Eroarea umană, exclusă în cazul morţii paraşutistului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un paraşutist în vârstă de 41 de ani a murit ieri dimineaţă după ce paraşuta nu s-a deschis. Bărbatul era angajat la unitatea militară din Clinceni, însă venise la Buzău pentru a participa la un curs al Şcolii de Aplicaţie pentru Paraşutişti. În timpul exerciţiului de paraşutare desfăşurat pe aerodromul din Boboc, paraşuta militarului nu s-a mai deschis.

Plutonierul adjutant Petre Onofre efectua un salt de la o înlţime de 2.000 de metri dintr-un avion C 130 Hercules, cu o paraşută de tip aripă, considerată una dintre cele mai sigure. La locul accidentului a ajuns la scurt timp şi un echipaj medical de urgenţă, însă medicii nu au mai putut face altceva decât să constate decesul lui.

UPDATE Paraşutist mort după ce nu i s-a deschis paraşuta

Un paraşutist a trecut în zbor pe lângă moarte


După tragedie, la unitatea militară de la Boboc a venit şi o echipă de anchetă a Statului Major al Forţelor Terestre, care a încearcat să identifice cauzele care au provocat tragedia. Foştii ofiţeri paraşutişti se întreabă la rândul lor cum a fost posibil ca paraşuta de tip „aripă" a lui Petre Onofre să nu se deschidă şi de ce acesta nu a acţionat rezerva. Ei exclud eroarea umană, dar şi problemele medicale. „Era un bun profesionist ce făcea parte din trupele de elită ale armatei. A urmat mai multe cursuri de specialitate şi avea o bogată experienţă în misiuni", ne-a declarat comandorul în rezervă Adrian Avarvarei, fostul şef al lui Petre Onofre.

„Cu 24 de ore înainte de zbor se face un control medical amănunţit. Medicul examinează fiecare paraşutist în parte. Pe aerodrom, înainte de urcarea în avion se face un nou control medical. Pentru o simplă paloare a feţei medicul poate opri un paraşutist la sol" , ne-a declarat medicul militar Poetaş Şuchea, care a activat la unitatea de paraşutişti din Crâng.


Un alt accident în acelaşi timp


Un subofiţer care făcea un curs pentru obţinerea brevetului de paraşutist a văzut moartea cu ochii imediat după ce a sărit cu paraşuta şi a fost prins de o rafală de vânt. Sergentul Horaţiu Andreşan are 28 de ani este de fel din oraşul Luduş, judeţul Mureş şi tot acolo este şi angajat A venit la Buzău, la Şcoala de Aplicaţie pentru Operaţii Speciale, pentru obţinerea unui brevet de paraşutist iar ieri a efectuat cel de-al treilea salt cu o paraşută standard cu care se sare de la înălţimi mici.

Înainte de aterizare a fost luat de o rafală de vânt iar în momentul în care a atins solul a simţit o durere puternică în spate. "Am sărit de la o înălţime de 500 de metri, şi mi-am dat seama că se întâmplă ceva când am fost luat de o rafală de vânt. M-am lovit şi mă doare foarte tare spatele", ne-a declarat Horaţiu Andreşan. Potrivit medicilor sergentul a suferit o fractură prin tasare la coloana vertebrală dar este în afara oricărui pericol.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite