Concedieri la Guvern: miniştrii pregătesc lista neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii Cabinetului Boc pregătesc lista neagră a secretarilor de stat care vor fi daţi afară, în termen de șapte zile. Ministrul Internelor, Vasile Blaga, este singurul care a anunţat deja pe cine va trimite acasă. Alţi oficiali guvernamentali invocă nevoia unor negocieri în Coaliţie.

Premierul Emil Boc a dat miniştrilor un termen de o săptămână pentru reducerea numărului de secretari de stat, astfel încât fiecare minister să rămână cu câte două posturi. Decizia anunţată de premier miercuri seară stârneşte însă şi probleme la nivelul Coaliţiei, în condiţiile în care posturile de secretari de stat sunt negociate politic.

Citiţi şi:

Primarii pregătesc marea concediere
Guvernul a decis concedierea a circa 60.000 de angajaţi din sectorul public

Primăria pregăteşte concedieri masive: 1.500 de bugetari sunt pe lista neagră

Singurul care a aplicat deja ordinul lui Boc a fost ministrul de Interne, Vasile Blaga, care a şi anunţat numele celor care vor rămâne: Mihai Capră, Gheorghe Emacu şi Dan-Valentin Fătuloiu. „Oameni cu care am lucrat foarte bine şi la care ţin foarte mult" a fost criteriul de care Blaga a ţinut cont în aplicarea deciziei anunţate de premier miercuri-seară, după şedinţa de Guvern.

Demnitarul le-a recomandat celor pe care i-a dat afară să se întoarcă la meseria lor de bază. „Dacă eu nu sunt ministru sau parlamentar, sunt inginer!", a replicat Blaga, chestionat în legătură cu soarta celorlalţi trei secretari de stat: Marius Tiberiu Martinescu, chestorul de poliţie Irina Alexe şi chestorul-şef de poliţie Marian-Grigore Tutilescu.

Potrivit unor surse politice însă, miniştrii vor încerca să le găsească secretarilor de stat puşi pe liber alte posturi în noile organigrame pentru a nu stârni mânia clientelei politice. De altfel, pentru reducerea numărului de secretari de stat, alţi miniştri fac evaluări şi aşteaptă discuţiile de luni din Coaliţie şi din Biroul Permanent Naţional al PDL.

„Nu am decis nimic încă, nu am stabilit criteriile, aştept discuţiile din coaliţie", a declarat unul dintre miniştri. Şi unii democrat-liberali aşteaptă de la miniştri explicaţii în privinţa disponibilizărilor. „Numele secretarilor de stat au fost discutate la numire, normal ar fi să fie dezbătute şi la destituire", a susţinut unul dintre liderii PDL.

UDMR vrea să-şi păstreze posturile

Unul dintre secretarii de stat care s-ar putea regăsi pe lista celor concediaţi este Tanczos Barna (UDMR). „Mă întrebaţi dacă plec acasă? Când am decis să fac politică mi‑am asumat faptul că orice mandat se termină la un moment dat. Nu fac din asta o dramă, deşi nu mă aştept să fiu printre cei care vor fi restructuraţi", a declarat pentru „Adevărul" Tanczos Barna, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turism.

El a mai spus că posturile de secretar de stat sunt negociate politic şi o decizie referitoare la lista celor care vor fi daţi afară revine ministrului de resort Elena Udrea, dar şi celor două partide - PDL şi UDMR. Barna a mai precizat că UDMR are şase posturi de secretar de stat, pe care ar dori să le păstreze, adăugând că va avea loc o discuţie în cadrul Coaliţiei, la începutul săptămânii viitoare.

„Va avea loc o discuţie la nivelul Coaliţiei, mai ales că termenul dat miniştrilor expiră abia miercuri", a mai spus Barna. Potrivit acestuia, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a dispus deja restructurarea a 126 de posturi. 

Excepţie

Ministerul Apărării nu este afectat de decizia Guvernului, întrucât se încadrează în plafonul stabilit de secretari de stat.

Câte posturi de secretari de stat dispar

Guvernul a decis în şedinţa de miercuri seara reducerea numărului de secretari de stat. Potrivit premierului Emil Boc, la nivelul ministerelor vor fi păstrate câte două funcţii de secretar de stat, exceptând ministerele Administraţiei şi Internelor (MAI), Afacerilor Externe (MAE) şi Finanţelor Publice (MFP), unde vor exista câte trei astfel de funcţii.

În cadrul ministerelor sunt în prezent 57 de posturi de secretari de stat, dintre care 7 posturi vacante. În urma restructurării vor mai rămâne doar 32 de secretari de stat. Punerea în aplicare a deciziei anunţate de premierul Emil Boc se face prin hotărâre de guvern.
Executivul a mai decis şi că, în fiecare judeţ, va rămâne doar un singur post de subprefect, în loc de două. Oficialii Executivului  au susţinut că cei care vor fi puşi pe liber nu vor fi trecuţi în rândul inspectorilor guvernamentali.

Potrivit ministrului Administraţiei și Internelor, Vasile Blaga, o treime din salariaţii prefecturilor vor fi disponibilizaţi.

Agenţii care urmează să se desființeze

Valul de restructurări va lovi şi agenţiile guvernamentale din subordinea ministerelor. Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a anunţat că, prin desfiinţarea celor peste 2.500 de posturi din domeniile pe care le gestionează, instituţia sa va face o economie de 25% la cheltuielile de personal.

Şeitan a mai anunţat că  patru dintre agenţiile din subordinea ministerului vor deveni direcţii: Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Bărbaţi şi Femei (preşedinte Maria Moţa), Autoritatea pentru Protecţia Familiei şi Drepturilor Copilului (preşedinte Gabriel Alexe), Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Handicap (preşedinte Ioana Mihaela Leşe) şi Inspecţia Socială (inspector general de stat Maria Muga).

Noi măsuri la agricultură

Ministerul Agriculturii va fi restructurat prin desfiinţarea mai multor agenţii şi oficii din subordine, printre care Administraţia Sistemului Naţional Antigrindină, Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă şi oficiile pentru ameliorare şi reproducţie în zootehnie.

Potrivit ministrului Agriculturii, până în toamnă vor fi disponibilizaţi 2.820 de angajaţi din subordinea ministerului. În parohia Ministerului Finanţelor Publice au loc deja disponibilizări în Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite