Culisele arestării şoc a lui Solomon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antonie Solomon (dreapta) s-a priceput de minune să-şi ascundă cătuşele
Antonie Solomon (dreapta) s-a priceput de minune să-şi ascundă cătuşele

Încătuşarea primarului Craiovei îşi are originea în dosarul privind corupţia din fotbal. Un rol important în scandalul arestării lui Antonie Solomon l-a jucat finanţatorul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu, un vechi duşman al edilului din Bănie.

UPDATE Mititelu: Numele lui Solomon nu apare în înregistrare

CITESTE SI:

Râmnicu Vâlcea: Mircia Gutău, primarul condamnat la puscărie, judecat azi în al doilea dosar penal


Adrian Mititelu a declarat, miercuri seara, la postul de televiziune Oltenia 3 Tv, că în aşa zisa probă de rezistenţă a DNA Piteşti pentru care primarul Craiovei Antonie Solomon a fost reţinut şi arestat nu apare numele edilului şef.

"Când am fost chemat la DNA Piteşti mi s-a pus să ascult convorbirea, dar vă spun că numele lui Solomon nu apare în acea înregistrare audio", a afirmat Mititelu. 

La rândul său, unul dintre avocaţii lui Antonie Solomon, Florin Surghie, susţine că probele din dosar nu sunt probe materiale şi că din acele înregistrări telefonice nu reiese că primarul ar fi fi luat sau ar fi cerut mită.

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a ajuns după gratii după ce procurorii anticorupţie au pus cap la cap mai multe interceptări telefonice realizate de SRI în dosarul „Mită în arbitraj" - în care patronul FC Argeş, Cornel Penescu, a fost arestat aproape 10 luni.

Şpagă prin virament bancar

Conform unor interceptări telefonice, Cornel Penescu i‑ar fi spus, în mai multe rânduri, lui Adrian Mititelu, patronul clubului Universitatea Craiova, că l-ar fi mituit pe primarul Craiovei, Antonie Solomon, pentru a obţine autorizaţie de construcţie a hipermarketului PIC în Craiova.

Procurorii DNA au cerut mai multe acte la Primăria Craiova şi au constatat că autorizaţia de construcţie a hipermarketului PIC Craiova a fost obţinută în aceeaşi zi în care acţionarul principal al societăţii, Cornel Penescu, a depus cerere în acest sens - respectiv 16 martie 2006.

Ca urmare a verificărilor, anchetatorii au descoperit că în cursul lunilor februarie şi martie 2006, în conturile lui Solomon au intrat - în trei tranşe - suma de 50.000 de euro de la SC PIC SA. Citat la DNA Piteşti pentru audieri, Adrian Mititelu a recunoscut discuţiile avute, la sfârşitul anului 2008, cu Penescu şi a dat o declaraţie în acest sens.

Surse neoficiale susţin că principala probă a procurorilor DNA Piteşti ar fi o înregistrare video în care Penescu este filmat în timp ce îi dă o altă tranşă de bani lui Gheorghe Nedelescu, viceprimar la data eliberării autorizaţiei pentru Pic şi prieten din copilărie cu afaceristul piteştean. Pe întregistrare s-ar auzi vocea lui Penescu care spune „Ia, mă, banii pentru Solomon, să semneze odată hârtia!".

Iniţial, Penescu le-a declarat anchetatorilor că nu mai ştie dacă a avut acea discuţie, dar că el vorbeşte „multe prostii la telefon". Ulterior, pus în faţa riscului de a fi arestat din nou pentru dare de mită, Penescu a confirmat şpăgile pe care i le-ar fi dat lui Solomon, fiind în acest sens confruntat cu primarul Craiovei în ziua în care acesta a fost reţinut.

Solomon: „Nu mă aşteptam să fiu arestat"

În jurul orei 11.00, Antonie Solomon a fost adus cu duba de la arestul Poliţiei Argeş la Tribunal, cu propunere de arestare preventivă. Dacă aseară primarul de la Craiova ieşea zâmbind din sediul DNA Piteşti, în ciuda cătuşelor de la mâini, iar dimineaţă intrase în Tribunal destul de optimist, la ieşire a afişat un zâmbet pierdut, era debusolat. Judecătorii deciseseră deja că va rămâne încă 29 de zile în arest. Întrebat dacă se aştepta la o astfel de decizie, Solomon a spus: „Nu mă aşteptam să fiu arestat... sincer. Nu au nicio probă". La întrebarea dacă a primit mită 50.000 de euro, acesta a tăcut.

Ca să-l încurajeze, în faţa Tribunalului l-au aşteptat pe Antonie Solomon mai mulţi prieteni de-ai lui. Aceştia se aşteptau să-l ia acasă şi nicidecum să-l vadă plecând tot în cătuşe. Avocaţii lui Antonie Solomon au formulat recurs la mandatul de arestare preventivă, care urmează să fie judecat la Curtea de Apel Piteşti, cel mai probabil, mâine.

Citiţi şi:

Solomon, arestat. Va mai fi chemat Mititelu la DNA? Mititelu: „Eu sunt doar martor la căratul apei"
VIDEO Solomon, "fratele lui Băsescu" în campania prezidenţială din 2009

Un PIC la mâna primarului

Afacerea PIC Craiova a început în 2004, când Cornel Penescu căuta pământ pentru hipermarket. Prin intermediari, acesta a ajuns la Adrian Mititelu, care se îndeletnicea cu tranzacţii de terenuri şi cumpărări de drepturi succesorale. Astfel, Penescu a bătut palma cu Mititelu pentru 6,5 hectare, care valorau aproximativ 3 milioane de euro. Numai că terenul avea probleme.

În contractul de vânzare-cumpărare dintre PIC şi firma Societatea pentru Reconstrucţia Fotbalului Craiovean, a lui Mititelu, se menţionează că terenul vândut cu 2,8 milioane de euro nu este revendicat. Terenurile erau de fapt revendicate de mai multe persoane din Işalniţa. Asta nu a împiedicat Consiliul Local Craiova să emită o hotărâre în iunie 2005, înainte ca Mititelu să vândă terenul, prin care schimba destinaţia terenului din zonă agricolă în zonă comercială.

Solomon a refuzat iniţial autorizaţia

Locuitorii din Işalniţa au cerut Primăriei Craiova reconstituirea dreptului de proprietate pentru aceeaşi suprafaţă de teren, vândută în prealabil lui Penescu.

Între timp, Penescu depusese dosarul pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie care a fost iniţial respinsă. „Cel care a cumpărat terenul, SC PIC SA, nu va primi sub nicio formă autorizaţia. Nu neg calitatea de cumpărător de bună-credinţă, însă nu ne putem permite să încălcăm legea", spunea atunci Solomon. Primăria fusese înştiinţată în scris de localnicii din Işalniţa să nu permită eliberarea autorizaţiei.

După ce a virat banii în contul lui Mititelu, Cornel Penescu nu a mai aşteptat autorizaţia şi s-a şi apucat de construcţia hipermarketului, motiv pentru care a şi fost amendat cu 10.000 de lei de Primăria Craiova.

În cele din urmă, primăria a emis autorizaţia de construire la 13 martie 2006, apoi, în octombrie acelaşi an, Consiliul Local a trecut terenul din extravilan în intravilan pentru a se putea construi pe el.

Cu câteva ore înainte de reţinerea sa, Antonie Solomon a declarat: „Nu eram tâmpit să dau o autorizaţie ilegală. Atât timp cât terenul nu era în regulă, Primăria nu a emis niciun act în acest sens. Ulterior, am primit o adresă de la Ministerul Agriculturii prin care ni se comunica că PIC are toată documentaţia în regulă şi că poate primi autorizaţia de construcţie". Irma Huculici Cristina Ghenea

De la PSDR la PDL, via PSD

Antonie Solomon a intrat în politică în 2000, când a fost ales consilier local pe listele PSDR. Un an mai târziu a trecut la independenţi, apoi s-a înscris în PSD.

În 2004, a ieşit primar al Craiovei, iar peste doi ani a trecut la PDL. În 2008, acesta a candidat din partea PDL la alegerile locale şi a obţinut al doilea mandat. Aflat în centrul mai multor scandaluri legate de afaceri dubioase, Antonie Solomon s-a remarcat şi printr-o serie de declaraţii neobişnuite pentru calitatea sa de primar. "Cine e împotriva noastră n-are ce căuta în satul, în oraşul, în ţara asta!", i-a strigat Solomon poetului Mircea Dinescu, la un miting din campania pentru Preşedinţie, desfăşurat în comuna Cetate din judeţul Dolj. Ameninţarea a venit după ce candidatul de atunci, Traian Băsescu, a refuzat să-i dea lui Dinescu microfonul pentru a lua cuvântul.

De altfel, de-a lungul timpului, Solomon a încercat să atragă atenţia că legătura sa cu preşedintele Băsescu este mai puternică decât cea cu PDL. Imediat după primul tur al prezidenţialelor, primarul Craiovei a anunţat că va pleca din fruntea organizaţiei municipale a PDL dacă Băsescu nu va câştiga alegerile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite