Primărie de lux şi şcoală între dulapuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Băicoianu, profesoară de matematică, alături de elevii de la şcoala din Merei
Carmen Băicoianu, profesoară de matematică, alături de elevii de la şcoala din Merei

Peste 200 de elevi de la şcoala generală din localitatea Merei învaţă de trei ani într-un spaţiu amenajat între nişte dulapuri de la fostul cămin cultural. Autorităţile ridică din umeri. Şcoala din sat este un şantier abandonat. Autorităţile spun că nu au bani să termine lucrările, deşi tocmai au inaugurat un nou sediu al Primăriei, în valoare de 3 milioane de lei.

De trei ani, peste 200 de elevi din Merei învaţă într-un cămin cultural dezafectat, fără căldură, fără apă curentă, fără toalete. În fiecare zi ei merg la cursuri într-o sală de clasă amenajată în grabă într-un local unde până nu demult se ţineau nunţile din sat.

GALERIE FOTO AICI

Citeşte şi:

Botoşani: Şcoală primară transformată în birt sătesc


Astfel, sala de spectacole a căminului cultural a fost împărţită în mai multe spaţii cu ajutorul dulapurilor pline de materiale didactice sau documente şcolare. În acelaşi mod sunt delimitate şi cancelaria şi biroul directorului.

„Sunt ore la care nu mai ştii ce ţi se predă. Că se aude şi doamna de la clasa asta, dar şi profesorii de la clasele de alături, care predau altceva. Iese o varză, nu şcoală!", a spus elevul Laurenţiu Cucu, de la clasa a VII-a.


Sala este despărţită de dulapuri pe post de pereţi. În stânga - elevii la oră, în dreapta - cancelaria

Sala este despărţită de dulapuri pe post de pereţi. În stânga - sala de clasă, în dreapta - cancelaria


Profesorii sunt revoltaţi şi ar vrea să plece. „Sunt cele mai grele condiţii în care am predat vreodată. Această sală este foarte mare şi elevii suferă mereu de frig. Tot la noi în clasă funcţionează cancelaria şi biroul directorului. Pentru că în loc de pereţi avem dulapuri ne auzim unii pe alţii", a declarat Carmen Băicoianu, profesor de matematică.

În afara faptului că orele sunt un calvar pentru elevi şi profesori, încălzirea spaţiului este imposibilă. Nu există nicio sobă. Nici apă nu există. Elevii beau dintr-o fântână aflată la câţiva zeci de metri distanţă.

CITIŢI ŞI: Cu şcoala dărâmată, învaţă în sala de şedinţe a Primăriei

Trei ani de amânări

Calvarul elevilor din Merei a început în urmă cu trei ani, atunci când autorităţile au hotărât că este timpul ca şcoala şi primăria din localitate să intre în reabilitare. Cele două proiecte au demarat concomitent, în vara lui 2007, însă soarta lor a fost diametral opusă.

În vreme ce primăria s-a ales cu o clădire nouă, recent inaugurată, lucrările la şcoala din localitate au fost abandonate în urmă cu doi ani. Motivul: constructorul nu a primit niciun ban, deşi făcuse deja jumătate din lucrare, respectiv alocase din fonduri proprii 250.000 de lei din bugetul total de 500.000 lei.

Viceprimarul comunei, Ştefan Chircă, admite că  nu a plătit niciun leu pentru această şcoală. „Nu este numai vina Primăriei. Eu cred că este şi vina foştilor guvernanţi. S-au cheltuit mulţi bani cu reabilitările şi la un moment dat au rămas fără fonduri. Acum încercăm să vedem de unde facem rost de bani ca să acoperim datoria", a declarat el.

Noul sediu al Primăriei a înghiţit însă 3 milioane de lei. Şi echipa de fotbal  din localitate, care evoluează din liga a treia, primeşte fonduri de la bugetul local. Astfel, clubul a primit 400.000 de lei doar în cursul anului 2009.

Promisiuni deşarte

Directorul unităţii de învăţământ Maria Drăghici nu mai ştie unde să mai facă demersuri pentru rezolvarea acestei situaţii delicate în care se află elevii şi cadrele didactice. Spune că s-a plâns şi la Primărie, şi la Inspectoratul Şcolar, şi la Prefectură. Degeaba.

„Am adus consilierii de la primărie şi le-am arătat în ce condiţii învaţă copiii, pentru că unii dintre ei habar n-aveau  de ce se întâmplă aici. Le-am vorbit despre pericolul în care se află sănătatea copiilor pentru că astă iarnă am fost nevoiţi să închidem şcoala trei zile din cauza frigului. Au votat reluarea lucrărilor, numai că până la momentul acesta am rămas în aceeaşi situaţie", s-a plâns Maria Drăghici.

Drumul către clasă, un calvar

Ştefania Cucu (dreapta) îşi schimbă cizmele de cauciuc înainte de a ajunge la şcoală



Nu doar cursurile în sine sunt o problemă pentru copiii din comuna Merei, ci şi drumul către şcoală. Cei 25 de elevi din satul Valea Puţului sunt nevoiţi să bată cinci kilometri în fiecare zi pentru a ajunge la locul de unde-i poate lua autobuzul şcolar. Ştefania Cucu (12 ani) este elevă în clasa a VII-a, la şcoala din Merei.

„Astăzi cei trei fraţi ai mei de clasa a doua şi a treia nu au putut merge cu mine pentru că a plouat şi puteau să cadă cu ghizdanul prin noroi. Este foarte greu să ajungem la şcoală mai ales când plouă şi când ninge.Ne schimbăm de cizmele de cauciuc în vie ca să nu ne facem de râs", a spus Ştefania.

Drumul este atât de prost până la Valea Puţului, încât şoferul autobuzului se teme să meargă până acolo. „Drumul este îngust şi cotit şi sunt alunecări de teren. Îmi e teamă să nu se întâmplă o tragedie, de aceea nu intru acolo", a explicat şoferul.

Autorităţile ridică din umeri când vine vorba de repararea drumului. „Este foarte complicată treaba acolo. Trebuie făcute lucrări complicate, costisitoare. Nu avem nici banii necesari pentru aşa ceva, aşa că, deocamdată, nu avem ce face", a mai declarat Ştefan Chircă.

Autorităţile promit o anchetă

În vreme ce autorităţile locale o dau din colţ în colţ şi încearcă să arunce vina pe alţii, cele judeţene promit că vor lua măsuri. Prefectul judeţului Buzău, Paul Beganu, spune că va cere o anchetă cu privire la modul cum au fost cheltuiţi banii publici la Merei.

„Nu cunosc amănunte, dar există indicii că s-au întâmplat lucruri necurate în această comună. Nu este firesc să avem o şcoală neterminată de trei ani, dar să cheltuim bugetul pentru echipe de fotbal", a declarat prefectul.

Ştefania Cucu (dreapta) îşi schimbă cizmele de cauciuc înainte de a ajunge la şcoală
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite