FMI ţine cu băncile în războiul creditelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, consideră că aplicarea retroactivă a actului normativ presupune riscuri pentru economie
Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, consideră că aplicarea retroactivă a actului normativ presupune riscuri pentru economie

Oficialii FMI au atras atenţia că aplicarea Ordonanţei 50/2010 şi pentru creditele vechi ar putea afecta economia românească. Între timp, parlamentarii amână dezbaterea actului normativ. Autorităţile sunt trase la rost pe Ordonanţa 50. FMI a cerut Protecţiei Consumatorilor să găsească o soluţie, iar Comisia Europeană aşteaptă lămuriri privind modul de aplicare.

Ordonanţa 50- forma finală

Deputaţii au blocat Ordonanţa creditelor: dezbaterea se va relua "când programul va permite"

Ce modificări sunt propuse pentru Ordonanţa creditelor

Lobby şi şantaj pe Ordonanţa creditelor

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI), prezentă în România până la 1 noiembrie, susţine că aplicarea Ordonanţei 50/2010 şi pentru împrumuturile în derulare ar putea avea efecte negative asupra economiei. Mai mult, oficialii FMI au cerut Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să găsească o soluţie în acest sens. „Suntem îngrijoraţi de aplicare retroactivă a prevederilor Directivei Europene (48/CE/2008 - n.r.).

Am cerut să se gândească aplicarea numai pentru contractele noi, întrucât la utilizarea pentru vechile contracte există riscuri pentru economie şi efecte negative pentru România", a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, după o întâlnire la sediul ANPC. De altfel, lobby-ul făcut de bancheri i-a determinat pe guvernanţi să-şi asume modificarea actului normativ în scrisoarea de intenţie transmisă în iunie către finanţatorul internaţional. Ordonanţa reglementează contractele de credit pentru populaţie, elimină o serie de comisioane şi impune un mod clar de calcul al dobânzii.

ANPC vrea studiu de impact

Reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor susţin însă că aplicarea retroactivă a actului normativ nu va distorsiona relaţia client-bancă. Toate contractele de credit aflate în sold au fost aliniate la prevederile Ordonanţei 50 încă de la 20 septembrie 2010. „Încă de acum două săptămâni, am făcut o solicitare către guvernatorul BNR să avem un punct de vedere legat de eventualele pierderi prin aplicarea Ordonanţei 50. Vrem să vedem care a fost impactul de la momentul intrării în vigoare în urmă cu trei luni şi ce se estimează", a declarat Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.
Oficialul ANPC a mai spus că va mai avea o discuţie cu premierul Emil Boc pe marginea observaţiilor făcute de FMI, dar că instituţia susţine aplicarea actului normativ şi la creditele în derulare.

Comisia Europeană cere lămuriri

Şi Comisia Europeană a cerut autorităţilor române lămuriri privind modul de aplicare a Ordonanţei creditelor după ce a primit mai multe plângeri privind transpunerea prevederilor directivei europene în legislaţia naţională. Protecţia Consumatorilor şi Departamentul de Afaceri Europene (DAE) vor transmite Comisiei în această săptămână că elaborarea ordonanţei de urgenţă care a transpus directiva europeană respectă legislaţia comunitară. „Săptămâna viitoare vom face o deplasare la Bruxelles ca să luăm lămuriri în plus la scrisoarea noastră de răspuns, fără să mai aşteptăm o nouă reacţie scrisă din partea Comisiei", a spus Cerbulescu.

Amendamente propuse în favoarea clienţilor

- Se interzice perceperea unui comision în cazul în care consumatorul doreşte refinanţarea creditului sau schimbarea scadenţei ratelor.
- Pentru orice modificare a costurilor, creditorul este obligat să notifice consumatorul prin scrisoare simplă sau, la cererea expresă a consumatorului, prin altă modalitate de acesta şi agreată de creditor.
- Marja de dobândă va fi stabilită prin scăderea din valoarea dobânzii variabile la data încheierii contractului, a valorii indicelui de referinţă de la data încheierii contractului.
- Dobânda penalizatoare nu poate depăşi dobânda percepută de stat pentru întârzieri la neachitarea obligaţiilor fiscale.

Blocaj în Parlament

Deputaţii din Comisia de Buget-Finanţe au reuşit ieri să dezbată doar trei amendamente din cele 146 depuse. Discuţiile, care au durat aproximativ două ore, nu au adus modificări de fond la textul actului normativ. Parlamentarii liberali s-au retras de la dezbaterile Comisiei, invocând încălcarea regulamentului, în timp ce aleşii PSD au anunţat că au alt program. În aceste condiţii, lucrările au fost amânate pentru o dată care nu a fost stabilită, cel mai probabil peste mai bine de două săptămâni. Dezbaterile din Comisie ar putea dura câteva săptămâni, în condiţiile în care Opoziţia ar putea bloca în continuare lucrările.

PSD şi PNL au împreună 18 parlamentari în comisie, iar PDL, UDMR şi minorităţile, 17. Pentru desfăşurarea lucrărilor este nevoie de prezenţa a 18 parlamentari. „Pe cel mai scurt traseu, dacă vom introduce proiectul de lege în Comisie peste două săptămâni, ordonanţa ar putea fi aprobată în plen peste patru săptămâni. Acesta este termenul cel mai scurt", a declarat preşedintele comisiei, deputatul PSD Viorel Ştefan. În tot acest timp, Ordonanţa creditelor, în forma adoptată de Guvern, este în vigoare.

Un singur amendament aprobat

Deputaţii au reuşit să aprobe un singur amendament la Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori din cele trei dezbătute. Membrii Comisiei de Buget-Finanţe au aprobat în unanimitate amendamentul propus de deputatul ­UDMR Lakatos Peter, care se referă la contractele de credit asupra cărora se aplică noile reglementări. ­Celelalte amendamente au vizat aplicarea prevederilor Ordonanţei 50 şi pentru casele de ajutor reciproc şi includerea asociaţiilor de proprietari în categoria numită generic „consumator". Bancherii susţin însă că asociaţiile de proprietari sunt introduse, în procesul de creditare, în categoria persoanelor juridice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite