VIDEO Preţul unei garsoniere în Bulgaria poate începe de la 20.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara vecină devine, de la an la an, tot mai atractivă pentru turiştii şi cumpărătorii străini, iar românii au cea mai mare pondere între aceştia. Preţurile mici ale proprietăţilor imobiliare şi calitatea serviciilor turistice i-au determinat pe mulţi români să-şi cumpere case de vacanţă în staţiuni bulgăreşti.

O garsonieră în Nessebar poate fi găsită la un preţ care porneşte de la 20.000 de euro. Comparativ, o proprietate similară, dar localizată în staţiunea românească Mamaia, costă celpuţin 35.000 de euro. Iar acesta este doar un exemplu.

Citiţi şi:

Cât trebuie să aştepţi ca să vinzi o locuinţă
Apartamentele din Aviles, Spania, interzise românilor


Diferenţele nu lipsesc nici pe segmentul apartamentelor cu două camere. Astfel, pe litoralul românesc, tot la Mamaia, preţul acestui tip de locuinţă este de cel puţin 50.000 de euro, în timp ce, la Nessebar, cumpărătorul poate găsi oferte care pornesc chiar şi de la 29.000 de euro.

„Aceste diferenţe de preţ, dar şi distanţele mici care despart staţiunile bulgăreşti de unele din principalele oraşe ale României, au făcut ca tot mai mulţi români dornici să achiziţioneze o locuinţă pentru petrecerea concediilor la malul mării să aleagă Bulgaria", spune Teodor Ponghev, consultant imobilar bulgar care îşi desfăşoară activitatea în zona Nessebar.

Oferte tentante are şi staţiunea Balcic, loc în care o garsonieră aflată într-un bloc nou, cu o suprafaţă de 40 de metri pătraţi, costă 24.000 de euro. Tot aici, un apartament cu două camere şi suprafaţa de 64 de metri pătraţi, mobilat, cu loc de parcare, are un preţ de strigare de 33.000 de euro.

„Dacă vorbim de cele două staţiuni menţionate mai sus, trebuie precizat că numărul de turişti români care le vizitează creşte de la an la an, iar mulţi dintre aceştia şi-au manifestat interesul legat de o posibilă achiziţie a unei proprietăţi pe litoralul bulgăresc", mai spune Ponghev. El adaugă că agenţiile imobiliare bulgăreşti au raportat, la nivelul perioadei 2007-2009, o dublare a numărului de clienţi străini care cumpără proprietăţi în staţiuni precum Balcic, Albena sau Nessebar.

„Aproape 50% din aceşti clienţi, respectiv aproximativ 3.000 de cumpărători, au fost români", precizează consultantul bulgar.
Cât priveşte zona terenurilor, diferenţele între ofertele româneşti şi cele bulgăreşti sunt imense. Concret, în Mamaia, o parcelă de teren intravilan poate costa şi până la 2.000 de euro pe metru pătrat, în timp ce la Balcic preţurile pornesc de la 40 de euro pe metru pătrat şi nu depăşesc 400-500 de euro pe metru pătrat.

„Vânzătorii de terenuri, mai ales autorităţile locale bulgare, gândesc strategic şi pe termen lung. Astfel, preferă să vândă ieftin, mai ales dacă persoanele care cumpără se dovedesc potenţiali investitori, deoarece vor câştiga pe termen lung, din taxe, impozite şi popularizarea zonei", explică Luca Berbetov, agent imobiliar din Nessebar.

Cei care doresc să cumpere un teren în vederea construirii unei locuinţe pentru uz personal sau cu scopul dezvoltării unui ansamblu rezidenţial, beneficiază de mână de lucru locală ieftină, dar şi de scutiri de la plata unor taxe pe un anumit termen.

Proprietăţi care generează bani

Andrei Vişan este un tânăr bu­cureştean care a achizi­ţi­onat, în 2007, o casă de 90 de metri pătraţi şi un teren afe­rent de 500 de metri pătraţi, în apropiere de Balcic, la un preţ de 40.000 de euro. În cele trei sezoane estivale care au trecut de la achiziţie, proprietarul a în­casat aproximativ 10.000 de euro din închirierea casei către turişti.

„Eu petrec acolo două-trei săptămâni pe an, iar restul de sezon închiriez casa, în special cunoscuţilor, la un preţ care îmi garantează recuperarea investiţiei în câţiva ani", precizează Vişan.

Obiective de vizitat pentru toate categoriile de turişti

Nessebar, localizată pe locul anticei  Messembria, este unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa şi a fost stăpânit, în decursul existenţei sale de peste 2.000 de ani, de traci, greci, romani, bizantini, turci şi, în prezent, de bulgari.

În prezent, turistul are la dispoziţie, pe lângă plajă, cluburi şi magazine cu suveniruri şi obiective culturale sau istorice, cum ar fi ruinele antice ale Messembriei, biserici vechi de sute de ani sau case din perioada renaşterii.

Moştenirea culturală a vechiului oraş poate fi observată de turişti în cele patru muzee locale.

Apartament de vânzare în Nessebar Bulgaria

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite