Terenul la mare, tot mai ieftin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile în zona litoralului au scăzut în ultimii doi ani şi cu 75%, iar specialiştii spun că acestea se vor diminua cu încă 10 procente. De la un capăt la altul al litoralului românesc, terenurile au rămas parcelate şi îşi aşteaptă cumpărătorii.

Staţiuni noi, case de vacanţă sau investiţii în imobiliare sunt subiecte demult uitate. Metrul pătrat de teren a scăzut în unele zone de la 600 de euro la 100 de euro. Terenuri pentru care marii investitori se băteau în urmă cu doi-trei ani au acum pancarta cu „teren de vânzare" ruginită.

Citiţi şi:

Piaţa imobiliară, la munte, este complet „îngheţată“

VIDEO Preţul unei garsoniere în Bulgaria poate începe de la 20.000 de euro
Tranzacţii imobiliare blocate în Afumaţi


„Preţurile au scăzut la jumătate, dar tot nu se înghesuie lumea să cumpere. Cât despre terenurile aflate în aproprierea Constanţei, în extravilan, nu se mai caută deloc. Înainte era 20 de euro metrul pătrat, acum abia dacă se vinde cu 5 euro", spune Ioan Ududec, preşedintele Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare (UNAI), filiala Constanţa.

Preţul corect

Situaţia este la fel de critică în Constanţa. Agentul imobiliar Paul Alexandru nu reuşeşte de doi ani să vândă un teren poziţionat într-o zonă centrală. „Un teren cu o suprafaţă de 200 de metri pătraţi, cu deschidere de 11 metri se vindea, în 2008, cu 200.000 de euro. Clientul a redus preţul, în 2010, la 150.000 de euro şi, cu toate acestea, nu am reuşit să-l vând", a explicat Paul Alexandru, agent imobiliar Eclissis.

La capătul spaţiunii Mamaia, în apropierea hotelurilor Ambasador - Savoy, preţul unui metru pătrat de teren este cuprins între 800 şi 1.000 de euro. „În urmă cu un an, un metru pătrat se vindea şi cu 1.300 de euro. Acum preţurile sunt mai aproape de realitate", a spus agentul imobiliar Marian Mureşan, de la Terra. În zona periferică Palas din Constanţa, dacă în urmă cu un an, metrul pătrat se vindea cu 70 de euro, acum a scăzut la 10 euro.

La agenţia imobiliară Arcada Euro din Costineşti telefoanele nu sună cu lunile. „Cine se grăbeşte şi are probleme cu banca îşi vinde proprietăţile", au explicat agenţii imobiliari.

În zona hotelului Forum din Costineşti, preţurile sunt modice. Un teren de 950 de metri pătraţi, aflat la 150 de metri de mare, se vindea în urmă cu doi ani cu circa 78.000 de euro. Acum, suma obţinută din vânzarea terenului nu depăşeşte 38.000 de euro. „Clientul face preţul. El a cerut 40 de euro pe metru pătrat", a explicat Emilia Golgojan, agent  imobiliar.

VILA CARE ŢINE DE PREŢ

De opt luni, în centrul staţiunii Mamaia este scoasă la vânzare o vilă cu 10 camere, cu baie în fiecare încăpere şi teren de 1.100 de metri pătraţi. Preţul este neschimbat de criză: 1,1 milioane de euro. Vila Violeta este situată vizavi de Melody, lângă casa primarului Radu Mazăre.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite