Clinica Sabyc, filiera „Puradei pentru evrei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetatorii au percheziţionat centrul medical Sabyc la 19 iulie 2009
Anchetatorii au percheziţionat centrul medical Sabyc la 19 iulie 2009

Aproximativ 50 de femei din Israel au fost fertilizate in vitro la clinica Sabyc, fără a şti că ovulele proveneau în mare parte de la femei de etnie rromă. Ele ştiau că donatoarele sunt studente. Aproape 250 de fete – în special ţigănci – şi-au vândut ovulele la clinica Sabyc, fără ca medicii să ţină cont că unele donatoare sufereau de diverse forme de retard.

Patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiul vitreg al acestuia, Yair Miron, secretara centrului medical, Cecilia Borza, doi medici israelieni - Lewit Natan şi Ziskind Genia, fostul director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, Victor Zotta, şi Rosana Turcu, coordonatorul regional pentru Bucureşti al ANT, vor fi judecaţi într-un proces-premieră în România. Afacerile cu embrioni umani au înflorit în ţara noastră în anii 2000 din cauza lipsei unei legislaţii coerente în domeniu. În 2006, donarea de ovule şi obţinerea unor avantaje materiale ca urmare a traficului cu embrioni umani au fost oficial interzise.

Citiţi şi:

Şeful Sabyc nu mai poate profesa medicina - decizie definitivă

Colegii şi clienţii medicilor israelieni de la Sabyc cer susţinerea lor în Israel

VIDEO 200 de fete, racolate în trocul cu ovule

Conform procurorilor

DIICOT, în ciuda interdicţiilor impuse, clinica Sabyc a dezvoltat o reţea specializată în traficul internaţional de ovule, oficialii centrului medical ocupându-se cu racolarea fetelor care - în schimbul a maximum 250 de euro - donau ovule, folosite ulterior la inseminarea in vitro a femeilor care nu puteau avea copii pe cale naturală.

„Vânzătoare" cu copii handicapaţi

Cele mai multe cliente care apelau la serviciile de fertilizare in vitro oferite de clinica Sabyc veneau special din Israel. Pentru o singură procedură de inseminare, fiecare femeie plătea 3.500 de euro.

Operaţiile de fertilizare aveau loc la clinica Sabyc, în weekend, deşi oficial centrul medical nu avea program duminica. În zilele în care aveau loc fertilizările in vitro, nimeni - cu excepţia femeilor care urmau să fie inseminate artificial - nu avea voie să intre în centrul medical. Femeile venite din Israel nu ştiau că centrul medical Sabyc nu era acreditat pentru operaţii de inseminare in vitro şi nici că ovulele folosite pentru fertilizare proveneau, în general, de la femei de etnie rromă, care trăiau la limita subzistenţei.

Ele îşi donau ovulele în schimbul unor sume de bani cuprinse între 600 şi 1.000 de lei. Nici măcar faptul că unele donatoare dăduseră naştere în trecut unor copii cu handicap nu i-a oprit pe reprezentanţii clinicii Sabyc de la recoltarea ovulelor acestor femei. Rareori erau refuzate, în general când erau depistate cu sifilis.

„Nu mi s-a spus că mătura străzi"

„În Israel am vorbit despre sumă şi tratament cu doctorul Natan Lewit. Medicul mi-a spus să achit 3.500 euro pentru tratament. Mi-au spus despre donatoare doar când am întrebat prima oară şi au precizat că este tânără şi studentă, dar nu am cunoscut-o personal. Nu am ştiut că donatoarea nu are studii şi mătura străzi şi că este de etnie rromă. Am ştiut că donatoarea primeşte bani pentru tratament", a declarat anchetatorilor Hanin Vered, una dintre israeliencele inseminate in vitro la clinica Sabyc. Nici donatoarele nu erau informate despre posibilele complicaţii declanşate prin procedurile de stimulare ovariană, iar multe dintre ele şi-au vândut ovulele de câte trei - patru ori.

„Ferentari", cartierul donatoarelor

Strada Zăbrăuţiului din cartierul bucureştean Ferentari a fost „pepinieră" de donatoare pentru clinica Sabyc. Nu mai puţin de opt fete care locuiau pe această stradă au găsit procurorii DIICOT printre donatoarele frecvente ale clinicii.

Laura (stânga) şi Emiliana  au donat ovule la Sabyc

Laura (stânga) şi Emiliana au donat ovule la Sabyc

Măturătoare sau casnice, ţigăncile din Ferentari vindeau ovulele pentru şase milioane de lei. O tânără care a donat de trei ori ovule medicilor de la Sabyc a acceptat să stea de vorbă cu noi, pe stradă, printre gunoaie. Emiliana Felicia Dănăcică tocmai se întorcea cu copilul de la spital unde fusese să-i schimbe un pansament. Soţul ei este după gratii, fiind acuzat de trafic de droguri.

„Eu am crezut că sunt oameni serioşi. Nu ştiam ce fac cu ovulele mele. Sunt săracă şi am făcut-o pentru bani, erau şase milioane de lei la recoltare. Am mai dus două fete şi mi-a mai dat secretara Cecilia două sute de dolari. Dacă ştiam eu că fac ei milioane de dolari pe mine, îi jupuiam de verzişori. Io n-am avut nimic de la tratamente, dar am auzit că două fete au murit. Nu ştiu dacă e adevărat, atunci m-am speriat şi am zis tot la domn procuror. Să le fie copiii sănătoşi la cuplurile alea care s-au fertilizat", a spus Emiliana.

Interceptare

Convorbire telefonică interceptată de SRI între medicul Yair Miron şi secretara Cecilia Borza. Cei doi erau îngrijoraţi că una dintre donatoare avea complicaţii după prelevarea de ovule şi prezentarea ei la un spital ar fi deconspirat activităţile de la Sabyc.

2 mai 2009, ora 18.30

Cecilia Borza: Da, Yair...

Yair Miron: Ce faci?

C.B.: Ce să fac? Uite, la serviciu.

Y.M.: A, mai stai un pic?

C.B.: Eu plec acum s-o vizitez pe aia la spital.

Y.M.: Pe cine?

C.B.: E o donatoare de-a noastră.

Y.M.: Şi ce-a păţit?

C.B.: Ei, a făcut două chisturi şi să vedem cum putem rezolva, că vrea s-o opereze. Şi domnul doctor Miron spune că nu e bine să fie operată, ştii?! Mă duc acolo să văd, să nu fi vorbit ceva... mă duc cu dl Onofriciuc...

Y.M.: Aşa...

C.B.: Să-i dau nişte... aşa... să vedem cum putem rezolva. Că e una d-aia... ştii tu...

Y.M.: Da...

C.B.: Ştii la ce mă refer...

Y.M.: Îhî...

Câştiguri exorbitante

Câştigurile clinicii Sabyc erau exorbitante, având în vedere că pentro o singură donare o fată primea în medie 800 de lei, iar ovulele erau folosite şi pentru patru inseminări in vitro - operaţii pentru care medicii încasau peste 15.000 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite