Profesorii protestează cu acte-n regulă. Sindicatele din sănătate, funcţionarii publici, Metrorexul, RATB-ul şi Taromul o fac din solidaritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii coc o serie de proteste care vor paraliza în special Capitala lunea viitoare. Angajaţii Metrorex, ai Regiei de Transport Bucureşti şi ai Tarom vor opri lucrul ca să se solidarizeze cu greva profesorilor şi a ceferiştilor.

„Titularii" grevei de la 31 mai sunt, de fapt, sindicaliştii din învăţământ. Nemulţumiţi de noua lege a Educaţiei, de reducerile a 15.000 de posturi şi de micşorarea salariilor cu 25%, profesorii au anunţat că vor intra în grevă pe perioadă nedeterminată, începând cu 31 mai 2010.

CITIŢI ŞI:

Disponibilizările în sectorul bugetar vor fi de 70.000 de angajaţi până anul viitor

Hossu: Ne-au spus că decât să reducă din măsuri, mai bine cade Guvernul

Negocierile au eşuat/ Sindicatele nu renunţă la grevă

Anunţul a fost făcut în urmă cu câteva săptămâni şi de atunci cadrele didactice nu au mai trecut notele în catalog, ca formă de protest.

Liderii de sindicat susţin că până pe 31 mai vor fi parcurse toate etapele prevăzute de lege pentru organizarea grevei: notificări către angajatori în legătură cu declanşarea conflictului de muncă, încercarea de rezolvare prin dialog social, strângerea de semnături.

Potrivit lui Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), notificările de declanşare a conflictului de muncă au fost trimise la inspectorate, iar cea pentru Ministerul Educaţiei va fi făcută cu 48 de ore înainte de eveniment, aşa cum prevede legea.

Potrivit lui Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), notificările de declanşare a conflictului de muncă au fost trimise la inspectorate, iar cea pentru Ministerul Educaţiei va fi făcută cu 48 de ore înainte de eveniment, aşa cum prevede legea. „Se vor parcurge toţi paşii, avem şi semnăturile necesare, nu va fi nimic ilegal", ne-a asigurat Aurel Cornea.

Solidaritatea, motiv de protestare

Sindicatele din sănătate şi funcţionarii publici nu se vor folosi de aceeaşi formă de protest, ci vor face grevă de solidaritate. „Nu vom urma vreo procedură anume, pentru că ne vom solidariza cu cei din învăţământ", ne-a spus Marius Petcu, preşedintele confederaţiei sindicale CNSLR Frăţia.

Într-adevăr, Legea privind soluţionarea conflictelor de muncă permite organizarea grevei de solidaritate fără să se mai treacă prin celelalte etape. Numai că există dezavantaje: „solidarii" nu au voie să facă grevă decât o zi şi doar cu acordul a cel puţin jumătate din numărul membrilor de sindicat. Prin urmare, toţi ceilalţi bugetari, mai puţin profesorii, vor avea voie să facă grevă doar luni, 31 mai.

Potrivit lui Marius Petcu, liderii sindicali vor decide ce fac abia marţi după-amiază. Şi angajaţii CFR au anunţat că vor opri trenurile, din 31 mai, nemulţumiţi de scăderea anunţată de 25% a salariilor, potrivit lui Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Meridian, citat de Mediafax. Totodată, Ion Popescu a declarat că, în cazul în care se va decide oficial greva, angajaţii CFR vor asigura doar o treime din transporturile feroviare.

Rolul lui Ion Rădoi

De parcă nu ar fi fost de-ajuns, angajaţii care asigură transportul în comun în Bucureşti au anunţat şi ei că vor opri lucrul, în semn de solidarizare cu bugetarii. Astfel, apare în scenă Ion Rădoi, liderul Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), care, din aprilie, are afiliat şi sindicatul Regiei Autonome de Transport în Comun (RATB). Fostul deputat PSD are acum puterea de a opri Capitala, deoarece este şef peste tot ceea ce înseamnă angajat în transportul public, şi promite prin intermediul vicepreşedintelui USLM că o va face luni.

"Este 90 la sută posibil să facem greva luni. Strângem semnături, dar asta nu este o problemă, pentru că sunt deja suficiente", a declarat ieri, pentru "Adevărul", Florian Crişu, vicepreşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou. El a adăugat că o decizie finală va fi anunţată la mijlocul săptămânii acesteia, când se vor centraliza semnăturile atât de la Metrorex, cât şi de la RATB.

„Conform legii, suntem obligaţi să asigurăm o treime din transport, aşa că nu vom opri în totalitate transportul de la metrou, ci doar până la ora 16.00", a mai spus Crişu.

Aurel Curdov, secretarul general al Sindicatului Tarom, a declarat că angajaţii companiei aeriene vor intra în grevă de solidaritate cu bugetarii la 31 mai. „Vom asigura o treime din transport, dar probabil că vom da drumul la cursele de Atena, Sofia, Chişinău", a declarat Curdov, citat de Mediafax.

Salariul mediu la tarom: 5.000 de lei

Pe de altă parte, Ruxandra Brutaru, directorul general al Tarom, ne-a declarat că abia săptămâna aceasta va discuta cu sindicatul. Potrivit Ruxandrei Brutaru, salariul mediu brut la Tarom este de aproximativ 5.000 de lei. Recesiunea economică a afectat şi compania Tarom, operatorul anunţând că în 2009 a transportat 1,72 milioane de pasageri, gradul mediu de ocupare fiind de 55,56% pe cursele externe şi 58,88% pe cursele interne.

Veniturile companiei ­s-au ridicat la 1,11 miliarde de lei, cu 413 milioane de lei mai mici decât cele programate prin buget la începutul anului 2009, pierderile estimate fiind de 90,99 milioane de lei. În primele trei luni ale anului 2010, Tarom a transportat 414.662 de pasageri, cu peste 26% mai mult decât în perioada similară din 2009.(A contribuit Otilia Caloian)

Cum se declanşează o grevă

- Sindicatul declanşează un conflict de interese şi îl anunţă la conducerea unităţii.
- Membrii de sindicat apelează la Ministerul Muncii pentru conciliere.
- Dacă această conciliere nu rezolvă conflictul, atunci sindicatul şi conducerea unităţii recurg la mediere.
- Mediatorii sunt aleşi de comun acord de către ambele părţi aflate în conflict.
- O altă cale de rezolvare „paşnică" a conflictului este un arbitraj făcut de o comisie independentă.
- În cazul în care aceste etape nu rezolvă revendicările sindicaliştilor, se declanşează greva.
- Anunţul declanşării grevei trebuie făcut cu 48 de ore înainte.
- Sindicatul poate declanşa greva cu acordul a cel puţin jumătate din numărul membrilor săi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite