Firma care are profit cât 2,5% din PIB-ul României şi nici un angajat are sediul într-o casă ţărănească, dintr-o zonă fără internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai puternice companii din ţară este anonimă pentru mediul de afaceri. Compania funcţionează în satul Fântâna, din Hoghiz, dar în pofida câştigurilor, nu a plătit niciun ban la bugetul local sau de stat.

UPDATE  „Firma respectivă are un profit latent. Vorbim despre acţiuni care au fost estimate la o anumită valoare. La iniţiaţiva Finanţelor Braşov s-a dispus un control la această firmă încă de anul trecut. Controlul este în derulare, nu a fost încă finalizat. Pentru că această firmă deţine acţiuni ale unor societăţi din străinătate, verificările se fac încrucişat cu organele fiscale din Statele Unite şi Germania. Numai în eventualitatea în care acţiunile deţinute de societate s-ar fi tranzacţionat, în urma tranzacţiiilor ar fi trebuit plătit impozit. Acest lucru se verifică în cadrul controlului“, a declarat Lucian Voinescu, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov.

Directorul instituţiei a mai precizat că firma din satul Fântâna a intrat, datorită cifrei mari de afaceri, sub gestionarea Direcţiei Generale de Adminstrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF. Pe site-ul direcţiei, societatea figurează cu zero datorii către stat.

Cornel Ionescu, administratorul general al societăţii „American European Marketing&Enterprise“, a preferat să păstreze până la acest moment misterul în privinţa afacerilor pe care firma le are în România.

Societatea care a creat un adevărat tsunami printre oamenii de afaceri din Braşov este o necunoscută, atât ca nume, cât şi în ceea ce-i priveşte pe acţionari. „American European Marketing&Enterprise" SA, înregistrată în 2007 la Registrul Comerţului din Braşov, a dat publicităţii faptul că a înregistrat anul trecut un profit de 15,4 miliarde de lei (peste 3,6 miliarde de euro), egal cu cifra de afaceri desfăşurată de companie anul trecut!

Practic, este vorba de echivalentul a  2,5% din Produsul Intern Brut al României.

 Ce ascunde discreţia totală?

Interesant este faptul că această companie „funcţionează" la adresa satul Fântâna, comuna Hoghiz, strada Văii nr. 41, adresă la care există o casă ţărănească...

Se pare că acţionează în sfera tranzaţiilor bursiere, ceea ce presupune comunicaţii rapide. Însă, locuitorii din zonă nu  au internet şi nici telefonia mobilă nu funcţionează prea bine.

„Nu am auzit de această firmă. La noi, la bugetul local, nu a plătit niciun leu din taxe şi impozite pe numele societăţii despre care întrebaţi", ne-a delcarat viceprimarul Hoghizului, Matyas Sandor Kovacs.

Şi mediul de afaceri braşovean este bulversat de aceste performanţe, în plină criză economică mondială.

Prim-vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, Silviu Costea,  spune că, în ultimii doi ani, reprezentanţii firmei din Fântâna au fost invitaţi la topul firmelor, dar „au declinat de fiecare dată invitaţia şi au preferat să menţină tăcerea. Nu au dat niciodată informaţii asupra ceea ce fac".

Potrivit unor surse din mediul de afaceri braşovean, activitatea companiei se desfăşoară în Statele Unite ale Americii şi „constă din tranzacţii, în principal pe bursă".

Cum între SUA şi România există un acord de impozitare la sursă a veniturilor, acestea sunt impozitate peste ocean, în România fiind înregistrat doar profitul net.

 „Nu am auzit de această firmă. La bugetul local, nu a plătit niciun leu din taxe şi impozite", spune Matyas Sandor Kovacs, viceprimar Hoghiz

Acţionariatul companiei

Compania nu are nici un angajat, iar acţionarii sunt şapte persoane fizice de naţionalitate română şi germană: Cornel Ionescu (20%) - administratorul general al companiei, Daniel Afusoae (20%), Szapirow Wilfried (20%), Rosa Gagesch (20%), Lucian Nica (10%), Ştefan Pintilie (5%) şi Victoria Pintilie (5%).

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite