Prefect ucigaş: orbit de soare sau de viteză? (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul prefect Călin Platon, arestat aseară pentru 29 de zile, susţine că a provocat accidentul, în urma căruia a murit un bebeluş de trei luni, din cauza luminii puternice. Platon conducea însă cu permisul suspendat după ce a fost prins că circula cu 120 de kilometri la oră. Martorii accidentului spun că oficialul avea viteză.

„Era la ora 6.00 seara, când soarele apunea, şi mi-a intrat în ochi, de aceea nu am putut vedea". Aşa a explicat ieri, la ieşirea din sediul poliţiei, fostul prefect Călin Platon (50 de ani) cauza accidentului în urma căruia a murit un copil de trei luni. El a repetat în faţa presei: „Regret enorm această tragedie şi nenorocire".

Citiţi şi:

Călin Platon: „Mi-a intrat soarele în ochi“

EXCLUSIV Poliţia despăgubeşte un şmecher căruia i-a luat permisul pentru că a trecut pe roşu

Fostul prefect a fost arestat aseară, pentru 29 de zile, după ce instanţa l-a audiat timp de peste două ore. Decizia judecătorilor a venit la finalul unei şedinţe care a durat aproximativ o oră. Mandatul a fost emis pentru acuzaţiile de ucidere din culpă, vătămare corporală gravă din culpă şi conducere pe drumurile publice având permisul suspendat. Avocatul lui Platon a atacat decizia cu recurs. El a explicat că acuzatul putea fi cercetat în libertate, pentru că nu reprezintă „un pericol concret". În prezent inspector guvernamental, Platon riscă o pedeapsă cu închisoarea între 2 şi 7 ani.

Şofer vitezoman

Accidentul s-a produs, vineri, în jurul orei 18.00, pe Bulevardul 1 Decembreie 1918 din Cluj-Napoca. Platon venea cu un Volkswagen Passat din zona centrală a oraşului şi se îndrepta spre cartierul Grigorescu. Ioana Jakab (32 de ani) şi bebeluşul acesteia, Cosmin, de trei luni, care se aflau pe trecerea de pietoni au fost spulberaţi. „Consider că nu am avut viteză, dar expertiza o va spune", a declarat Platon. Pe de altă parte însă, martorii susţin că urmele de frânare se întind pe o distanţă de 11 metri de la locul impactului.

De asemenea, potrivit poliţiştilor de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj, fostul prefect s-a ales cu permisul de conducere suspendat ca urmare a depăşirii limitei de viteză maximă admisă într-o localitate sibiană, iar dovada înlocuitoare, emisă la 5 august cu o valabilitate de 15 zile, era expirată. „Avea dovada expirată şi este cercetat şi pentru conducere pe drumurile publice cu permisul suspendat. Dovada a expirat la 20 august", a declarat Gina Pop, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Cluj. Călin Platon şi-a justificat prezenţa pe drumurile publice, la volan, spunând că a făcut „o confuzie de dată".

Un clujean a refăcut traseul pe care fostul prefect al Clujului, Călin Platon, l-a parcurs în ziua în care a accidentat o mamă şi bebeluşul acesteia pe o trecere de pietoni din Cluj-Napoca

„Copilul a fost aruncat vreo 10 metri"

De altfel, potrivit lui Ioan Mărginean, vecin şi prieten de familie cu soţii Jakab, din spusele lui Sandor, tatăl bebeluşului ucis, fostul prefect s-a arătat foarte afectat şi a depus eforturi pentru a ajuta familia. „Ei aveau copilul de trei luni. S-a născut prematur săracul. La şapte luni l-a născut şi a mai stat cu el în spital încă două luni. Ioana cu copilul, Cosmin, au fost în parc. Se întorceau acasă, iar după ce au trecut puntea peste Someş, i-a luat pe sus", povesteşte omul.

Vecinul mai spune că imediat după accident urmele de frână lăsate de Volkswagenul Passat al fostului prefect se vedeau pe o distanţă de 11 metri. „Copilul a fost aruncat vreo 10 metri în iarba de lângă şosea. Am aflat că avea hemoragie internă, lovitură craniană şi splina afectată. Sâmbătă a fost operat la splină, dar ieri (duminică - n.r.) a murit", mai povesteşte Ioan Mărginean.

El spune că Sandor lucrează ca şofer de TIR, iar Ioana este vânzătoare la un magazin din apropiere. „Szany (Sandor - n.r.) mi-a spus că prefectul este distrus. I-a purtat pe la cei mai buni medici numai să scape copilul şi Ioana. La Clinica de Ortopedie l-a ales pe cel mai bun doctor. A fost foarte cooperant", mai povesteşte Mărginean.

Ioana Jakab va fi operată, astăzi, la Clinica de Ortopedie „Alexandru Rădulescu" din Cluj cu fractură deschisă la gamba dreaptă şi fracturi multiple la piciorul drept. Starea sa de sănătate era în continuare gravă.

Curriculum Vitae

Călin Platon s-a născut la Dej în 1960, a absolvit Facultatea de Mecanică în 1986. Până în 2004, a activat în cadrul S.C. Refrabaz S.A. Dej ca inginer, apoi ca director. Din 1996 a fost consilier judeţean, iar din 2005, suprefect. Platon a fost prefect al judeţului Cluj în perioada 2007-2009. La finalul mandatului, el a fost promovat inspector guvernamental. (Bianca Pădurean)

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite