Sacul lui Moş Nicolae, mai gol şi mai sărac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păpuşile şi jucăriile  de pluş au fost  la mare căutarep
Păpuşile şi jucăriile de pluş au fost la mare căutarep

Moş Nicolae este mai „zgârcit“ decât în anii trecuţi, face cadouri mai puţine şi mai ieftine. Românii nu au renunţat să le pună celor mici daruri în ghetuţe, chiar dacă buzunarele sunt mai goale. Magazinele de jucării au fost vizitate de părinţi.

Centrele comerciale din Capitală au fost aseară, cu o zi înainte de sosirea lui Moş Nicolae, adevărate furnicare. Bucureştenii care au venit în centrele comerciale din  zona de nord a Capitalei au înfruntat coada de maşini care s-a întins pe câteva sute de metri la intrarea în parcările magazinelor. „Între Ikea şi Carrefour am făcut 15 minute, în condiţiile în care nu cred că sunt mai mult de 100 de metri", a spus unul dintre şoferii care se pregătea de cumpărături.

„Mami, mami, vine Moşul, nu-i aşa?!"

Cele mai căutate magazine au fost cele cu jucării, dulciuri şi hăinuţe pentru copii.  „Chiar dacă anul acesta câştigăm mai puţini bani, nu putem să nu-i facem cadouri copilului de Moş Nicolae şi de Moş Crăciun. Fetiţa noastră şi-a pregătit deja ghetuţele şi, în aceste zile, a fost mai cuminte ca niciodată. E o drăguţă când spune: «Mami, mami, vine Moşul la mine, nu-i aşa?! Că doar nu degeaba am fost fetiţă cuminte!»", a spus Maria, de profesie arhitect.

Citeşte şi:

Vezi cum este sărbătorit Sfântul Nicolae în lume

Fii un bun părinte, pregăteşte-l pentru viaţă!

Cum alegem jucăriile pentru copii

Femeia va investi în cadourile de Moş Nicolae pentru fetiţa de şase ani nu mai puţin de 250 de lei. „Îi voi cumpăra o păpuşă-bebeluş, cu pătuţ, suzetă şi biberon. E o păpuşă care cântă, plânge şi vorbeşte. Aşteaptă de câteva săptămâni acest cadou şi i-am spus că-l voi ruga pe Moş într-o scrisoare să-i îndeplinească dorinţa", a mai spus Maria. În hipermarketuri, cele mai vizitate sectoare erau aseară cele cu jucării, cu dulciuri şi cărţi de poveşti.

„Facem mai puţine cadouri"

Când buzunarele sunt mai goale, şi vânzătorii se gândesc la artificii pentru „agăţarea" clienţilor. De exemplu, un urs de pluş împreună cu un ursuleţ mai mic puteau fi cumpăraţi, la promoţie, cu 50 de lei, iar o păpuşă Barbie cu 40 de lei. Un iepuraş cu telecomandă de tip morcov, care se joacă de-a v-aţi ascunselea şi vorbeşte, putea fi achiziţionat cu 180 de lei.

Şi raioanele de dulciuri au avut căutare. „Anul acesta facem mai puţine cadouri. Am făcut o listă cu persoanele care vor primi daruri. Multe daruri vor fi doar mici atenţii, de pildă o cutie cu bomboane sau o sticlă de şampanie. Până la urmă, gestul contează. Băieţelului meu îi voi lua o maşinuţă cu telecomandă şi multe dulciuri", a spus Mirabela, care avea coşul plin cu bomboane de ciocolată.

În magazinul de jucării pentru copii Noriel sunt reduceri de 40% la unele produse. De pildă, un hamster de jucărie costă 40 lei, faţă de 65 de lei, cât era săptămâna trecută. Un căluţ de pluş costă 200 de lei, iar o pisică 170 de lei. Printre cele mai cumpărate produse din magazin este căţeluşul Pipi-Max, care are şi el un preţ promoţional, 150 de lei.

„Este un căţeluş care face pipi, merge şi bea apă şi vreau neapărat să mi-l cumpere mami. Eu am mai primit cadouri, multe păpuşi, dar niciodată un Pipi-Max", a spus Ioana (5 ani). În magazinul „Z" din Băneasa Shopping City, câteva mămici cumpărau aseară hăinuţe pentru micuţi. Un fular costă aici 38 lei, o rochiţă 74 lei iar o geacă 183 de lei. „Decât jucării, pe care oricum le strică în câteva zile, mai bine îi cumpăr copilului o hăinuţă", a spus Andreea Toma, mama unui băieţel în vârstă de patru ani.

Economii şi la bradul de Crăciun

Printre picături, părinţii care se aflau ieri le cumpărături, majoritatea însoţiţi de micuţi, şi-au făcut timp pentru a cumpăra şi decoraţiuni pentru bradul de Crăciun. „Nu se poate Crăciun fără brad. Anul trecut am avut un brad de 400 de lei, cu podoabe cu tot. Anul ăsta, pentru că se simte criza financiară mai rău, şi bradul meu va fi mai ieftin. Mă gândesc să cumpăr unul artificial şi să ies astfel în câştig, pentru că îl pot folosi şi anul viitor. Pe ornamente nu voi cheltui mai mult de 80 de lei. O să cumpăr beteală mai multă şi mai puţine globuleţe", a spus Adriana, de profesie inginer.

"Multe daruri vor fi doar mici atenţii, de pildă o cutie cu bomboane sau o sticlă de şampanie."
Mirabela
client magazin

Cadouri mai ieftine

Cu toate că anul acesta strâng şurubul la suma de bani alocată pentru cadouri, bucureştenii cheltuiesc în medie 200 de lei pentru cadourile de Moş Nicolae.

La unguri e mai ieftin

Sărbătorile de iarnă îi pun pe arădeni din nou pe drum peste graniţă. În acest weekend, mii de persoane au trecut frontiera ca să profite de ofertele din magazinele ungureşti, unde preţurile sunt mai mici, începând de la alimente şi până la jucării, cu până la 20 la sută faţă de cele din magazinele româneşti.

Supermarketurile, magazinele, dar şi pieţele din localităţi ca Battonya, Szeged sau Bekescsaba sunt asaltate în aceste zile de mii de români veniţi la vânătoare de chilipiruri. Bugetul, în medie, alocat pentru cumpărături înainte de Moş Nicolae, este de aproximativ 600 de lei.

„Cu această sumă am reuşit să ne aprovizionăm cam cu tot ceea ce e necesar de sărbători. Mi-am cumpărat ulei cu 2,5 lei pe litru, laptele la acelaşi preţ, iar șunca afumată a costat 9,7 lei pe kilogram, dar în măcelarii este și mai ieftină. Cheltuim în plus pe benzină, dar tot ieșim mai bine", a spus Lucia Boja, o clientă din Arad, venită la Battonya. Florin Maruşca

O treime dintre români nu vor da cadouri de Crăciun

Românii vor strânge şurubul la cumpărături  Foto: Marian Vilău



Criza economică a diminuat drastic veniturile populaţiei, astfel că acum, în prag de Sărbători, o treime dintre români nu vor cheltui nici măcar un leu pentru cadourile de Crăciun. Asta arată un studiu realizat în 12 ţări europene şi în SUA de către GfK CR Academy Brussels, publicat în „The Wall Street Journal".

Românii sunt la coada clasamentului, alături de olandezi, însă motivele sunt diferite. În Olanda, Crăciunul este mai mult o sărbătoare religioasă, iar cadourile se împart de Sfântul Nicolae. În schimb, în România este vorba de condiţiile economice, a explicat Mark Hoffmans, director în cadrul GfK.

Englezii şi suedezii, campioni la cumpărături

Cei care totuşi se încumetă să cumpere un cadou celor dragi vor cheltui mai puţin decât anul trecut, ţara noastră fiind întrecută la acest capitol chiar şi de Bulgaria, considerată cea mai săracă din Uniunea Europeană, unde doar jumătate din cei chestionaţi spun că vor reduce bugetul de Sărbători. La nivel european, 48% din populaţie va cheltui cam aceeaşi sumă de bani ca anul trecut pentru cadouri, iar 38% va diminua aceste cheltuieli.

În mod surprinzător, mai mult de jumătate dintre americani, populaţie cu o cultură puternică a cadourilor, vor oferi mai puţine daruri. În schimb, 22% din britanici şi suedezi vor cheltui mai mult anul acesta, iar unu din doi cumpărători din aceste ţări are un buget mai mare de 250 de euro pentru cadouri.

Ofertele  de cadouri abundă pe internet

Cei care vor să scape în această perioadă de aglomeraţia din supermarket pot apela la magazinele online pentru cumpărături. Astfel de site-uri specializate în vânzările online pot fi Top-cadouri.ro sau Giftmagazin.ro. De regulă, darurile pentru cei dragi sunt expediate în maximum două zile.

Românii vor strânge şurubul la cumpărături
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite