Dezvăluiri WikiLeaks despre România - Băsescu i-a spus şefului FBI că ar dori o prezenţă "la fel de robustă" ca şi CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu i-a spus directorului FBI, Robert Muller, în cadrul vizitei acestuia la Bucureşti în 2006, că îşi doreşte ca o prezenţă FBI la fel de robustă ca prezenţa CIA, se arată într-o telegramă a Ambasadei SUA la Bucureşti obţinută de WikiLeaks şi citată de Hotnews.

"Intr-o intalnire de 30 de minute cu presedintele Basescu, Muller si-a exprimat recunostinta pentru cooperarea exceptionala in privinta aplicarii legii si faptul ca este pregatit pentru a aprofunda acesta relatie pe mai departe. Basescu a comentat ca si el simte ca relatia poate fi extinsa si a subliniat ca ar dori sa vada o prezenta FBI in Romania la fel de robusta ca cea a CIA. Muller a vorbit de importanta cooperarii in plan bilateral care este cea mai buna metoda pentru a dezvolta relatiile in domeniul aplicarii legii. Basescu l-a asigurat pe directorul FBI ca nivelul de coruptie din cadrul politiei romanesti a scazut si ca partea americana poate sa aiba incredere in partea romaneasca. Directorul FBI a comentat ca SUA considera ca Romania a inceput combaterea coruptiei si ca trimiterea dupa gratii a catorva oficiali corupti ar imbunatati imaginea Romaniei.” (sursa: telegrama ambasadei SUA).

Citiţi şi:

EXCLUSIV WikiLeaks despre România: Băsescu a pariat numai pe avioanele F-16

EXCLUSIV WikiLeaks despre România: Cum a încercat Geoană să-i manipuleze pe americani ca să ajungă premier

Directorul FMI s-a întâlnit şi cu şeful SRI George Maior şi cu Claudiu Săftoiu care, la acel moment, era directorul SIE.

“Maior a indicat <<interesul si influenta ruseasca asupra Romaniei aflate in crestere>> drept una din prioritatile securitatii interne ale Romaniei in viitorii ani, in special in domeniul energiei. O a treia prioritata a fost dezvoltarea de noi capacitati de a combate crima organizata notand ca <<factorul rusesc>> este foarte prezent in crima organizata din Romania”. (sursa: telegrama ambasadei SUA)

Sectorul energetic, unul dintre cele mai intens manipulate


Într-o altă telegramă a Ambasadei SUA clasificată "Confidenţial" şi redactată în 2006 prezintă contextul în care a izbucnit scandalul de spionaj ce i-a avut în centru pe Codruţ Sereş - ministrul Economiei, Zsolt Nagy - ministrul Comunicaţiilor, Stamen Stancev - consultant bulgar şi Vadim Benyatov - cetăţean american.

În comentariul care încheie telegrama, oficialii americani notează: "Observam, totusi, ca sectorul energetic este in mod traditional unul dintre cele mai intens manipulate si predispuse la coruptie sectoare din economia Romaniei. Grupuri de interese de afaceri romanesti au incercat indelung sa controleze resursele energetice locale intr-o maniera care ar fi adus beneficii multor dinozauri industriali (inclusiv combinatelor chimice si de productie de ingrasaminte) care sunt competitive doar datorita energiei ieftine."

"Ceea ce pare clar e ca presedintele Basescu a adoptat o alta linie populista care va avea rezonanta printre votantii romani. Au circulat zvonuri, reluate de Basescu insusi, ca doua dintre cele mai mari companii energetice romanesti, OMV/Petrom si Rompetrol, iau in calcul vanzarea de active semnificative unor companii energetice rusesti. Atat Basescu, cat si Tariceanu au aratat in intalniri private cu oficiali ai SUA ca sunt preocupati de o asemenea posibilitate".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite