FOTO A murit un om discret: mama preşedintelui Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Băsescu  a trăit o viaţă simplă, fără a profita de funcţia fiului
Elena Băsescu a trăit o viaţă simplă, fără a profita de funcţia fiului

Elena Băsescu, mama lui Traian Băsescu, a decedat ieri, la vârsta de 82 de ani, în micul său apartament din Constanţa, unde şi-a trăit cei mai mulţi ani ai vieţii. Alintată cu apelativul „tanti Jenica“, mama preşedintelui a murit aşa cum a trăit: în linişte. Fiul care a ajuns primul la căpătâiul său a fost Mircea. Traian era la Bruxelles.

Elena Băsescu (82 de ani) suferea de mai multe afecţiuni, printre care şi Alzheimer, iar anul trecut a fost internată la Institutul Oncologic „Alexandru Testiorean" din Bucureşti, unde a fost operată de cancer la sân.

Mai citeşte şi:

Sindicatele din educaţie vor să anuleze manifestaţia de la Cotroceni, programată marţi

Elena Băsescu, sau „tanti Jenica" după cum îi spuneau apropiaţii, s-a stins din viaţă, ieri, în jurul orei 14.00.

Vestea morţii Elenei Băsescu a căzut ca un trăsnet asupra familiei. Mircea Băsescu era la serviciu în momentul în care a fost anunţat telefonic că mama lui s-a stins din viaţă.

După câteva zeci de minute, el ajunsese la apartamentul mamei sale din cartierul constănţean Km 4-5. La ora 16.00, o maşina a unei case mortuare din Constanţa aducea sicriul în care va fi îngropată mama preşedintelui. „Nu am stabilit când va fi înmormântată mama", a declarat Mircea Băsescu, ieri după-amiază.

Coşciug de lux

Sicriul Elenei Băsescu a costat 10.000 de lei   Fotografii: M. Ciobanu



Familia Băsescu a cumpărat un coşciug cu aer condiţionat şi capac dublu în valoare de 10.000 de lei. Rudele au decis ca trupul mamei preşedintelui să rămână în apartament până miercuri, când va fi scos pentru ultimul drum spre biserică şi cimitir.

Până în jurul orei 16.30, peste 100 de persoane erau deja adunate în faţa blocului, iar cunoscuţii aduceau coroane de flori.Când mama sa şi-a dat ultima suflare, Traian Băsescu era plecat la Bruxelles, la Summitul Asia - Europa, unde ar fi trebuit să rămână timp de două zile.

La aflarea veştii, Băsescu l-a chemat la Bruxelles pe ministrul de Externe, Teodor Baconschi, pentru a prelua conducerea delegaţiei României la Summitul UE-Asia, în timp ce el urma să ia primul avion de linie spre Bucureşti.

La fiecare vizită la Constanţa, preşedintele României trecea să-şi vadă mama, care era în grija unei călugăriţe de la Mănăstirea Techirghiol. Ultima vizită a preşedintelui a fost, după spusele vecinilor, în cursul zilei de sâmbătă, 2 octombrie.

„Traian Băsescu a vizitat-o sâmbătă şi i-a chemat un preot care s-o spovedească. Eu am văzut-o acum patru zile la lift. Am întrebat-o cum mai stă cu sănătatea. N-a făcut decât să ofteze, semn că nu se simţea prea bine", a declarat Valentin Nicărel (64 de ani), unul dintre vecinii Elenei Băsescu.

În ultimii ani, de Elena Băsescu s-au îngrijit mai multe măicuţe. Uneia dintre acestea, Gabriela Ivanov, preşedintele i-a vândut în mai 2008 un autoturism Daewoo contra sumei de 1.000 de lei, potrivit declaraţiei sale de avere.

Soţie la 20 de ani

Sicriul Elenei Băsescu a costat 10.000 de lei

Mircea Băsescu s-a grăbit să ajungă la căpătâiul mamei sale



„Tanti Jenica" s-a născut în localitatea Basarabi, într-o familie care avea nouă copii. La vârsta de 20 de ani s-a căsătorit cu Dumitru Băsescu, fost muncitor, recrutat de Partidul Comunist Român pentru cariera militară.

Elena şi Dumitru au făcut doi copii, Traian (născut în 1951) şi Mircea (născut în 1953). Familia Băsescu a locuit în Iaşi şi Bacău, iar după ieşirea lui Dumitru la pensie, s-a stabilit la Constanţa. Ea va fi înmormântată lângă soţul ei, la Cimitirul Central din Constanţa.

"Traian a vizitat-o sâmbătă şi i-a chemat un preot care s-o spovedească. Eu am întrebat-o cum mai stă cu sănătatea. A oftat."
Valentin Nicărel
vecin

Tatăl a murit la 77 de ani

Dumitru Băsescu (foto) a murit în 2002, din cauza unei boli cardiace. Cariera lui Traian Băsescu se poate spune că a fost influenţată şi de poziţia tatălui său. Dumitru Băsescu, fost muncitor, a fost recrutat de Partidul Comunist pentru a absolvi o şcoală militară. A ajuns la Şcoala de Ofiţeri de la Sibiu.

Potrivit lui Sergiu Nicolaescu, Dumitru Băsescu a fost coleg la Sibiu cu generalii Victor Stănculescu şi Vasile Milea. În 1949, Dumitru Băsescu a terminat şcoala militară şi a fost detaşat, ca tânăr ofiţer, la Regimentul 18 tancuri de la Basarabi.

Atunci a cunoscut-o şi pe Elena Băsescu, mama preşedintelui. Împreună au avut doi copii: Traian, născut în 1951, şi Mircea, născut în 1953. Dumitru Băsescu era din comuna ieşeană Gorban, satul Podul Hagiului.

Mircea Băsescu s-a grăbit să ajungă la căpătâiul mamei sale
Dumitru Băsescu
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite