Botoşani: Şcoală primară transformată în birt sătesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au fost mutaţi la şcoala din satul vecin pentru ca in clădirea şcolii să fie deschisă o cârciumă
Elevii au fost mutaţi la şcoala din satul vecin pentru ca in clădirea şcolii să fie deschisă o cârciumă

Fără acordul Ministerului Educaţiei, primarul din Băluşeni a schimbat destinaţia şcolii Coşuleni  în cârciumă. Elevii din satul Coşuleni sunt nevoiţi să meargă pe jos trei kilometri până la şcoala din  satul vecin întrucât primarul din Băluşeni a concesionat şcoala unui privat care a deschis în local un magazin mixt şi sală de petreceri.

Primarul din Băluşeni se consideră  stăpân în comună ca pe propria lui moşie. Ultimul exemplu este dat de transformarea şcolii primare din satul Coşuleni în birt sătesc . Pentru că în şcoală învăţau doar  opt copii, din acest an Inspectoratul Şcolar Judeţean a închis temorar unitatea de învăţământ, elevii cu tot cu  învăţătoare fiind transferaţi la şcoala din satul vecin, Buzeni. Cu toate că şcoala a fost închisă, potrivit normelor Ministerului Educaţiei, nimeni nu putea schimba destinaţia unităţii de învăţământ. „ Într-adevăr şcoala a fost închisă, dar nu se schimbă destinaţia şcolii decât cu avizul Ministerului Educaţiei. La rândul său , Ministerul trebuie să aibă la bază documente justificative care includ avizul Consiliului de Administraţie al IŞJ. Noi nu ne-am dat acordul aşa că şcoala trebuia să rămână în conservare. Nu punem fi deacord ca în şcoală să se deschidă bar, sau sală de nunţi. „ a declarat Ada Macovei, inspector şef al IŞJ Botoşani.

Printr-o adresă, Inspectoratul Şcolar a atras atenţia primăriei din comună că nu poate schimba destinaţia şcolii (Foto)

image

„Eu decid ce trebuie să fie acolo" consideră  primarul Stratulat

Neculai Stratulat, primarul comunei Băluşeni are însă cu totul altă părere. Edilul susţine că la el în comună  face ce vrea  şi  că nu este obligat să ţină cont de absolut nicio autoritate a statului pentru bunurile administrate de primărie.  "Cine-i  Inspectoratul Şcolar ca să-mi dea mie ordine şi ce vă fracă pe voi grija ce fac eu la mine în comună? Este clădirea primăriei şi eu decid ce trebuie să fie acolo. Şcoala a fost închisă pentru că erau câţiva elevi. Trebuia cumva s-o las goală? S-a deschis un punct de alimentaţie publică ca lumea din sat să-şi poată cumpăra mărfurile de care au nevoie. Nu se vinde doar alcool ci şi pâine şi alimente, aşa că vedeţi-vă de problemele voastre. „ a declarat Neculai Stratulat, primarul din Băluşeni.

Beţivii satului sunt încântaţi de birtul din şcoală

Aşadar, prin binevoinţa primarului care a concesionat şcoala fără acordul Inspectoratului Şcolar societăţii comerciale  Berlina SRL, de la începutul anului şcolar cataloagele au fost înlocuite cu sticle de băuturi acloolice, iar în sala de clasă a şcolii urmează a se amenaja cât mai curând o frumoasă sală de petreceri unde se vor organiza nunţi şi cumătrii. Brusc, şcoala a devenit cel mai animat loc din micuţul sat unde pănă acum nu funcţiona niciun bar. De dimineaţă, curtea şcolii se umple de zeci de săteni veniţi la „Mixt Berlina " să se răcorească cu o bere rece sau să-şi încece necazul într-un  pahar de vodcă.  Sătenii au păreri împărţite asupra deciziei primarului. Cei care nu au copii de şcoală văd un lucru bun că şcoala a fost închisă  în timp ce alţii dezaprobă total hotărârea edilului. „Copilul meu trebuie să meargă pe jos şase kilometri dus -întors, până la şcoală în Buzeni. Acum e bine, dar la iarnă, când zăpada va fi mare nu ştiu ce o să facă pentru că drumurile astea nu le desfundă nimeni. Adică şcoala nu era bună şi e mai bine să avem birt. „  a spus Doina Ţurlică, mama unui băieţel de clasa a III-a.  Altfel gândeşte Ioan Roşu care nu vede  deloc necesar ca şcoala să rămână deschisă. „Nu avea rost ca pentru şase sau opt copii să mai avem şcoală. Cei care vor să înveţe pot să facă şi naveta.„,  consideră el.

Sticlele cu băuturi alcoolice au luat locul cataloagelor de pe rafturile din cancelarie (foto)

image

Transformarea şcolii în birt s-a făcut pe ascuns

Până şi directoarea şcolii din Băluşeni, în subordinea căreia se afla şcoala Coşuleni, a fost surprinsă de decizia primarului. Daniela Irimia a aflat că primarul a  transformat şcoala în cârciumă întâmplător, de la părinţii revoltaţi că trebuie să-şi trimită copiii la şcoală în satul vecin. „Nu am ştiut absolut nimic până când nu mi-au spus oamenii. Noi mai avem în şcoala din Coşuleni depozitate tot felul de  materiale didactice şi nu cred că ar fi normal să se facă cârciumă sau magazin fără acordul nostru. Am încercat să discut cu patronul care a închiriat localul şcolii şi să-i spun că Inspectoratul Şoclar nu şi-a dat acordul pentru schimbarea destinaţiei  însă el mi-a arătat contractul de concesiune semnat de domnul primar. Normal  era ca în şcoală să se fi deschis o bibliotecă, sau o casă de cultură, nu bar. „ a spus  Daniela Irimia, directorul şcolii din comuna Băluşeni.

Copiii merg pe jos trei kilometri până la şcoala din satul vecin (Foto)

image
Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite