Cum scapă de impozite firma cu profit record

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O societate care a creat un adevărat tsunami printre oamenii de afaceri -  „American European Marketing&Enterprise" SA, înregistrată în 2007 la Registrul Comerţului - a dat publicităţii faptul că a înregistrat anul trecut un profit de 15,4 miliarde de lei (peste 3,6 miliarde de euro), egal cu cifra de afaceri. Practic, este vorba de echivalentul a  2,5% din Produsul Intern Brut al României, iar firma nici măcar nu plăt

O firmă românească, fără niciun angajat, a avut un profit de 3,68 miliarde de euro în 2009

Firma care are profit cât 2,5% din PIB-ul României şi nici un angajat are sediul într-o casă ţărănească, dintr-o zonă fără internet

Metoda prin care această firmă a ajuns la asemenea performanţe şi, în acelaşi timp, nu a plătit impozit, este explicată de experţii fiscali. Firma cu profit de invidiat acumulează acţiuni la diverse companii profitabile, nu investeşte nimic şi nici nu cheltuieşte vreun ban, astfel că dividendele cuvenite apar ca venituri. Iar veniturile din dividende sunt scutite de impozit. Mai mult, dacă nu cheltuieşti nimic şi, în acelaşi timp, realizezi venituri, cifra de afaceri este egală cu profitul.

Acţionarii companiei cu profitul-record sunt şapte persoane fizice de naţionalitate română şi germană: Cornel Ionescu (20%) - administratorul general al companiei, Daniel Afusoae (20%), ­Szapirow Wilfried (20%), Rosa Gagesch (20%), Lucian Nica (10%), Ştefan Pintilie (5%) şi Victoria Pintilie (5%).

Această companie funcţionează fictiv la adresa satul Fântâna, comuna Hoghiz, strada Văii nr. 41, adresă la care există doar o casă ţărănească. Sătenii din zonă nu au internet şi nici telefonia mobilă nu funcţionează prea bine. „Nu am auzit de această firmă. La noi, la bugetul local, nu s-a încasat niciun leu din taxe şi impozite pe numele societăţii despre care întrebaţi", ne-a declarat viceprimarul Hoghizului, Matyas Sandor Kovacs.

Tranzacţii învăluite în mister

Şi mediul de afaceri braşovean este bulversat de aceste performanţe, în plină criză economică mondială. Prim-vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, Silviu Costea, spune că, în ultimii doi ani, reprezentanţii firmei din Fântâna au fost invitaţi la topul firmelor, dar au declinat de fiecare dată invitaţia şi au preferat să menţină tăcerea.

"Nu au dat niciodată informaţii asupra ceea ce fac", a spus Costea. Potrivit unor surse din mediul de afaceri braşovean, activitatea companiei se desfăşoară în Statele Unite ale Americii şi „constă din tranzacţii, în principal pe bursă". Cum între SUA şi România există un acord de impozitare la sursă a veniturilor, acestea sunt impozitate peste Ocean, în România fiind înregistrat doar profitul net.

Formula magică: zero cheltuieli, zero impozit

Experţii fiscali explică faptul că profitul unei firme poate fi egal cu cifra de afaceri numai în condiţiile în care compania n-a făcut nicio cheltuială. Cât despre impozitare, se poate să fie scutit în anumite condiţii, spre exemplu dacă e realizat exclusiv din dividende. Potrivit lui Alexander Milcev, expert în taxe la Ernst&Young, dividendele unei companii pot fi neimpozabile dacă se îndeplinesc trei condiţii. Prima dintre ele stipulează ca dividendul să provină de la o firmă din spaţiul UE, inclusiv din România.

A doua: dividendul să fie aferent deţinerii în companie (acţiunilor) ce trebuie să totalizeze peste 10% din capitalul social. A treia condiţie este ca deţinerea acţiunilor să fie efectivă de cel puţin doi ani de zile, neîntrerupt, pentru a nu încuraja speculatorii. „Există această noţiune de «passive income» în metodologia străină, inclusiv americană, adică venit pasiv", spune Milcev. Cu alte cuvinte, un investitor aşteaptă încasarea dividendelor fără a face nimic altceva din managementul clasic al unei afaceri decât investiţia iniţială.

Pe de altă parte, Luminiţa Ristea, managing partner la Nexia, spune că trebuie văzut modul în care s-a înregistrat în contabilitate venitul. „O posibilitate este aceea ca firma să fi plătit impozit prin stopaj la sursă în SUA, mai mare decât impozitul pe profit datorat în România", a spus Ristea. În acest caz, însă, în contabilitatea românească trebuie să apară cheltuiala cu impozitul pe profit din România (16%), plus diferenţa de impozit plătit în SUA ca o cheltuială. „Oricum, impozitul pe profit trebuie declarat în Declaraţiile trimestriale şi Declaraţia Anuală. Nu trebuie eliminată nici posibilitatea evaziunii fiscale", precizează reprezentanta Nexia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite