UPDATE Diplomatul Silviu Ionescu a fost arestat preventiv pentru 29 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionescu este acuzat că a produs un accident mortal în Singapore, iar apoi a încercat să distrugă toate probele care îl incriminau. Fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore Silviu Ionescu a fost propus, aseară, pentru arestare. El este acuzat de ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului.

UPDATE 07.12  Judecătoria sectorului 5 a decis, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după aproximativ trei ore de dezbateri, arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Silviu Ionescu. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti. Avocatul lui Silviu Ionescu, Maria Vasi, a declarat, la ieşirea din sediul Judecătoriei sectorului 5, că magistratul care a decis arestarea clientului său a făcut şi o scurtă motivare a hotărârii luate:

- Ionescu a încercat o imixtiune în anchetă prin influenţarea unor martori.
- recunoaşte lipsa de pericol public, precum şi calităţile pozitive ale fostului însărcinat cu afaceri în Singapore
- trebuie luată măsura arestării preventive în cazul lui Ionescu pentru buna desfăşurare a anchetei pe viitor.

Silviu Ionescu, "diplomatul fără frâne", a mai fost implicat într-un accident în Grecia

Fostul consul român la Singapore, Silviu Ionescu, reţinut pentru ucidere din culpă

VIDEO Singapore: După ce a băut în noaptea accidentului, Silviu Ionescu a încercat să corupă martorii

Silviu Ionescu se teme că va fi spânzurat, în Singapore

Silviu Ionescu (50 de ani) a fost reţinut, ieri, după ce procurorii Parchetului General au descoperit că fostul diplomat încearcă să ascundă adevărul cu privire la accidentul mortal pe care l-ar fi provocat în Singapore la finele anului trecut. De asemenea, Ionescu este acuzat că a încercat să influenţeze o serie de martori.

În noaptea de 14 spre 15 decembrie 2009, în jurul orei 3.00, Silviu Ionescu, în timp ce conducea autoturismul Audi A6 aparţinând Ambasadei României în Singapore, a accidentat la o intersecţie semaforizată două persoane care traversau regulamentar trecerea de pietoni. El a părăsit locul accidentului şi a continuat să conducă autovehiculul, producând ulterior un alt accident soldat cu rănirea unei alte persoane. Una dintre cele trei victime, Tong Kok Wai (30 de ani), a suferit un traumatism cranian şi a murit în ziua de Crăciun, celelalte două victime fiind grav rănite.

Ulterior producerii celor două accidente de circulaţie, Ionescu a sesizat poliţia singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din faţa Ambasadei României. Conform anchetatorilor, Silviu Ionescu a minţit autorităţile singaporeze când a alertat poliţia că i-ar fi fost furată maşina.

Trădat de SMS-uri

Prevalându-se de imunitatea diplomatică de care se bucura, Silviu Ionescu a părăsit, după accident, statul Singapore. Ulterior, el a încercat să influenţeze depoziţiile martorilor. Mai mult, Ionescu ar fi trimis unui şofer al Ambasadei României din Singapore mesaje pe telefonul mobil, solicitându-i să efectueze completări retroactiv în calculatorul de bord al autoturismului Audi A6 pentru a-i permite ştergerea unor date.

Luna trecută, autorităţile singaporeze au cerut arestarea preventivă a lui Silviu Ionescu în vederea extrădării, însă Ministerul Justiţiei nu a dat curs acestei solicitări invocând lipsa unui tratat în acest sens între România şi Singapore.

De asemenea, pe numele lui Ionescu a fost emis de către poliţia din Singapore un mandat de urmărire internaţional, document pe care fostul diplomat l-a contestat în instanţă. Curtea de Apel Bucureşti i-a respins joi solicitarea, însă Ionescu a contestat decizia la Curtea Supremă, care va analiza cazul la 10 mai.

Mai mult, Silviu Ionescu a negat vehement că el ar fi autorul cumplitului accident din Singapore, susţinând că este vorba despre o înscenare a guvernului singaporez, ca urmare a faptului că fostul diplomat ar fi demascat corupţia din statul în care era însărcinat cu afaceri din anul 2006.

Mărturiile cântăreţei coreene de operă

Ancheta autorităţilor singaporeze a mai scos la iveală că, în noaptea tragediei, Silviu Ionescu consumase băuturi alcoolice, iar în momentul producerii accidentului se afla în compania cântăreţei coreene de operă Jeong Ae Ree, în vârstă de 40 de ani. În faţa anchetatorilor, femeia a declarat că în noaptea accidentului a mers, alături de Silviu Ionescu, în mai multe locuri, printre care şi Shangri-La Hotel, unde el a consumat vin alb. Ar fi urmat o petrecere unde fostul diplomat a condus-o cu maşina ambasadei, după ce a înlăturat steagul României de pe autoturismul Audi.

În aceeaşi noapte, cei doi au ajuns la un spectacol şi la o altă petrecere, timp în care Ionescu ar fi băut două pahare de tequila şi „câteva pahare dintr-o băutură care părea să fie o combinaţie de sucuri şi alcool". Aceeaşi martoră susţine că s-ar fi revăzut a doua zi cu Ionescu, în apartamentul lui, în jurul orei 13.00, după ce a observat pe telefonul mobil că mai fusese apelată de două ori de diplomat, în cursul nopţii, la ora 03.50 (la 40 de minute după comiterea accidentului în urma căruia a murit Tong Kok Wai. Ionescu ar fi încercat să-i explice femeii că a băut doar sucuri noaptea anterioară, fără alcool.

Se declară nevinovat

Fostul diplomat Silviu Ionescu a respins, ieri, la Parchetul General toate acuzaţiile. Încătuşat, la ieşirea de la Parchet, Ionescu a refuzat să facă declaraţii. Cu câteva ore înainte, când a venit la Parchet, fostul diplomat şi-a exprimat convingerea că nu va fi reţinut. „Nu au cum să mă reţină, am probe clare. Aici nu suntem în Singapore", a mai spus Ionescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite