UPDATE Deputaţii au blocat Ordonanţa creditelor: dezbaterea se va relua "când programul va permite"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urmăreşte pe adevarul.ro dezbaterile pe Ordonanţa creditelor ce au loc astăzi, începând cu ora 14.00, în Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor.

ORA 16.07 Dezbaterile din Comisia de buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor privind amendamentele depuse la ordonanţa privind creditele consumatorilor (OUG 50) au fost întrerupte din lipsă de cvorum, iar deputaţii nu au stabilit nicio dată privind reluarea discuţiilor. Deputaţii au reuşit să aprobe un singur amendament la OUG 50 care se referă la contractele de credit asupra cărora se aplică noile reglementări.

mi pare rău pentru situaţia creată. Întrerupem lucrările şedinţei, pe care le reluăm atunci când programul Parlamentului va permite", a anunţat preşedintele Comisiei, deputatul PSD Viorel Ştefan.

"Pe cel mai scurt traseu, dacă vom introduce proiectul de lege în Comisie peste două săptămâni, ordonanţa ar putea fi aprobată în plen peste patru săptămâni. Acesta este termenul cel mai scurt", a spus Ştefan.

Deputaţii PNL au părăsit şedinţa invocând încălcarea regulamentului prin devansarea datei pentru dezbaterea, iar mai mulţi deputaţi PSD au plecat la întâlnirea cu liderul socialiştilor europeni, Martin Schulz.

ORA 15.49 In sala au mai rămas 16 deputaţi din cei 35, aşa că nu e cvorum pentru vot şi se poartă discuţii fără a se putea trece la vot.

ORA 15.30 Membrii Comisiei Buget-Finanţe au hotărât modificarea Articolului 2 din Ordonanţă, astfel că acesta va avea un singur alineat şi va avea următoarea formă "Prezenta ordonanţă de urgenţă se aplică contractelor de credit, cu excepţia..." pentru a nu induce în eroare consumatorul. În forma iniţială, Articolul 2, alineatul 1 prevedea că "Prezenţa ordonanţă de urgenţă se aplică contractelor de credit, inclusiv contractelor de credit garantate cu ipotecă sau cu un drept asupra unui imobil [...]". Modificarea a fost votată în unanimitate.

ORA 15.15 Membrii PSD ai Comisie au părăsit şi ei şedinţa, motivând că la ora 16.00 au o întâlnire cu Martin Schultz, liderul socialiştilor europeni, iar timpul nu le-ar permite participarea la dezbatere.

ORA 15.00 Şedinţa a început fără liberali.

ORA 14.30 Liberalii din Comisie au plecat, invocând faptul că discuţiile urmau să aiba loc mâine, nu astazi. Eugen Nicolaescu (PNL) s-a certat cu preşedintele Comisiei, Viorel Stefan. In sală sunt prezenţi şi reprezentanţi ai Asociaţiei Române a Băncilor, ai unor bănci comerciale şi ai clienţilor. 

Ordonanţa 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori ar putea primi astăzi avizul Comisiei de Buget-Finanţe, după dezbaterea celor peste 100 de amendamente depuse de bancherii, Banca Naţională a României, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor şi grupurile parlamentare.

După avizul Comisiei Buget-Finanţe, actul normativ urmează să fie dezbătut în planul Camerei Deputaţilor şi să devină lege după promulgarea ei de către preşedintele Traian Băsescu.

Iniţial, membrii Comisiei de Buget-Finanţe au programat dezbaterea pentru mâine, 27 octombrie, dar în ziua respectivă plenul va discuta moţiunea de cenzură. Tot din acest motiv, preşedintele Comisiei Buget-Finanţe, Viorel Ştefan, vrea ca avizul final pe Ordonanţa 50 să fie dat astăzi. „Am vrea să terminăm astăzi pentru că mâine este moţiunea, iar joi nu avem şedinţă. Va fi foarte dificil pentru că sunt peste 100 de amendamente depuse", a declarat Viorel Ştefan.

Amendamentele au putut fi trimise până la 21 octombrie.

Încă un hop pentru Ordonanţa creditelor

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite