Avocatul Radu Nicu a primit 18 ani de închisoare pentru un omor comis în urmă cu 20 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Radu Nicu a primit 18 ani de închisoare pentru un omor comis în urmă cu 20 de ani. Fapta sa se prescrie peste doi ani. Un proiect de lege ar putea elimina prescrierea faptelor de omor. Mai mulţi criminali au scăpat de rigorile legii întrucât fapta lor s-a prescris până la o condamnare definitivă.

Principalele dovezi pentru condamnarea lui Nicu Radu au fost probele ADN şi declaraţiile date de martori. Radu Nicu (58 de  ani) a contestat cu apel condamnarea şi va rămâne în libertate până când sentinţa va rămâne definitivă. Judecătorii Tribunalului Bucureşti au arătat că Radu Nicu este vinovat de moartea septuagenarei Elena Puflea, din Tecuci, şi de tentativa de omor împotriva italianului Francesco Amoroso.

Citiţi şi:

Caz şocant la Galaţi: Un avocat criminal a fost lăsat în libertate de judecători!

Târgu-Jiu: EXCLUSIV/ Criminal dovedit după 19 ani în dosarul în care Ţundrea a fost condamnat pe nedrept la închisoare

Este acuzat că ucidea cu sânge-rece după ce se împrietenea cu victimele. Blestemul a căzut prima dată în 1991 pe Elena Puflea (70 de ani), din localitatea gălăţeană Tecuci. Procurorii Parchetului Capitalei susţin că Radu Nicu a ucis-o cu bestialitate, aplicându-i, la 28 noiembrie 1991, mai multe lovituri în cap cu o coasă pe care o luase chiar din gospodăria septuagenarei.Victima ar fi fost transportată în portbagajul maşinii, abandonată într-un şant, ca şi cum ar fi fost lovită accidental când traversa şoseaua. Următoarele victime le-a „agăţat" la mica publicitate: un italian şi concubina sa româncă. În încercarea de a le lua apartamentul din Bucureşti, Radu Nicu ar fi încercat să-l stranguleze, la 8 iulie 2000, pe Francesco Amoroso, însă acesta a scăpat ca prin minune.

Firul de păr din portbagaj, ignorat

În ciuda probelor evidente, care-l incriminau după comiterea primei fapte din 1991, amprente şi mărturii ale martorilor, Radu Nicu a fost lăsat în libertate. Mai mult, el a primit neînceperea urmării penale, iar dosarul a fost redeschis în 2006 de Parchetul Capitalei.

Judecătorii au constatat că una dintre principalele probe împotriva lui Radu Nicu a fost efectiv ignorată de poliţiştii gălăţeni: un fir de păr găsit în portbagajul Daciei cu care a transportat victima. Potrivit unui raport al Institutului de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţie, realizat în 1991, firul de păr de natură umană este al unei persoane care are grupa sanguină BIII - identică cu grupa sanguină a Elenei Puflea.

Serialul Dallas, una dintre probe

Diana Radu, fata lui Radu Nicu, a dat o declaraţie, la 28 noiembrie 1991, când avea 11 ani, în care relata că tatăl său nu era acasă în timpul în care procurorii susţineau că a avut loc crima. Astfel, fata a povestit că se uita la desene animate, în jurul orei 19.30, când a sunat o cunoştinţă să întrebe de tatăl său, care nu era acasă. Părintele ei s-ar fi întors cu puţin timp înainte de a începe serialul „Dallas". Procurorii au verificat programul TVR din acea zi şi au constatat că serialul  a început la ora 21.25, iar desenele animate au fost difuzate între 19.30 şi 20.00.

Audiată la ultimul termen de judecată, în decembrie 2010, Diana şi-a modificat declaraţia, susţinând că tatăl său a venit acasă după ora 18.00 şi nu a mai părăsit imobilul în acea zi. Judecătorul a arătat că ultimele declaraţii sunt lipsite de credibilitate, fiind vorba de o schimbare radicală de atitudine în încercarea de a-i crea tatălui său un alibi.

Tulburare de personalitate de tip mixt

Radu Nicu a negat că ar fi săvârşit cele două infracţiuni. Expertiza medico-legală psihiatrică în cazul lui a relevat că avocatul prezintă tulburarea de personalitate de tip mixt, având discernământul păstrat pentru faptele pentru care este cercetat. Medicii au arătat că fiind supus unei testări poligraf pentru crima din 1991, răspunsurile acestuia, deşi nesincere, nu au provocat modificări semnificative ale stresului emoţional. La testul poligraf, reluat în 2009, s-a descoperit că are comportament simulat.

Ar putea scăpa

Radu Nicu ar putea fi unul dintre cei care ar putea scăpa de puşcărie, deşi a fost condamnat, în primă instanţă, la 18 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav. Crima ar fi fost comisă în 1991, iar fapta se prescrie în 2013.

Proiect de lege împotriva prescrierii infracţiunilor de omor

image

Crimele comise în timpul Revoluţiei din decembrie 1989 se vor prescrie anul viitor  Foto: click!

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei - în prezent europarlamentar PDL -  şi deputatul Sever Voinescu au finalizat un proiect de lege prin care propun ca infracţiunile de omor să devină imprescriptibile.Majoritatea ţărilor-printre care se numără Marea Britanie, Germania, Austria, Irlanda, Danemarca, Finlanda, Cehia, Estonia, Cipru, SUA, Canada şi Japonia - au adoptat o legislaţie în acest sens, România şi Bulgaria fiind singurele în care infracţiunile de omor se prescriu după un timp.

În România există două feluri de prescripţii, cea „obişnuită" de 15 ani şi cea „specială", de 22 de ani şi jumătate. În cazul în care o persoană a fost depistată şi a fost trimisă în judecată, iar perioada de prescripţie se încheie înainte ca ea să fie condamnată definitiv de către instanţă, atunci scapă de rigorile legii.

În această situaţie se află şi dosarul Revoluţiei şi cel al Mineriadei din iunie 1990. Prescrierea faptelor în aceste două cazuri va interveni anul viitor, astfel că iniţiatorii legii care să înlăture prescrierea faptelor de omor solicită ca un acuzat de o astfel de infracţiune să nu poată scăpa niciodată.

Proiectul de lege va fi depus în Parlament luna aceasta. Şi cazul „Ţundrea", în care un bărbat a stat 12 ani după gratii pe nedrept, revine în actualitate. Un viol urmat de moartea victimei din 1992 ar putea deveni un nou caz prescris în care adevăratul făptuitor să scape basma curată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite