Tranzacţii imobiliare blocate în Afumaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Localitatea din apropierea Capitalei îşi aşteaptă clienţii aflaţi în căutare de proprietăţi cu o multitudine de oferte, însă aceştia lipsesc aproape cu desăvârşire. Afumaţi este una dintre zonele ilfovene cele mai afectate de criza imobiliară, deşi se află în proximitatea Bucureştiului.

Din cauza infrastructurii precare, a fenomenului infracţional ridicat din localitate, dar şi a preţurilor considerate de clienţii ca fiind încă mari, clienţii ocolesc localitatea. Situaţia este total diferită faţă de cea din perioada de boom imobiliar (2007-2008), când zona avea extrem de mare căutare pe piaţa imobiliară, mai ales pentru sedii de firme, depozite, dar şi pe segmentul rezidenţial, spune Liviu Manole, consultant imobiliar.

Cornel Mateescu a decis să se mute din Bucureşti în Afumaţi în urmă cu cinci ani. „M-am bucurat la gândul că voi vinde apartamentul din oraş, îmi voi construi o căsuţă cochetă aici, iar banii rămaşi îi pot investi într-o mică afacere, respectiv un atelier auto", povesteşte Mateescu.

Alegere cu riscuri

După ceva vreme, decizia s-a dovedit una greşită, deoarece „socoteala de acasă cu cea din târg nu s-a potrivit deloc, după dificultăţile întâmpinate prin hăţişul birocratic specific atunci când doreşti să-ţi construieşti o casă". Concret, aprobările necesare proiectului de casă şi construcţiei propriu-zise au fost obţinute cu mult peste termenul normal, accesul înspre şi dinspre Bucureşti este unul dificil, mai ales în lunile de iarnă şi primăvară când drumurile se deteriorează grav, iar lista problemelor poate continua, a mai spus proprietarul din Afumaţi. Referitor la starea infrastructurii, străzile asfaltate din Afumaţi sunt încă în număr mic comparativ cu cele neasfaltate, cu acces dificil.

„De multe ori, în zilele ploioase sau iarna, a circula pe astfel de drumuri reprezintă o adevărată provocare, în genul traseelor off-road", spune Mateescu, care mai adaugă că majoritatea vecinilor săi se plâng de probleme tehnice apărute la autoturismele personale din pricina gropilor şi a hârtoapelor care se găsesc la mai tot pasul.

Ce este ieftin nu este bun

În funcţie de bugetul disponibil, localitatea ilfoveană are oferte cuprinse într-o plajă largă de preţ. Astfel, cu puţin noroc puteţi găsi o casă cu teren de 320 de metri pătraţi chiar şi la 22.000 de euro, cu toate utilităţile şi deschidere la stradă asfaltată.

Aceeaşi proprietate ar fi costat la începutul anului 2008 peste 100.000 de euro. Referitor la ofertele cu preţuri mici, Manole spune că, „în Afumaţi, locuinţele cu teren cu tot care costă sub 50.000 de euro sunt, de obicei, situate pe străzi marginaşe, cu acces dificil, fără toate utilităţile sau aprobările de construcţie, iar potenţialul client nu trebuie să se bucure neapărat că a găsit un chilipir". Consultantul mai spune că aici, casele sau terenurile care merită atenţie sunt cele situate în apropierea drumului naţional, dar care, evident, au preţuri mai mari, care sar frecvent de 100.000 de euro.

„Un preţ mic presupune, în majoritatea cazurilor, investiţii ulterioare care depăşesc valoarea de vânzare a caselor în stare foarte bună, astfel că o persoană care decide să cumpere o proprietate în Afumaţi ar trebui să se orienteze către proprietăţi de 70.000-80.000 de euro, cu toate utilităţile şi confortul deja existente", adaugă Manole. În ceea ce priveşte terenurile, Lucian Voicu, agent imobiliar care se ocupă de astfel de proprietăţi, spune că majoritatea proprietarilor din zonă au decis, pe fondul scăderii preţurilor şi al lipsei clienţilor, să vândă suprafeţe mari, neparcelate.

„Nimănui nu-i mai convine să parceleze o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, spre exemplu, în condiţiile în care preţurile au scăzut chiar şi cu 30-40%, în unele cazuri, astfel că mai toţi cei care deţin proprietăţi mari au optat pentru vânzarea acestora ca atare şi încearcă să identifice clienţi care doresc să investească în viitor în zonă", precizează Voicu.

Investitorii sunt greu de găsit

Totuşi, acest tip de client este destul de greu de găsit, mai ales în contextul economic actual. „Parcelele mari de teren sunt ideale pentru a dezvolta, spre exemplu, parcuri industriale şi, dacă avem în vedere că cele deja existente au un ritm al activităţii cu mult sub cel înregistrat în urmă cu doi-trei ani, atunci mai mult ca sigur că astfel de clienţi vor fi găsiţi greu", mai spune Voicu.

Zona are potenţial

Aflată în vecinătatea Capitalei, localitatea Afumaţi este una cu potenţial, mai ales în zona spaţiilor logistice. Totuşi, companiile se feresc să investească aici din cauza infrastructurii precare şi aleg să se orienteze către alte zone limitrofe ale Bucureştiului, care beneficiază de drumuri mai bune.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite