"Historia": Cine este Gabriel Bethlen, modelul politic al lui Marko Bela

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În antecamera biroului vicepremierului Marko Bela se află două efigii, cu chipurile compozitorului maghiar Béla Bartók ( 1881-1945) şi al lui Gabriel Bethlen, principe al Transilvaniei între 1613 şi 1629.

Vicepremierul Marko Bela, la Interviurile 2+1: „Preşedintele Băsescu are mereu idei. Unele, nereuşite. Sunt sceptic în privinţa noii Constituţii.

În cadrul interviului "2 plus 1", acordat cotidianului "Adevărul", Marko Bela explică semnificaţia:  „Nu e întâmplător. Bartók Béla e cel mai mare compozitor maghiar. Este născut pe teritoriul României, la Sânnicolau Mare şi a făcut foarte multe pentru muzica populară românească. Bethlen Gábor a fost principele Transilvaniei, un mare politician, care a reuşit să impună un echilibru în Ardeal într-o perioadă plină de conflicte politice şi religioase. Este cel mai apreciat principe al Transilvaniei. Pentru noi este un model politic”, a declarat liderul UDMR.

Mai citeşte în revista Historia:

Teroriştii palestinieni, urmăriţi cu „ARTA“

Matei Corvin, cel mai studiat român la Yale

"Historia": Un profesor câştiga cât un fotbalist în perioada interbelică

Gabriel Bethlen s-a născut în localitatea Ilia din actualul judeţ Hunedoara. Tatăl său s-a numit Francisc şi a venit în Ardeal de dincolo de Tisa, iar mama sa, pe nume Drusiana Lazăr, era din secuime. Datorită faptului că avea tenul mai închis la culoare, lui Gabriel Bethlen i se mai spunea "Ţiganul".

A dat dovadă de calităţi remarcabile, dublate de un mare simţ politic. A fost căsătorit cu Ecaterina de Brandenburg, care i-a succedat în scaunul Principatului Transilvaniei pentru circa un an, după moartea sa.

Citiţi continuarea articolului accesând noul site HISTORIA

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite