VIDEO 200 de fete, racolate în trocul cu ovule

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii clinicii Sabyc sunt acuzaţi că au determinat mai multe fete, în special ţigănci, să-şi vândă ovocitele cu maximum 1.000 de lei. Traficanţii de ovule de la clinica Sabyc vor fi judecaţi după ce au pus la cale o afacere cu embrioni umani, pe principiul vânzare – cumpărare ca la talcioc.

Patronul clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiul său, Yair Miron, secretara centrului, Cecilia Borza, şi medicii israelieni Lewit Natan şi Ziskind Genia au fost trimişi în judecată, ieri, pentru trafic internaţional de ovule.

Citiţi şi:

Şeful Sabyc nu mai poate profesa medicina - decizie definitivă

Colegii şi clienţii medicilor israelieni de la Sabyc cer susţinerea lor în Israel

Afacerea cu ovule este fără precedent în România, procurorii DIICOT descoperind aproximativ 200 de tinere, cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani - care au donat la clinica Sabyc - contra unor sume de bani cuprinse între 800 şi 1.000 de lei - ovule, care ulterior erau folosite pentru inseminarea in vitro a unor femei care nu puteau avea copii pe cale naturală.

Cecilia Borza era cea care se ocupa cu racolarea - direct sau prin intermediul unor interpuşi - a fetelor care consimţeau să doneze ovule contra unor sume de bani. Tot ea era cea care se preocupa de păstrarea discreţiei asupra activităţii desfăşurate, urmărind în mod constant procedura de stimulare ovariană şi de prelevare de ovocite.

Borza era şi cea care ţinea evidenţa concretă a analizelor efectuate şi a schemei de tratament pentru fiecare donatoare în parte, a modalităţii de contact, a persoanei de legătură, a sumelor acordate reprezentând atât contravaloarea medicamentaţiei acordate şi a transportului, cât şi a banilor reprezentând plata efectivă a ovocitelor donate.

Ţigăncile, cliente fidele

Conform DIICOT, majoritatea donatoarelor erau femei foarte sărace de etnie rromă sau studente care au declarat că aveau nevoie de bani fie pentru plata căminului, fie pentru studii. Fetele care donau ovule nu erau informate despre posibilele complicaţii care ar fi putut să apară după operaţie.

De altfel, una dintre donatoare a murit în urma unui avort, iar altele au manifestat stări de rău. Beneficiarele ovulelor erau, în general, israelience care veneau special în România pentru inseminarea in vitro, întrucât în Israel aceste proceduri sunt interzise.

Clinica Sabyc nu avea aviz de funcţionare pentru operaţii de fertilizare in vitro, ea funcţionând în baza unui înscris obţinut de la Agenţia Naţională de Transplant, în iulie 2009, deşi instituţia nu avea competenţa de a emite astfel de documente.

Limuzine sub sechestru

Anchetatorii au solicitat instanţei şi închiderea clinicii Sabyc. De asemenea, procurorii DIICOT au decis menţinerea sechestrului pe suma de 113.000 de euro - aparţinând lui Harry Mironescu - şi a trei limuzine de lux - Mercedes Benz S 350, Lamborghini Gallardo  şi Mercedes Benz S 500 - proprietatea patronului de la Sabyc.

Harry Mironescu şi presupuşii săi complici sunt acuzaţi şi de introducerea în mod fraudulos în România de celule de origine umană folosite la fertilizările in vitro.

Plângeri la CEDO

Scandalul declanşat de afacerea cu ovule are şi victime colaterale, o serie de femei riscând să nu mai poată avea copii, în cazul în care le vor fi distruşi embrionii păstraţi la clinica Sabyc. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat, marţi, autorităţile române să nu distrugă 16 embrioni ridicaţi de la clinica Sabyc şi lăsaţi de procurori la INML „Mina Minovici" după ce o femeie a dat statul în judecată pentru că nu îşi putea recupera materialul genetic.

Complicitatea autorităţilor

Directorul executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, Victor Zotta (foto), şi Rosana Turcu, coordonator regional pentru Bucureşti al ANT, sunt acuzaţi, în acest dosar, de fals material în înscrisuri oficiale. Victor Zotta se declară nevinovat, deşi avea o relaţie de amiciţie cu Harry Mironescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite