioane de euro în 2009 pe o piaţă puternic afectată de diminuarea veniturilor populaţiei. Gălăţeanul se gândea chiar să mărească capacitatea fabricii din Piteşti, în condiţiile în care compania exportă o mare parte din producţie.

Pe lista firmelor controlate de Chelu se mai numără producătorul de componente auto Altur Slatina, companie care a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de 20 de milioane euro, mai mică cu 13% comparativ cu anul anterior. Omul de afaceri deţine indirect, prin Mecanica Rotes şi Celule Electrice, circa 43% din capitalul Altur.

Scandalul de la Interne

image

Cătălin Chelu a fost filmat în timpul flagrantului  Foto: crimetime.ro



Tentativa televizată de mituire a secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu vine la doar câteva zile după scandalul Mararu-Şoric, care i-a „şifonat" serios imaginea chestorului. Interlopul Gheorghe Mararu a fost împuşcat mortal într-un bar din Piatra Neamţ, moment în care a ieşit la iveală prietenia acestuia cu Aurel Şoric, şeful IJP Neamţ. O tovărăşie bine cunoscută la nivel local - foarte probabil ştiută şi de Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul de Interne - dar trecută cu vederea de către generalii de la Bucureşti.

Dan Fătuloiu s-a grăbit să ceară public demisia şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, pe motiv de „management defectuos". O solicitare cel puţin bizară, în condiţiile în care numirea lui Aurel Şoric, amicul interlopului, în fruntea poliţiei nemţene a fost chiar decizia chestorului Fătuloiu, încă din 2006, când era şeful IGP.

Pe lângă Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă, Direcţia Generală Anticorupţie şi Corpul de Control al Ministerului de Interne, atât secretarul de stat Dan Fătuloiu, cât şi şeful Poliţiei, Petre Tobă, primesc sesizări atât din partea poliţiştilor nemulţumiţi, cât şi din partea cetăţenilor asupra cărora se comit abuzuri. Este practic imposibil ca o situaţie precum cea de la Neamţ să nu fie cunoscută de mai marii de la Bucureşti.

De altfel, preşedintele Traian Băsescu a declarat că existau informaţii conform cărora membrii clanurilor interlope urmau să-şi tranşeze conflictele cu arma în mână. Acest lucru a fost confirmat şi de directorul SRI, George Maior.

image

CITEŞTE ŞI:

Cazul "Mită la Interne": Stenogramă a unei discuţii private în cadrul staff-ului de la SIF

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite