Un paraşutist mort şi altul rănit, la Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plutonierul adjutant Petre Onofre şi-a găsit sfârşitul la Centrul de Instrucţie de la Baza Militară de la Boboc, judeţul Buzău, aceeaşi unitate în care, în octombrie 2009, a murit un alt paraşutist, Cătălin Stanciu Scarlat. Un alt camarad a ajuns în spital marţi seară, cu fractură de coloană, după ce a aterizat greşit, din cauza unei pale de vânt.

Petre Onofre, militarul care a decedat, ieri, la Buzău, în poligonul Boboc, avea 41 de ani şi era angajat la unitatea militară din Clinceni. Venise la Buzău pentru a participa la un curs al Şcolii de Aplicaţie pentru Paraşutişti. În timpul exerciţiului de paraşutare desfăşurat pe aerodromul de la Boboc, paraşutistul trebuia să facă un salt de la o înălţime de 2.000 de metri dintr-un avion C 130 Hercules.

Eroarea umană, exclusă în cazul morţii paraşutistului

El avea în dotare o paraşută de tip aripă, considerată una dintre cele mai sigure. Aceasta însă nu s-a deschis, iar trupul militarului s-a zdrobit de pământ.

UPDATE Paraşutist mort după ce nu i s-a deschis paraşuta

La unitatea militară de la Boboc a sosit o echipă de anchetă a Statului Major al Forţelor Aeriene, care încearcă să identifice cauzele tragediei. Specialiştii militari spun că paraşuta trebuie asigurată cu un dispozitiv de deschiderea automată pentru ca, în cazul în care militarul îşi pierde cunoştinţa, aceasta să se deschidă singură. Anchetatorii vor stabili de ce nici acest sistem de siguranţă nu a funcţionat.

A trecut pe lângă moarte

Un alt incident s-a petrecut cu doar o zi înainte la baza Boboc. Un subofiţer care făcea un curs pentru obţinerea brevetului de paraşutist a văzut moartea cu ochii marţi seara, imediat după ce a sărit cu paraşuta. Sergentul Horaţiu Andreşan (28 de ani) a venit la Buzău, la Şcoala de Aplicaţie pentru Operaţii Speciale, pentru obţinerea unui brevet de paraşutist.

Marţi a efectuat cel de-al treilea salt cu o paraşută standard cu care se sare de la înălţimi mici. Înainte de aterizare, a fost luat de o rafală de vânt, iar în momentul în care a atins solul a aterizat greşit şi s-a lovit puternic la spate.

„Am sărit de la o înălţime de 500 de metri. M-am lovit la aterizare şi mă doare foarte tare spatele", ne-a declarat Horaţiu Andreşan. Potrivit medicilor de la Spitalul Judeţean Buzău, sergentul a suferit o fractură prin tasare la coloana vertebrală.Deocamdată, conducerea unităţii militare Boboc a refuzat să comenteze cele două incidente, sub pretextul că aşteaptă rezultatele anchetei.

Anul trecut, un instructor praşutist, Cătălin Stanciu Scarlat, şi-a pierdut viaţa în cursul unui antrenament de rutină din acelaşi poligon buzoian. El a încercat să salveze viaţa unui cursant care a căzut de pe o platformă de exerciţiu, dar a căzut la rândul lui în gol şi a murit
pe loc.

Citiţi şi: UPDATE Paraşutist mort după ce nu i s-a deschis paraşuta

Un paraşutist a trecut în zbor pe lângă moarte

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite