Martor la ororile din „Casa foamei“, în care patru persoane au murit de inaniţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timotei Mandache (30 de ani), supravieţuitor al familiei care se înfometează pentru purificare, povesteşte chinurile prin care a trecut: bătăi, torturi şi inaniţie. „Furam cojile de cartofi de la porci“ este doar una dintre mărturiile bărbatului. În casa în care a locuit un an au murit până acum de foame patru persoane.

Poliţiştii şi procurorul de caz au deshumat ieri cea de-a patra victimă a „sectanţilor foamei" din Techirghiol, aşa cum le spun localnicii membrilor familiei Mandache. Lucea (43 de ani) a murit duminica trecută şi a fost înmormântată pe ascuns. „Nu cântărea mai mult de 40 de kilograme cu tot cu coşciug", au spus groparii.

Citiţi şi:

Cazul „Secta foamei", dezgropat la Techirghiol
Ucisă prin înfometare şi îngropată pe ascuns

„Secta" este condusă de Gabriela Liga, o femeie în vârstă de 65 de ani din Techirghiol, care şi-a pus bazele unui cult propriu, în urmă cu mai bine de 10 ani. Ea a fost susţinută de familia sa şi de cea a surorii sale, Lidia Mandache, acum decedată. Ce se întâmplă pe strada Plantelor ştiu numai rudele femeii, cumnatul Teofil şi fiul său, Timotei, unicul supravieţuitor care a trecut prin „casa ororilor". Tânărul avea 20 de ani şi deja îşi văzuse sora, Cornelia, torturată şi moartă de foame, când a decis să se lase salvat din mâinile Gabrielei Liga, cea care se consideră a fi „profeta cultului adventist de pe tot globul".

„Mă băteau dacă mă prindeau"

Timotei se exprimă cu greu din cauza unui defect de vorbire. „Mă puneau la post. Şi când îmi dădeau de mâncare, nu îmi ajungea niciodată. Furam cojile de cartofi de la porci. Mă băteau dacă mă prindeau. Cu câteva zile înainte să moară, mama (n.r. - Lidia - moartă în 2002, din cauze suspecte) a băgat-o pe Cornelia cu capul sub apă. O ţinea acolo până să se sufoce, apoi o scoteau. De ce? Ca să o «lumineze». Ca să o «trezească». Aşa mi-au făcut şi mie", a povestit cu greu Timotei. Tânărul a scăpat numai pentru că la o lună de la moartea surorii sale a leşinat pe stradă, în drum spre cimitir. A fost găsit de rudele sale care l-au dus la spital şi au anunţat Poliţia.

„Mi-a spus că fiica mea (n.r. - Cornelia) lingea firimiturile de sub masă de foame", a povestit Teofil Mandache, tatăl lui Timotei, adept al cultului Adventist de Ziua a Şaptea. Băiatul a petrecut două luni în spital, în perfuzii, până când a reuşit să-şi revină. „Avea probleme cu ficatul, era extrem de slăbit", a povestit Teofil Mandache. Tată a şase copii, Teofil stă cu fiul său Timotei după ce şi-a văzut familia distrusă din cauza sectei, iar ieri şi-a văzut nora, Lucea, scoasă din groapă.

Lista neagră a înfometaţilor

Prima victimă a fanaticilor a fost Cornelia Mandache. Suferea de un retard psihic şi a murit la 25 de ani. Cântărea doar 15 kilograme, iar fraţii ei, Daniela şi Mihai, au fost condamnaţi la 16 ani de închisoare fiecare pentru înfometarea surorii lor. Gabriela Liga a scăpat de vreo acuzaţie, pentru că anchetatorii nu i-au putut proba implicarea în caz.

Lidia Mandache, mama Corneliei, s-a stins în anul 2002. „Era o femeie normală, era aşezată, era fiică de pastor. Era cuminte când am luat-o până când s-a dat după soră-sa Gabriela, care i-a băgat în cap că umblu cu cumnată-mea", a povestit soţul ei, Teofil. Cauzele decesului Lidiei Mandache sunt necunoscute şi nimeni nu a sesizat Poliţia.

Fiul lor, Beniamin, era constructor şi a lucrat la ridicarea bisericii adventiste din Techirghiol. S-a stins la câteva luni după mama sa. Abia împlinise 37 de ani. Moartea sa este învăluită în mister: a fost dus, muribund, în judeţul Vaslui şi îngropat pe ascuns în cimitirul din localitatea Luca Banului. Cazul este în atenţia procurorilor vasluieni. „Am rezultatul autopsiei acasă. Avea pancreatită, bronşită asmatică şi suferise de inaniţie voluntară, după cum scrie acolo", a povestit Teofil despre fiul său.

Nora sa, Lucea, s-a stins acum trei zile. Sectanţii au îngropat-o pe furiş în cimitirul din Techirghiol, fără să anunţe pe nimeni. Poliţiştii şi procurorii au demarat o anchetă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite