FOTOGALERIE Cartier rezidenţial de cocioabe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece familii de romi trăiesc în barăci, la doar câteva sute de metri de unul dintre cele mai luxoase proiecte imobiliare din Bucureşti, Asmita Gardens. Terenurile unde s-au aşezat nomazii, din apropiere de intersecţia Calea Văcăreşti cu Splaiul Unirii sunt în curs de revendicare, iar Primăria Sectorului 4 i-a evacuat pe „chiriaşi“ de trei ori în 2009.

La doar câteva minute de Piaţa Unirii, în centrul Capitalei, câteva hectare de teren viran înconjoară blocurile rezidenţiale de peste 15 etaje din cartierul „Asmita Gardens“.

Click aici pentru a vedea cum trăiesc „nomazii“ în coasta unui complex rezidenţial de lux

O parte din aceste terenuri sunt proprietate privată, fiind scoase la vânzare de cei care le deţin, dar restul sunt în curs de revendicare. Pe acest pământ neîngrjit, printre mormanele de gunoaie şi stufărişul crescut sălbatic, aproximativ zece familii de romi şi-au ridicat nişte cocioabe.

Tabăra de nomazi pare desprinsă din filmele regizorului Emir Kusturica. „Casele“ sunt construite din plăci de lemn scoase din piese de mobilier vechi, bucăţi de carton şi celofan şi uşi culese, probabil, de pe la ghenele din oraş.

Deşi trăiesc în mijlocul oraşului, romii îşi duc existenţa de zi cu zi mai rău decât la ţară. Nu sunt conectaţi la niciun fel de utilităţi: nu au apă curentă şi nici lumină. Dar, având în vedere că locuiesc ilegal pe un teren care nu le aparţine, nu se plâng.

Şi-au creat condiţii primare de existenţă: şi-au făcut o fântână în mijlocul „cătunului“, de unde-şi iau apă cu găleata, au improvizat nişte sobe care pot „exploda” în orice moment. De bucătărie nu au nevoie. Mâncarea o gătesc la un ceaun în aer liber.

S-au înţeles cu proprietarul
Lângă o cocioabă este „parcată“ o căruţă, la căpătâiul căreia un cal paşte liniştit.

„Îl mai luăm din când în când să strângem fier vechi din oraş. Aşa mai facem şi noi un ban să supravieţuim, Ai naibii ăştia de la poliţie! Ne-au dat şi-o amendă de cinci milioane că cică n-avem voie cu calul prin oraş“, spune Mariana, una dintre locatarele taberei, în timp ce spală rufele la un lighean. Pe lângă ea mişună vreo trei copii, cu vârste de până-n zece ani. Micuţii nu merg la şcoală. „Ce, vrei să ne calce maşina?“, spune una dintre fetiţe.

O altă vecină, Lenuţa, care stă de patru ani în „cartier“ face brânzoaice la un ceaun. Familia ei este mai înstărită: are „casa“ mai îngrijită şi are şi o Dacie papuc cu care aduce fierul vechi. „Ăştia de la primărie au spus că o să ridice o parte din barăci. Mie nu au ce să-mi facă, pentru că am vorbit cu proprietarul şi mă lasă să stau aici“, spune sigură pe ea femeia.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 4 au ridicat de trei ori barăcile amplasate aici. „Terenul unde se află majoritatea construcţiilor improvizate este în curs de revendicare astfel încât avem dreptul să intervenim. De altfel, în 2009 am trimis 60 de oameni care stăteau aici în localităţile de domiciliu“, declară Cristina Pop, purtător de cuvânt la Primăria Sectorului 4. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite