Şatra Rezidence: Cum se trăieşte în cocioabe ţigăneşti în centrul Bucureştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece familii de rromi trăiesc după modelul nomad în apropiere de zona Unirii din Bucureşti. Teritoriul ocupat de locatarii sezonieri se află la câteva sute de metri distanţă de luxosul cartier Asmita Gardens, iar proprietarii noilor case au cea mai deprimantă privelişte.

Tabăra nomazilor se află în centrul Bucureştiului de câţiva ani buni. O parte din terenurile ocupate de aceştia sunt proprietate privată sau în curs de revendicare, iar Primăria Sectorului 4 cunoaşte situaţia zonei cuprinse între mallul SunPlaza şi cartierul Asmita Gardens. Numai anul trecut i-au evacuat de trei ori. CITEŞTE AICI despre satul de ţigani aflat la câţiva kilometri de Timişoara în care femeile sunt bătute, iar incestul este la el acasă

Mai citeşte şi:

FOTOGALERIE Cartier rezidenţial de cocioabe

„Terenul unde se află majoritatea construcţiilor improvizate este în curs de revendicare, astfel încât avem dreptul să intervenim. De altfel, anul trecut 60 de oameni au fost ridicaţi de aici", a declarat pentru „Adevărul" Cristina Pop, purtător de cuvânt la Primăria Sectorului 4. Ea a adăugat că mulţi dintre nomazi au fost trimişi în localităţile din jurul Capitalei, unde îşi au domiciliul, dar „chiriaşii" s-au reîntors de fiecare dată.

Deşi trăiesc în mijlocul Bucureştiului, rromii îşi duc existenţa de zi cu zi mai rău decât la ţară. Nu sunt conectaţi la niciun fel de utilităţi: nu au apă curentă şi nici lumină.

Şi-au făcut fântână

Şi-au creat condiţii primare de existenţă: şi-au făcut o fântână în mijlocul „cătunului", de unde-şi iau apă cu găleata, au improvizat nişte sobe care pot „exploda" în orice moment. De bucătărie nu au nevoie. Mâncarea o gătesc la un ceaun în aer liber.

„Casele" sunt construite din plăci de lemn scoase din piese de mobilier vechi, bucăţi de carton şi celofan şi uşi culese, probabil, de pe la ghenele din oraş.

Lângă o cocioabă este „parcată" o căruţă, la căpătâiul căreia un cal paşte liniştit.

„Îl mai luăm din când în când să strângem fier vechi din oraş. Aşa mai facem şi noi un ban să supravieţuim. Ai naibii ăştia de la poliţie! Ne‑au dat şi-o amendă de cinci milioane că cică n-avem voie cu calul prin oraş", spune Mariana, una dintre locatarele taberei, în timp ce spală rufele la un lighean. Pe lângă ea mişună vreo trei copii, cu vârste de până-n zece ani. Micuţii nu merg la şcoală. „Ce, vrei să ne calce maşina?", spune una dintre fetiţe.

Florin Piersic jr (stânga) şi Călin Goia sunt vecini cu rromii din Calea Văcăreşti

Florin Piersic jr (stânga) şi Călin Goia sunt vecini cu rromii din Calea Văcăreşti

Rromii, peisaj pentru VIP-uri

Locuitorii din zona Căii Văcăreşti spun despre nomazi că nu creează probleme, dar că nu este normal să-şi facă tabără în centrul Bucureştiului.

În complexul Asmita Gardens şi-au cumpărat apartamente mai multe vedete autohtone, printre care Călin Goia, solistul trupei Voltaj, Nicoleta Luciu şi Florin Piersic jr.

Deşi nu s-a mutat încă în noua locuinţă, Călin Goia este nemulţumit de prezenţa vecinilor săi. „Am văzut şi eu, dar nu este singurul loc din Bucureşti unde poţi întâlni situaţii de acest gen. Este jenant pentru o capitală europeană", a declarat solistul.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite