Preşedintele Băsescu, cu ochii în lacrimi la căpătâiul mamei sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiii, Traian şi Mircea, şi nurorile, Maria şi Doina, la priveghiul Elenei Băsescu
Fiii, Traian şi Mircea, şi nurorile, Maria şi Doina, la priveghiul Elenei Băsescu

Dintre toate rudele, soţia preşedintelui a stat cel mai mult la căpătâiul Elenei Băsescu, plângându-şi soacra în linişte. Traian Băsescu şi fratele său, Mircea, au asistat la slujba bisericească privind în gol şi vărsând lacrimi atunci când cei doi preoţi se rugau pentru sufletul mamei lor.

Uşile Catedralei Marinarilor „Sfântul Nicolae" din Constanţa, unde a fost depus ieri catafalcul mamei preşedintelui, au stat larg deschise toată ziua pentru ca oamenii să vină să se roage pentru sufletul femeii, să aprindă o lumânare şi să depună flori.

Citiţi şi:

Flori şi lumânări pentru „tanti Jenica" de la apropiaţii familiei Băsescu veniţi la priveghi

FOTO A murit un om discret: mama preşedintelui Băsescu

Puţini au fost cei care au îndrăznit să se apropie de sicriu. „Dumnezeu s-o ierte!", spuneau oamenii şi se închinau la colţ de stradă. Câteva bătrâne s-au apropiat de biserică şi au intrat înăuntru. „Tare bună femeie mai era... Avea un suflet de înger", a spus Gina Cenuşă (61 de ani), vecină cu mama şefului statului.

Fraţii Băsescu au vegheat la catafalc cu capul plecat, alături de soţii. Maria şi cumnata sa, Doina, au avut grijă să-l consoleze pe Traian, care părea că-şi stăpâneşte cu greu plânsul. Lângă cruce, familia a lăsat un ultim mesaj: „Cu multă dragoste şi recunoştinţă".

Telefonul lui Mircea a sunat încontinuu

La distanţă de Scriul aşezat pe catafalc, Traian şi Mircea Băsescu au asistat ieri-dimineaţă la slujba religioasă oficiată de doi preoţi. Au ascultat rugăciunile privind în gol şi s-au închinat pentru sufletul mamei lor. Ceremonialul le-a smuls şi câteva lacrimi. Din când în când, preşedintele mai schiţa un zâmbet politicos, apoi redevenea absent.

Atmosfera de reculegere a fost des întreruptă de soneria telefonului mobil al fratelui cel mic, Mircea, care a sunat încontinuu. Nu a răspuns la niciun apel, dar când slujba religioasă s-a terminat, a ieşit în stradă să fumeze şi să vorbească la telefon minute în şir. După slujbă, preşedintele Băsescu a părăsit imediat capela, urmat la jumătate de oră de cumnata sa Doina. Maria Băsescu a mai rămas un timp alături de soacra sa, având tot timpul ochii înecaţi în lacrimi.

De-a lungul zilei de ieri, aproximativ o sută de persoane s-au perindat pe la căpătâiul Elenei Băsescu pentru a-i aduce un ultim omagiu. De asemenea, mai toate instituţiile locale şi organizaţiile PDL Constanţa au trimis coroane de flori.

A revenit după-amiază

Preşedintele Traian Băsescu a revenit la Catedrala Marinarilor ieri după-amiază, în jurul orei 16.45, cu două ore mai devreme decât era programat, alături de soţia sa. La biserică se aflau deja fratele şefului statului şi cele două fiice ale preşedintelui, Elena şi Ioana. La ora 18.00 a avut loc o nouă slujbă de pomenire.

Slujba de înmormântare va avea loc astăzi, la ora 10.00, la Cimitirul Central din Constanţa, unde este înmormântat şi tatăl preşedintelui Traian Băsescu.

Şedinţa de guvern, amânată

La ceremonie şi-au anunţat participarea premierul Emil Boc, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Anca Boagiu şi Vasile Blaga. De altfel, şedinţa Executivului a fost amânată pentru această după-amiază tocmai pentru ca membrii Guvernului să poată participa la funeralii. Primarul Constanţei, Radu Mazăre, nu a precizat dacă va merge la înmormântare.

„Durerea personală a fiecăruia nu trebuie comentată şi pusă pe tapet. În campania electorală de acum doi ani, mama mea s-a operat la inimă, în Germania. Atunci, nimeni nu a dat dovadă de decenţă. Eu am grijă de mama mea, cred că toţi trebuie să aibă de părinţii lor, dar... viaţa merge înainte", a declarat Mazăre pentru publicaţia „Telegraf". 

„Bunica a fost o femeie veselă"

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns la priveghi în noaptea de luni spre marţi, la ora 2.30, direct de la summitul Asia - Europa de la Bruxelles. Aici se aflau deja ceilalţi membri ai familiei, care l-au lăsat pe Traian să vegheze singur la căpătâiul mamei sale. Ieri-dimineaţă, cea mai afectată părea mezina preşedintelui, care nu şi-a ascuns şiroaiele de lacrimi.

Când au părăsit casa îndoliată, Maria Băsescu şi cumnata sa Doina au împărţit prăjituri jurnaliştilor. „Bunica a fost o femeie care a ştiut să-şi trăiască viaţa. A fost o persoană foarte veselă", a declarat Ioana Băsescu pentru „Adevărul de Seară" Constanţa.

Elena Băsescu a dus un trai modest

Elena Băsescu (foto) s-a stins din viaţă luni, în jurul orei 14.00, în apartamentul său modest cu două camere, situat la periferia Constanţei. La 82 de ani, mama preşedintelui suferea de mai multe afecţiuni, printre care şi Alzheimer, iar anul trecut a fost internată la Institutul Oncologic „Alexandru Testiorean" din Bucureşti, unde a fost operată de cancer la sân.

De când Traian a ajuns preşedinte, Elena Băsescu era îngrijită de măicuţa Gabriela Ivanov de la Mănăstirea din Techirghiol. Preşedintele îşi vizita mama cu fiecare ocazie, la sărbători, dar şi în weekenduri. Ultima sa vizită a fost chiar sâmbătă, când Traian Băsescu i-a chemat un preot care să o împărtăşească.

Decesul mamei preşedintelui a fost constatat la domiciliu, când călugăriţa care o îngrijea a chemat SMURD-ul. Mircea a fost primul anunţat, iar preşedintele se afla la Bruxelles când a primit tragica veste.

Elena Băsescu
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite