Csibi Istvan: imperiul fraudei economice din Harghita

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La sfârşitul lunii decembrie 2004, procurorii anticorupţie finalizau o anchetă privindu-l pe omul de afaceri harghitean Csibi Istvan, care - ajutat de un prim-procuror, poliţişti şi şefi din Garda Financiară - ar fi înfiinţat o reţea de crimă organizată prin care deţinea practic controlul în judeţul Harghita.

Csibi Istvan a fost bătut şi e în stare gravă la Spitalul Miercurea Ciuc

Retrospectivă: Csibi Istvan spunea că a fost "îngropat" de UDMR

Csibi Istvan a fost arestat în 2004 iar în urma scandalului, ministrul de Interne de atunci, Ioan Rus (PSD), a demis aproape toata conducerea Poliţiei din Harghita.

Au urmat mai multe condamnări, recursuri şi eliberări ale lui Csibi Istvan în dosare privind infracţiuni economice, vătămare corporală sau chiar omor.

Fost angajat: "Toţi oamenii lui au stat sub criză şi ameninţare, în faţa lui nu puteai să scoţi un cuvânt"

În februarie 2006, un fost angajat lui Csibi Istvan, Kusmodi Lajos, cerea din arest o întrevedere cu ziariştii. Iată ce le-a spus:

1. S-a angajat la 21 de ani la una dintre firmele lui Csibi Istvan, ca portar şi în anul 2000 a devenit şeful serviciului de pază şi bodyguardul omului de afaceri.

2. "La mai puţin de doi ani de la angajare, la sfârşitul lui 2001, am fost obligat să semnez, în orb, documente despre al căror conţinut nu ştiam absolut nimic. Curând am aflat că sunt suspectat şi de violare de domiciliu şi de vătămare corporală, anchetat, dar, din lipsă de probe, am fost eliberat din arestul Poliţiei"

3. "Atunci am hotărât să plec din ţară. Nu m-am dus la Poliţie pentru că toată lumea ştia ce putere mare avea Csibi Istvan la vremea respectivă... şi are şi acum. Am vrut să scap de dânsul, am încercat mai întâi să-mi pierd urma la Arad, dar puterea lui era prea mare. Ştiţi că unui angajat i-a rupt mâna? Sunt învinuit că două firme au fost puse pe numele meu şi reiese că am furat de la stat 100 de miliarde de lei. Cum să fur eu atâţia bani? La vârsta aceea nici nu ştiam cum decurg lucrurile acolo.Toţi oamenii lui au stat sub criză şi ameninţare, în faţa lui nu puteai să scoţi un cuvânt.

Situaţia actuală

În cele din urmă, Csibi Istvan a fost arestat şi întemniţat în 2008, după ce a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, împreună cu alţi 18 membri ai "grupului său de criminalitate organizată", toţi fiind acuzaţi de infracţiuni economice prin care ar fi prejudicat bugetul de stat cu aproximativ 40 de milioane de lei (400 de miliarde de lei vechi).

Potrivit anchetatorilor, între 1998 şi 2004, Csibi Istvan "i-a determinat pe ceilalţi membri ai grupării", să comită înşelăciuni, delapidări, acte de evaziune fiscală şi spălare de bani prin care au prejudicat bugetul cu suma totală de 391.660.228.007 lei vechi (39.166.022,80 lei noi).

Anchetatorii au stabilit că:

• în calitate de fondator şi conducător al unui grup de criminalitate organizată care şi-a desfăşurat activitatea infracţională în perioada 1998 - 2004, Csibi i-a determinat pe membrii asociaţi, desemnaţi administratori la societăţile producătoare de băuturi alcoolice, respectiv la societăţile satelit din grupul "Neptun", ca prin efectuarea de plăţi care nu aveau la bază operaţiuni comerciale reale să delapideze din gestiune firmelor controlate peste 307 miliarde de lei vechi (30,7 milioane de lei).

• în calitate de conducător al grupului infracţional organizat, Csibi Istvan i-ar fi determinat pe unii dintre apropiaţii săi ca, prin punerea în executare a unor circuite de spălare de bani imaginate de unul dintre apropiaţii săi, Kovacs Gyula, să faciliteze realizarea unui circuit fictiv al banilor decontaţi necuvenit de la bugetul de stat cu titlu de accize şi TVA, precum şi a celor încasaţi din vânzarea băuturilor alcoolice obţinute la negru în cuantum de aproape 520 de miliarde lei vechi (52 de milioane de lei noi), întreaga sumă ajungând, în final, la Csibi Istvan.

• după întocmirea în numele şi pe seama SC Neptun Impex SA a unor contracte fictive având ca obiect achiziţionarea în sistem leasing a unui număr de 40 de vehicule de la două societăţi fantomă din Marea Britanie şi predarea acestora reprezentantului legal al utilizatorului societăţii, Csibi Istvan a determinat săvârşirea fără vinovăţie de către administrator a infracţiunii de folosire la autoritatea vamală a unor documente comerciale falsificate. În împrejurările descrise anterior, inculpatul a determinat inducerea în eroare a funcţionarilor vamali care, prin aplicarea unui alt regim decât cel legal datorat de importatorul direct, au prejudiciat bugetul de stat cu suma de 14,6 miliarde de lei.

• Csibi Istvan ar fi impus unor administratori de firme controlate de el încasarea cu titlu de împrumut nejustificat economic a unor sume de bani, determinându-i pe aceştia să-i acorde cu titlu de dobândă peste 9,5 miliarde de lei vechi (950.000 de lei noi), prejudiciind astfel bugetului de stat cu 2,4 miliarde de lei vechi (240.000 de lei noi) reprezentând impozitul de profit de la a cărui plată firmele respective au fost sustrase, urmare diminuării profitului impozabil cu suma respectivă de bani, potrivit anchetatorilor.

Omul de afaceri harghitean Csibi Istvan a fost eliberat în septembrie 2010 din arestul Penitenciarului Colibaşi, judeţul Argeş, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite