Trăiesc în vile de lux din ajutorul social

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii de muncă au descoperit că o treime dintre locuitorii comunei doljene Sadova care primesc bani de la stat se lăfăie în case cu etaj, superdotate. Anchetele sociale au fost făcute superficial şi sute de mii de lei date drept ajutoare sociale de la stat au fost aruncate în buzunarele unor „sărmani“ cu vile şi bolizi la poartă.

La Sadova, în judeţul Dolj, aproximativ 2.000 de localnici din cei 8.000 primesc ajutor social. Asta, deşi pe orice uliţă ai merge găseşti adevărate palate. Majoritatea şomerilor locuiesc în vile cu etaj şi au maşini de lux în curte, dar chiar şi aşa, ei susţin că nu mai au niciun venit şi de aceea primesc ajutorul minim garantat de stat.

ASTĂZI: Craiova: Asistaţii sociali din Sadova, luaţi la bani mărunţi

Mai citeşte şi:

Parlamentarii Prahovei se lăfăie pe bani publici

Sărăcimea primeşte bani să stea degeaba

Potrivit inspectorilor de muncă doljeni, anchetele sociale în mii de dosare au fost făcute „pe genunchi". Cea mai gravă situaţie se regăseşte la Sadova, unde peste 30% din sătenii care beneficiază de ajutorul social au condiţii de trai mai mult decât luxoase.

VEZI AICI TOPUL PENSIONARILOR DE LUX!

„Este localitatea cu cele mai multe dosare aflate în plată din judeţul Dolj. Este vorba de 1.778 de dosare aflate în plată şi 220 de dosare înregistrate la Primăria Sadova. Mulţi dintre beneficiari nu întrunesc condiţiile pentru acest ajutor, în sensul că trăiesc în vile de lux, au Merţane la poartă şi primesc ajutor de la stat", a declarat Cătălin Mohora, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj.

Bogaţi şi săraci

Deşi intra în sarcina primarului să identifice familiile cu adevărat nevoiaşe, iar comisiile locale stabilite prin decizia edilului să avizeze dosarele pentru plată, anchetele sociale au fost făcute doar pe hârtie. „Au tolerat această situaţie. Este clar că asistenţii din primărie nu au mers la faţa locului, iar titularii au minţit în declaraţiile privind bunurile deţinute şi situaţia socială", mai spune Mohora.

Cum intri în Sadova, pe strada principală observi de-o parte şi de alta case cu etaj. Pe uliţe, abia dacă se zăresc căsuţele celor care nu au avut norocul să ajungă în Italia sau în Spania. De ani buni, aproape jumătate dintre localnici au plecat la muncă peste hotare. Au trimis acasă bani, dar şi obiecte cu care şi-au mobilat vilele.

Aşa se face că atunci când intri într-o casă a unei familii asistate social pare că ai intrat într-un palat. Din living nu lipsesc plasma, şemineul, tavanul fals cu spoturi şi replici după tablourile semnate de pictori celebri.

„L-am găsit în gunoaie şi l-am lipit", explică proprietara unei vile somptuoase, adăugând temătoare: „Nu mai fotografiaţi, că-mi iau ăştia ajutorul social. Casa asta e făcută acum cinci ani. Am avut bani atunci că munceam pe brânci în străinătate şi ne permiteam. Acum nu mai avem niciun leu", spune Ghiocica, proprietara vilei.

Peste drum, o altă casă cu etaj. „Ne-au dat la televizor să ne strice imaginea, dar adevărul este altul. Trebuie să suferim toţi, pentru că alţii sunt mai înstăriţi? Suntem datori peste tot", afirmă Benea, unul dintre rromii din Sadova.

Documentat bine cu privire la problemele economice actuale ale ţării, Petre Ştefan, unul dintre consilierii locali, este supărat pe anchetele demarate.

„Domne, nu vă uitaţi că aceşti oameni primesc bani! Ce sunt 120 de lei? Nimic. Noi nu avem pământ, nu avem fabrică, unde să muncească oamenii? Sunt copii de hrănit, bătrâni bolnavi. Cu ce să trăiască?", spune Ştefan. Îl completează Anica, o localnică: „Sunt bolnavă de infarct, sufăr de infarct! Pe baza acestui ajutor social trăim. Să-l taie pe ăla bogat, dar nu toată lumea are palate."

La polul opus, în Sadova trăiesc încă oameni în bordeie. Mulţi dintre ei nici măcar nu primesc ajutor de la stat, pentru că fie nu au acte, fie nu au ştiut să-şi întocmească documentaţia, iar cei din primărie nu au avut niciun interes.

„Când i-am votat au promis că ne dau de toate, iar acum ne iau viaţa!", se plânge Leonora. Cu toate acestea, oamenii din Sadova, aproape 90% de etnie rromă, spun că sunt îndreptăţiţi să primească aceşti bani.

"Nu avem nicio fabrică unde să muncească oamenii. Sunt copii de hrănit, bătrâni bolnavi. Cu ce să trăiască?"
Petre Ştefan
consilier

Reporteri trataţi cu pumnul

Sătenii de etnie rromă au colaborat cu jurnaliştii „Adevărul" sosiţi în urmă cu două zile la Sadova pentru a se interesa de ajutoarele sociale pe care le primesc mulţi dintre locuitorii comunei. Unii dintre rromi i-au invitat chiar la o cafea în casă.

După ce au aflat însă că declaraţiile lor vor fi relatate în ziar, s-au răzgândit. Unul dintre ei, cel mai probabil soţul Ghiocicăi, a agresat echipa de jurnalişti adresând injurii şi chiar lovind cu pumnul unul dintre reporteri.

„Ce mă, venirăţi să-mi fotografiaţi casa? Fir-aţi ai dracului de români!", a fost reacţia bărbatului supărat pe reporteri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite