Emil Boc despre decizia de plafonare a salariilor profesorilor: "Sunt profesori care au salariul majorat cu 50% în 2008 şi cu 15% în 2010"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia a decis plafonarea salariilor profesorilor, cerând Guvernului să-şi asume răspunderea pe această lege. Guvernul s-a întrunit joi într-o şedinţă extraordinară în care s-a discutat solicitarea coaliţiei.

UPDATE 20.00 La finalul şedinţei de Guvern, premierul Emil Boc a declarat că s-a discutat problema salarizării profesorilor şi Executivul va promova un proiect de act normativ care prevede plafonarea salariilor pentru profesori.

Citiţi şi:

Botoşani: Profesorii îşi iau salariile restante: Pentru perioada de grevă nu vor fi plătiţi!

Şcolile sucevene rămân blocate de salariile neplătite

 Emil Boc a anunţat că proiectul de act normativ a fost discutat în primă lectură şi va fi transmis Consiliului Economic şi Social.

"Astăzi, România nu îşi poate permite, încă, să plătească majorarea salariilor cu 50%. În România, astăzi, sunt profesori care au salariile majorate cu 50%, iar alţii nu le au", a afirmat premierul, care a vorbit despre legea adoptată de Parlament în 2008 prin care salariile profesorilor erau majorate cu 50%.

"Ulterior, Guvernul Tăriceanu a dat o OUG prin care salariile erau majorate doar cu 17%, care a fost însă declarată neconstituţională. Astfel au fost situaţii în care profesorii au câştigat în instanţă majorarea cu 50%", a mai spus Boc, adăugând că salariile dacălilor au crescut şi în 2010 cu 15%.

El a arătat că, din cauza unor practici judiciare neuniforme, unii profesori au dreptul la o majorare salarială cu 50%, iar alţii la o creştere mai mică, motiv pentru care este nevoie de un act normativ care să reglementeze unitar acest sistem de salarizare.

"Acum sunt profesori care au salariul majorat cu 50% în 2008 şi cu 15% în 2010", susţine Emil Boc, care a mai spus că săptâmâna viitoare va fi anunţată decizia finală pe acest proiect.

"Cu riscul de a fi inpopular, le spun românilor că România nu poate da mai mult decât îşi permite. Soluţia nu este să dăm pomeni electorale, ci să facem investiţii. Cheia măririi salariilor se află în economie. Îi înţeleg pe români, dar soluţia nu este să cădem în iluzii", a adăugat premierul

Întrebat dacă Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea pe acest proiect de lege, Emil Boc a spus că decizia se va lua în Coaliţie.

UPDATE 19.40 Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PDL) a declarat pentru „Adevărul” că decizia coaliţiei urmăreşte crearea unei grile unitare în ceea ce priveşte salariile dascălilor. „Sunt profesori care au câştigat în instanţă şi au un anumit salariu, iar alţii care prestează aceeaşi muncă şi un nivel diferit de salarizare. Unii primesc, iar alţii –nu. Trebuie să găsim o soluţie unitară, care ar putea fi valabilă doar pentru 2011”, a explicat Anastase. Potrivit acesteia, modificările legislative pe care le va stabili coaliţia vor fi operate ori prin asumarea răspunderii Guvernului în termen de 10 zile, ori prin procedură de urgenţă pe un proiect legislativ.

Coaliţia a decis, în această după-amiază, în şedinţa de urgenţă de la Palatul Victoria ca Executivul să-şi asume, în zece zile, un proiect de lege privind salarizarea profesorilor. Astfel, Guvernul vrea să aducă salariile profesorilor la acelaşi nivel, să impună anumite plafoane, astfel încât să nu acorde acele majorări salariale câştigate de cadrele didactice în instanţă, potrivit Realitatea TV.

Guvernul avea două variante, un proiect de ordonanţă de urgenţă, sau proiect de lege care să fie asumat în Parlament, astfel încât să se aplice cât mai repede legea.

Secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, afirmă că se doreşte reducerea salariilor cu 33% pentru toţi cei care au câştigat în instanţă acest drept.

Măsura ar viza peste 15.000 de cadre didactice care şi-au câştigat drepturile în instanţă, spun sindicaliştii.

Revenim cu detalii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite