VIDEO Dan Enescu: "Peste o săptămână vom şti mai multe despre şansele de supravieţuire ale bebeluşilor arşi la Giuleşti"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", Dan Mircea Enescu, a declarat, la videochatul Adevărul, că nou-născuţii aduşi de la Maternitatea Giuleşti au mari probleme de respiraţie.

Întrebat care este starea bebeluşilor, Dan Mircea Enescu a precizat că plămânii acestor nou-născuţi sunt, încă, slab dezvoltaţi, deoarece sunt nişte bebeluşi născuţi prematur, înainte de termen. "Este vorba despre nişte copii care nu sunt nou născuţi. Aceştia sunt prematuri şi au nişte greutăţi cuprinse între 1,2 şi 2 kg. Este foarte grav faptul că au mari probleme la respiraţie, plămânii lor sunt mai slab dezvoltaţi acum, practic cantitatea de oxigen este din ce în ce mai mică", a precizat directorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

Mai citiţi şi:

EXCLUSIV Pruncii arşi de vii nu pot fi înmormântaţi creştineşte

Mărturia unei mame din infernul de la maternitate: „Vino că arde copilul!“

Dan Enescu a mai spus că "peste o săptămână vom şti mai multe despre şansele de supravieţuire ale bebeluşilor arşi la Giuleşti".

"Pentru a concluziona trebuie să spun că se pierd litri întregi din organismul acestor copii. La clasificarea celer mai grave boli apar nou-născuţii şi arsurile. Dacă este să vorbim de un nou-născut adevărat trebuie să ne raportăm la un bebeluş de aproape 3 kilograme",
a mai adăugat Enescu.

Referitor la tratamentul bebeluşilor, Dan Mircea Enescu a spus că "în spital avem tot ceea ce ne trebuie pentru a vindeca aceşti copii". "Am pe conştiinţă toţi aceşti copii şi trebuie să facem orice pentru a-i vindeca. Cel mai important lucru pentru noi este viaţa bebeluşilor. Scopul nostru este acela ca aceşti copii să fie ajutaţi şi să fie aduşi la o greutate normale. Fiecare minut, fiecare secundă contează pentru mine", a punctat medicul chirug.



Referitor la stabilitatea celor mici, Dan Mircea Enescu a declarat: "ziua de astăzi a fost fabuloasă pentru mine. Faptul că nu s-a întâmplat nimic cu aceşti bebeluşi şi că aceştia nu au înregistrat complicaţii este un lucru foate bun".

image

"Secţia de Terapie Intensivă este cea mai importantă din spital!"

Directorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", Dan Mircea Enescu a mai spus că funcţionarea secţiei de Terapie Intensivă este esenţială în instituţia pe care o conduce. "În ceea ce priveşte secţia de Terapie Intensivă, acolo nu putem vorbi de inexistenţa personalului. Este cel mai important salon din spital", este de părere Enescu.

Medicul chirurg a mai adăugat că are nevoie de personal în spital, însă problema angajării nu poate fi rezolvată pe cale internă. "Avem nevoie de destul de multe posturi pe care, deocamdată, nu le putem ocupa. Pentru Terapie Intensivă, în salon, este nevoie de o asistentă la doi copii. Noi avem una la 11! Un sistem în care nu se investeşte se prăbuşeşte. În România sunt nişte spitale foarte vechi, care au 50-60 de ani, în care nu putem şti dacă în anumite locuri nu se întâmplă ceva, o nenorocire, la instalaţii, acestea fiind destul de vechi. Gândiţi-vă că toate aceste clădiri sunt vechi şi de acolo vin toate aceste probleme", a spus medicul chirurg.

Dan Mircea Enescu a recunoscut faptul că şi la spitalul "Grigore Alexandrescu" au fost probleme cu instalaţiile sanitare, însă a aflat de aceste lucruri mult mai târziu. "La noi, de exemplu, am ieşit din garanţie cu instalaţia de gaz. La o oră după ce a fost controlul, omul de specialitate ne-a spus: «Ştiţi că nu aţi avut senzorul special?». Vă daţi seama ce am simţit atunci? Bine că nu s-a întâmplat nimic. Sistemul este deja vechi, este de sute de ani şi clădirile spitalelor sunt deja depăşite. Ne trebuie corpuri noi, clădiri noi, instalaţii noi", a încheiat directorul.

Despre ajutorul acordat de medicii israelieni: "Ne-au ajutat la consultaţiile copiilor"

Directorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", Dan Mircea Enescu a mai spus că a primit asistenţă din străinătate. "La spital am primit nişte medici din Israel care, din solidaritate, au dorit să vină să ne ajute. Ei au venit cu asistenta, pediatra şi ne-au spus că pot să stea lângă noi. Au văzut copii, foile acestora, i-au consultat şi au constatat că cei mici sunt îngrinjiţi aşa cum trebuie. Ei au considerat că tratamentul este corect şi că din punct de vedere medical aplicăm cel mai bun tratament. În astfel de cazuri este vorba de vieţi omeneştri, nu de dat interviuri. Medicii din Israel vor pleca în această seara, la ora 20.00", a punctat medicul chirug.

image

"Şi noi avem probleme cu instalaţiile din spital, însă am luat legătura cu primăria şi vom avea grijă să nu se întâmple o nenorocire", a mai precizat oficialul.

Dan Mircea Enescu ştie ce simt mamele celor mici "Gândiţi-vă că părinţii lor îi văd mereu la pansat. Părinţii ştiu şi simt că cei mici suferă. Însă eu nu pot să mă duc la mama unui copil şi să-i spun că cel mic nu mai are şanse de viaţă. În primul rând sunt şi eu om şi am sentimente. Ştiu că aceşti părinţi speră".

Referitor la incendiul de la Maternitatea Giuleşti: "În momentul exploziei nu era nimeni în salon"

Directorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" este de părere că, în momentul declanţării dezastrului din Maternitatea Giuleşti, în salonul bebeluşilor nu era nimeni. "Pe mine m-a frapat faptul că la salonul din Maternitatea Giuleşti nu a fost niciun adult ci numai copii. Asta înseamnă clar că, în acel moment, acolo, nu exista nimeni. Partea proastă este că normativele aflate în vigoare nu se pot respecta din cauza deficitului bugetar. Nouă ni s-a promis că vom putea angaja în viitor şi că nu vom fi afectaţi. Eu cred că banii sunt problema aici", a precizat medicul chirurg.

Referitor la o posibilă investiţie, Enescu a comentat: "Ştiţi ce înseamnă 100 de paturi? Aparate, medici, asistente, lucruri mărunte, asistenţă de specialitate şi alte lucruri pe care e greu să le enumăr acum".

"În ceea ce priveşte incendiul de la Maternitatea Giuleşti, nu ştim însă ce s-a întâmplat acolo cu siguranţă. A fost flamă, a fost incendiu, dar cu siguranţă putem vorbi de un dezastru. Nu cred că avea voie să se întâmple aşa ceva, însă iată că a fost posibil. Acolo a fost o nebunie. Veneau salvări una după alta, pacienţii aveau complicaţii. Însă s-a acţionat foarte bine şi acum cei mici pot fi trataţi", a precizat Enescu pentru adevarul.ro.

"Medicii care cer bani, trebuie sancţionaţi"

În ceea ce priveşte medicii şi asistentele care cer bani pentru a vindeca pacienţii, Enescu a spus că aceste lucruri sunt ştiute şi că se vor remedia. "Aceste lucruri se cunosc. Nu sunt multe persoane care cer bani pentru a îngriji copii, în spitale, însă există. Aceste cazuri sunt foarte rare, însă sunt convins că, în timp, vor dispărea. Din punct de vedere etic, medicii care cer bani, trebuie sancţionaţi, nici nu se pune problema, trebuie luate măsuri radicale", a completat Dan Mircea Enescu.

Directorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu"a  încheiat: "Este greu să vindecăm aceşti şapte copii când la poarta spitalului sunt zeci şi zeci de televiziuni care stau cu antenele deschise. Gândiţi-vă că, în linişte, lucrurile se fac mai bine. Este foarte greu să lucrezi sub presiune. Eu cred că sunt în regulă acele buletine pe care le eliberăm în fiecare dimineaţă, la ora 9.00. Le-am putea da şi de trei ori pe zi dacă ni se vor cere, însă ar fi bine să ne vedem liniştiţi de treabă. Este posibil ca, de multe ori, să nu exprimi mesajul exact, acesta se va duce modificat".

Enescu a mai spus că a avut oferte de la spitale din străinătate, însă le-a refuzat. "Nu am fost tentat să lucrez în străinătate, deşi am primit oferte. Eu am considerat că această ţară are nevoie de mine, pe când ei nu. Aici nu existau specialişti, acolo se puteau cumpăra oricâţi. Gândiţi-vă că m-am apucat de ceva nou în România. Nu fac chirurgie plastică ci chirurgie plastică pentru copii. Sunt puţine centre în lume chiar care se ocupă cu aşa ceva", a precizat Directorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

După explozia şi incendiul care au avut loc luni, la Maternitatea Giuleşti din Capitală, şi în care patru nou-născuţi au murit, alţi şapte bebeluşi grav răniţi au fost duşi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" cu arsuri de până la 80 la sută din corp şi la căile respiratorii superioare. O echipă de zece medici israelieni se află acum la spitalul din Capitală pentru a-i ajuta pe bebeluşii răniţi.

Directorul de la "Grigore Alexandrescu", Dan Mircea Enescu, răspunde întrebărilor cititorilor adevarul.ro într-un videochat la sediul redacţiei. Puneţi întrebările la rubrica de comentarii a acestui articol şi urmăriţi în direct răspunsurile medicului.

Mai citeşte: Doi bebeluşi sunt în continuare intubaţi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite