EXCLUSIV WikiLeaks despre România: Cum a încercat Geoană să-i manipuleze pe americani ca să ajungă premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Geoană
Mircea Geoană

Pe 5 iunie 2007, după referendumul pentru demitere, reinstalatul preşedinte Băsescu l-a invitat la Cotroceni pe ambasadorul american Nicholas Taubman. În aceeaşi zi, ambasadorul s-a întâlnit şi cu liderul PSD Mircea Geoană. Telegrama Ambasadei SUA la Bucureşti obţinută de WikiLeaks descrie strategiile politice ale celor doi, care la acel moment intenţionau să se alieze ca să răstoarne guvernul Tăriceanu.

Acelaşi pat, vise diferite: întâlnirea ambasadorului cu preşedintele Băsescu şi liderul PSD Mircea Geoană

Preşedintele Băsescu i-a spus ambasadorului că după tentativa eşuată de demitere sa sa, nu mai poate lucra cu premierul Tăriceanu. Acum lucrează pe două fronturi ca să înlocuiască guvernul Tăriceanu – fie printr-o încercare de a reface coaliţia cu un PNL fără Tăriceanu, fie să invite PSD să formeze un nou guvern. El a insistat, oricum, că nu-l va accepta ca premier pe Mircea Geoană. Băsescu i-a spus ambasadorului că recenta propunere a Pentagonului de a creşte prezenţa militară română în Irak are slabe şanse să se împlinească, cel puţin cu actualul guvern liberal.  Preşedintele a adăugat că e conştient de faptul că guvernul Tăriceanu este favorabil unui avion de luptă european în detrimentul unei posibile achiziţii de F-16 (şi eventual JSF), dar a insistat că el va insista să menţină valabilă opţiunea F-16. El a mai spus că o scrisoare de la Guvernul SUA care să arate sprijin politic pentru scenariul JSF ar fi importantă. Liderul PSD, într-o întrevedere separată, a spus că el şi Băsescu au convenit într-adevăr că PSD ar trebui să conducă viitorul guvern şi a vădit speranţa că Băsescu il va numi pe el ca viitor premier.

Citiţi şi:

Iulian Dascălu, clasat de Ambasada SUA ca al treilea cel mai influent baron local din România

EXCLUSIV WikiLeaks despre România: Cum a încercat Geoană să-i manipuleze pe americani ca să ajungă premier

WikiLeaks despre România: un conspect despre "oligarhi" realizat de un absolvent de facultate venit în practică la Ambasada SUA la Bucureşti


Dezvăluiri WikiLeaks despre România - Băsescu i-a spus şefului FBI că ar dori o prezenţă "la fel de robustă" ca şi CIA

Ambasadorul s-a întâlnit cu un preşedinte călit, relaxat şi încrezător pe 5 iunie, la Palatul Cotroceni, la invitaţia preşedintelui. A fost prima lor întâlnire de când Băsescu a revenit la putere după referendumul din 19 mai. Băsescu a deschis discuţia remarcând că României încă îi lipseşte un guvern solid şi că turbulenţele politice continue vor începe să aibă efecte negative asupra economiei. El s-a plâns că guvernul minoritar al premierului Tăriceanu ”nu poate funcţiona aşa cum este el constituit”. E evident pentru el, a spus, că nu mai poate lucra cu Tăriceanu de când acesta a sprijinit deschis suspendarea sa şi a chemat alegătorii să-l demită. Poate, a adăugat el cu o grimasă, nu e la fel de evident pentru Dinu Patriciu, preşedintele Rompetreol şi unul dintre susţinătorii principali ai premierului. Băsescu a spus că a trimis scrisori către liderii PNL, PD şi PLD, invitându-i să formeze un nou guvern, dar fără Tăriceanu şi alţi lideri liberali, pe care Băsescu i-a caracterizat ca fiind prea apropiaţi de Patriciu. Băsescu, oricum, nu se aşteaptă ca această mişcare să aibă succes. E improbabil ca fosta Alianţă să poată forma un nou guvern fără actualul premier. (...)

Câtă vreme primul scenariu – recrearea alianţei din 2004 care l-a adus la putere – nu e posibil, Băsescu a spus că nu se opune formării unui guvern PSD. A confirmat o întâlnire cu Geoană pe 4 iunie, la care au participat şi membrii aşa numitului ”Grup de la Cluj” din PSD – fostul minsitru de interne Ioan Rus şi strategul politic Vasile Dâncu. Băsescu regretă că numai PD ar vrea alegeri anticipate, singura soluţie corectă de tranşare a impasului politic. De vreme ce alegerile anticipate sunt improbabile, el s-a arătat dispus să negocieze o înţelegere cu PSD. De fapt, el va încerca mai întâi în zilele următoare să-i aducă împreună pe liberali şi pe democraţi – dar fără Tăriceanu, iar dacă asta eşuează, va da PSD şansa să guverneze.(...)

Băsescu a subliniat că nu-l va accepta pe Geoană ca premier de acum şi până la alegerile parlamentare din 2008 sau începutul lui 2009. Geoană, a spus Băsescu, nu a pus problema cine va fi viitorul premier în timpul întâlirii din 4 iunie. Din păcate, a comentat el, Geoană rămâne ”foarte controlat” de către magnatul media şi din energie Sorin ovidiu Vântu. Preşedintele a adăugat că are dovezi, pe care nu le-a precizat, privind o continuă relaţie apropiată dintre cei doi. (...)”.

Strategia lui Geoană

La cererea liderului PSD Mircea Geoană, ambasadorul s-a întâlnit separat cu liderul PSD, care se întâlnise în ziua precedentă cu preşedintele Băsescu. Geoană a pretins că cei doi s-au înţeles că PSD ar trebui să formeze viitorul guvern. Geoană a spus că partidul său se va întruni să decidă oficial vinerea care urmează, dar că e decis că PSD va doborî actualul guvern PNL. Geaonă a spus că partidul său (care are 32 la sută din Parlament) şi va căuta sprijinul partidelor mici, precum UDMR, dar a exclus explicit PRM-ul lui Vadim Tudor.

Geoană a adăugat că el crede că el va fi viitorul prim-ministru şi a arătat speranţa că va avea o înţelegere publică cu preşedintele Băsescu în implementarea unui program comun ”pentru şase ani, nnu pentru doi”. Oricum, Geoană a exprimat îngrijorări că Băsescu ar putea să trişeze, încurajând PSD să-l dărâme pe Tăriceanu, dar apoi renunţând să fie de acord cu un guvern PSD. Geoană a adăugat că speră că Washingtonul să ofere ”reacţii şi încurajări” lui Băsescu în sensul de a-l încuraja pe preşedinte.

Comentariu. Deși Geoană crede contrariul, noi credem că aceasta nu e tocmai o "întețegere bătută în cuie". Băsescu și Geoană flirtează acum cu posibilitatea unei apropieri care, de fapt, ar întoarce vremea înapoi în 2004, când Băsescu a câștigat Președinția, iar PSD a luat majoritatea locurilor din Parlament. Ambele părți au însă strategii alternative.

În cazul lui Băsescu, el pune simultan presiune pe PNL ca să-l doboare pe Tăriceanu și să recreeze Alianța DA. De partea sa, Geoană încearcă să-și maximizeze poziția față de Tăriceanu, prin prețul cerut pentru continuul suport pe care îl acordă guvernării PNL. Obstacolele în calea unei alianțe PD-PSD sunt formidabile, printre acestea fiind și divergența dintre Geoană și Băsescu privind numele viitorului premier. Din această perspectivă, cererea lui Geoană ca Washingtonul să-l preseze pe Băsescu apare a fi o încercare străvezie de a-și asigura pârghii și ar trebui s-o tratăm cu scepticism.

Mai mult, prezența masivă a presei în fața biroului lui Geoană după întâlnirea ambasadorului cu liderul PSD - și titlurile ce au urmat, potrivit cărora ambasadorul i-a adus un mesaj puternic de la Washington - sugerează că Geoană încearcă să folosească un truc de genul "americanii m-au pus să fac asta" ca să explice trădarea lui Tăriceanu. În fine, să notăm că multe nume sunt vehiculate de Băsescu și alții ca posibil succesor al lui Tăriceanu. Acestea includ nu doar pe Geoană, dar și pe liderul PSD Ioan Rus, șeful serviciului secret intern George Maior, fostul ministru de Interne Vasile Blaga, fostul ministru al Agriculturii Gheorghe Flutur și chiar fostul ministru al Justiției, Monica Macovei. Toți sunt favorabili Statelor Unite și noi n-ar trebui să fim atrași în nici o tentativă de care ne face să părem că l-am uns pe învingător.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite